Logo image
Logo image

Helokolibrikukan ominaisuudet ja hoito

4 minuuttia
Paratiisin lintu on kaunis kukka, joka ei koskaan jää huomaamatta. Jos haluat sen kotiisi, sinun on opittava kasvattamaan, hoitamaan ja lisääntymään sitä, me selitämme kaiken!
Helokolibrikukan ominaisuudet ja hoito
Viimeisin päivitys: 08 kesäkuuta, 2023

Helokolibrikukka eli Strelitzia reginae on kasvi, joka erottuu kauniin eksoottisen kukan ansiosta, joka tulee oranssin, sinisen ja violetin sävyissä. Kukka muistuttaa linnun päätä, ja siitä se onkin saanut nimensä.

Helokolibrikukka on kotoisin Etelä-Afrikasta ja se on levinnyt useille alueille mukautuessaan trooppiseen ja subtrooppiseen ilmastoon, mikä tekee siitä yleisen monissa maissa, kuten Kolumbiassa, Costa Ricassa, Meksikossa, Ecuadorissa, Venezuelassa, Guatemalassa ja Välimeren rannikoilla. Se on yksi suosituimmista trooppisista kasveista.

Se tuottaa kukkia ympäri vuoden, erityisesti kuumimpina kesäkuukausina. Sillä on myös pitkä ikä. Koska se on kotoisin trooppisesta ilmastosta, se vaatii optimaalisen lämpötilan: noin 25 celsiusastetta ja vähintään 10 celsiusastetta. Se tarvitsee myös lähes 70 % kosteutta.

Helokolibrikukan ominaisuudet

Helokolibrikukka on vaikuttava kasvi, joka voi kasvaa jopa 2 metriä korkeaksi. Sillä on pitkä varsi, josta nousevat pitkänomaiset tuppilehdet, jotka peittävät sen kirkkaan vihreällä värillä.

Sen varren päässä on nokka, josta nousee kaunis kukka. Se muodostuu kolmesta punertavan oranssista verholehdestä ja sinisen tai violetin värisistä terälehdistä.

Helokolibrikukka pysyy tuoreena ja kauniina pitkään maljakossa. Kukan keskimääräinen kesto on kaksi viikkoa, mutta se saattaa säilyttää kirkkaat värinsä jopa 18 päivän ajan. Kauneudellaan nämä kukat antavat ympäristölle eksoottisen ja trooppisen vaikutelman.

Korkeutensa ansiosta ne sopivat suuriin, näyttäviin ja elegantteihin kukka-asetelmiin. Ne eivät yleensä aiheuta pahaa hajua maljakoissa, toisin kuin monet muut kasvit.

Toisaalta helokolibrikukalle on ominaista makea nektari, joka houkuttelee lintuja ja hyönteisiä, kuten kolibreja ja perhosia.

Some figure
Eksoottinen ja kukka on koristeellinen ja kestää jopa 2 viikkoa lakastumatta.

Helokolibrikukan hoito

Helokolibrikukka on kestävä. Se viihtyy siis hyvin rannikkoalueilla, joilla on voimakkaita tuulia. Se vaatii kuitenkin erityistä hoitoa pysyäkseen terveenä ja kasvaakseen optimaalisesti.

Jos olet kiinnostunut kasvattamaan tämän kasvin kotona, kiinnitä huomiota seuraaviin kohtiin.

Jatka lukemista: 7 ruusumaista kukkaa puutarhaasi

1. Varmista, että se saa tarpeeksi auringonvaloa

Koska helokolibrikukka on trooppinen kasvi, tarvitsee auringonvaloa vähintään 4 tuntia päivässä. On kuitenkin myös tärkeää, että sillä on varjoa kuumimpina kuukausina.

Jos asut paikassa, jossa aamulla on kovat pakkaset tai lämpötila laskee alle 10 asteen, on parasta pitää se sisällä.

2. Istuta se sopivaan maahan

Natural and Agricultural Sciences -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, että kohtalaisen hapan pH ja runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia sisältävillä maaperillä kasvaneet helokolibrikukat tekevät enemmän kukkia ja viipyvät maljakossa pidempään.

Siksi on tärkeää varmistaa kotona hyvä maaperä, joka tarjoaa näitä mineraaleja. Se vaatii myös hyvän vedenpoiston hukkumisen välttämiseksi.

Tutustu: 10 puutarhakasvia, jotka kestävät parhaiten aurinkoa ja kuivuutta

3. Leikkaa se säännöllisesti

Helokolibrikukka ei vaadi paljoakaan karsimista. On kuitenkin tärkeää, että kun kukka lakastuu, siitä leikataan kuolleet, ruskeat tai kuihtuneet osat, jotta se uusiutuisi.

4. Valitse oikea ruukun koko

Helokolibrikukka voidaan kasvattaa ruukussa. Sillä on vahvat juuret ja se kasvaa nopeasti. Siksi se on tarpeen istuttaa uudelleen kerran vuodessa.

Sinun on varmistettava, että ruukku on tarpeeksi suuri, jotta kasvi pääsee kasvamaan hyvin. Ja kuten sanottu, kasvi voidaan sijoittaa sisä- ja ulkotiloihin, lämpötilasta riippuen.

5. Lannoita sitä usein

Helokolibrikukka reagoi hyvin lantaan ja kotitekoiseen kompostiin. Sinun tulisi lannoittaa se 20 päivän välein, koska se arvostaa orgaanista ainesta.

6. Kastele se huolellisesti

Yksi yleisimmistä virheistä, jotka heikentävät tai tappavat helokolibrikukan, on liiallinen kastelu. Tämä saa sen juuret mätänemään.

Maaperä on pidettävä tasaisen kosteana ja samalla on huolehdittava siitä, ettei vettä ole liikaakaan. Talvikaudella voit kastella kahdesti viikossa ja kesällä 4 kertaa viikossa.

Vinkkejä helokolibrikukan lisääntymiseen

Helokolibrikukkaa ostettaessa kannattaa ostaa jo kehittyneitä pistokkaita tai taimia, sillä siemeniä ostaessasi joudut odottamaan pitkään, että se kasvaa ja antaa kukkia. Kun olet mukauttanut sen kotiisi tai puutarhaasi, haluat varmasti antaa niitä myös lahjaksi.

Agro Productividad -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan tämä kasvi voi lisääntyä kahdella tavalla: seksuaalisesti ja aseksuaalisesti. Toisin sanoen se tehdään siementen kautta tai jakamalla jälkeläisiä tai versoja, jotka ovat syntyneet emokasvista.

Kasvin osittaminen

Kasvin osittamiseksi sinun on poistettava se ruukusta varoen vahingoittamasta juuria. Tätä varten voit käyttää lastaa apuvälineenä.

Erottele kasvi varovasti käsilläsi kiinnittäen huomiota osaan, jossa se jakautuu luonnollisesti. Sen tunnistamiseksi katso niitä versoja, jotka muodostuvat rungon sivuille.

Sitten sinun on purettava juuret. Varo prosessissa vahingoittamasta niitä. Käytä veistä apunasi ja tee leikkauksia, jotka eivät erota niitä varresta. Kasvin jälkeläiset kehittyvät yleensä erillään emosta, joten tämä prosessi ei yleensä ole niin vaikea.

Some figure
Orgaaninen lannoite on erittäin hyödyllinen tälle kasville.

Siemenet

Tämän kukan siemenet ovat yleensä hieman piilossa. Niiden löytämiseksi sinun on etsittävä varteen muodostuvaa vaaleanvihreää möykkyä.

Tutki jokaista kukkaa, kunnes löydät möykyn. Se on palko, joka on täynnä siemeniä. Sen tunnistamisen jälkeen sinun on kuitenkin odotettava, kunnes se avautuu luonnollisesti.

Kun se avautuu, löydät useita mustia siemeniä, joita ympäröi oranssi pinnoite. Poista ne ja anna niiden kuivua noin 5 päivää.

Sitten sinun tulee istuttaa noin 3 siementä ruukkuun, jossa on multaa, lannoitetta ja hyvä salaojitus. Kastele niitä säästeliäästi ja anna auringon paistaa niihin. Hyvässä lykyssä 3-4 kuukauden kuluttua voit nähdä versoja.

Tämä on kuitenkin kärsivällisyyttä vaativa prosessi, koska kaikki siemenet eivät menesty. Lisäksi voi kestää useita vuosia ennen kuin kasva alkaa kunnolla kasvaa.

Hauska fakta helokolibrikukasta

Nyt kun tiedät helokolibrikukan kauneudesta ja sen hoidosta, haluat luultavasti hankkia niitä maljakkoon tai puutarhaan. Sen lisäksi, että kasvi muistuttaa linnun päätä, sen latinankielisen nimen jälkimmäinen osa, reginae, tarkoittaa kuningatarta.

Matkailijat veivät kasvin Britanniaan vuonna 1772, ja Sir Joseph Banks antoi sille eksoottisen nimen Strelitzia reginae Mecklenburg-Strelitzin herttuattaren, kuningatar Charlotten mukaan, joka oli kuningas Yrjö III:n vaimo.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.