Kuinka usein rintaliivit tulisi pestä?

Rintaliivien säännöllinen pesu on tärkeämpää kuin monet ymmärtävät. Kerromme, kuinka usein se pitäisi tehdä.
Kuinka usein rintaliivit tulisi pestä?
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 24 kesäkuuta, 2023

Monet naiset ovat epävarmoja siitä, miten usein rintaliivit tulisi pestä. Jotkut pesevät rintaliivinsä jokaisen käyttökerran jälkeen, kun taas toiset käyttävät niitä useita kertoja ennen kuin pesevät ne. Todellisuudessa pesutiheys riippuu useista tekijöistä.

Joka tapauksessa ei ole suositeltavaa odottaa, kunnes ne ovat nähtävästi likaiset. Vaikka se ei aina ole paljaalla silmällä havaittavissa, vaatteisiin kertyy kuolleita ihosoluja, mikro-organismeja ja hikijäämiä, jotka helpottavat infektioiden ja ihovaivojen syntymistä.

Haluatko tietää lisää? Lue lisää!

Miksi rintaliivit tulisi pestä usein?

Rintaliivit ovat yksi naisten eniten käyttämistä alusvaatteista. Ne lisäävät rintojen esteettisyyttä ja aistillisuutta sekä edistävät hyvinvointia. Hunimedin yliopiston artikkelin mukaan niiden käyttö voi parantaa ryhtiä ja ehkäistä selkäongelmia.

Silti niiden käyttäminen voi olla ongelmallista, jos niitä ei hoideta asianmukaisesti. Tältä osin erityistä huomiota olisi kiinnitettävä pesutiheyteen, sillä kyseessä on vaate, joka on suorassa kosketuksessa sellaisen kehon alueen kanssa, johon kertyy helposti hikeä ja bakteereja.

Ihotautilääkäri Alok Vij selittää Cleveland Clinicin julkaisussa, että rintaliivien “terveellisinä” pitäminen edellyttää niiden hoidon tasapainottamista hiki- ja öljyjäämien poistamisen kanssa iholta. Tässä yhteydessä hän varoittaa:

Kaikki kuolleet ihosolut, öljyt ja hiki, jotka ovat jääneet rintaliivien alle, muodostavat bakteerien ja hiivan pesäkkeen.

~ Alok Vij ~

Jos vaatetta ei siis pestä säännöllisesti, se aiheuttaa epämukavuutta, joka ei rajoitu pelkästään tahroihin tai hajuun. Tarkemmin sanottuna sevoi johtaa ihoärsytyksiin, ihottumiin ja jopa bakteeri- ja sienitulehduksiin.

Lisäksi kehon lämpö vaikuttaa kankaaseen ja pyrkii muuttamaan sen muotoa. Siksi on suositeltavaa antaa rintaliivien levätä käyttökertojen välillä ja pestä ne säännöllisesti, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa ja täyttävät tehtävänsä.

Kuinka usein rintaliivit tulisi siis pestä?

Se vähän riippuu.

Kuten olemme jo maininneet, on useita tekijöitä, jotka määräävät, onko vaate tarpeen pestä jokaisen käyttökerran tai useamman käyttökerran jälkeen. Yleensä jos ne ovat vaaleat tai jos ne ovat altistuneet hielle, ne on pestävä välittömästi.

Toisaalta, jos niitä käytetään vain muutaman tunnin päivässä eikä hikoilua ole ollut, niitä voidaan käyttää uudelleen. Cleveland Clinicin tohtori Vijin mukaan pesu voidaan tehdä kahden tai kolmen käyttökerran jälkeen, ja voidaan odottaa vielä hieman pidempään, jos vaatetta on käytetty vain pienen hetken.

Hyvä idea on käyttää useampia eri rintaliivejä eri päivinä, jotta niiden kupit ja olkaimet eivät laajene tai menetä kimmoisuuttaan ruumiinlämmön vaikutuksesta. Toisin sanoen sen sijaan, että käytät samoja rintaliivejä kaksi tai kolme päivää peräkkäin ennen pesua, vaihda niitä välillä.

Koskevatko samat säännöt urheilurintaliivejä?

Vastaus on tietenkin ei.

Liikunnan aikana hikeä erittyy yleensä enemmän, ja lisäksi lämpö luo otollisen ympäristön bakteerien ja sienten kasvulle. Tästä syystä on parasta rajoittaa niiden käyttö yhteen käyttökertaan.

Onko hyvä pestä rintaliivit jokaisen käyttökerran jälkeen?

Jotkut haluavat poikkeuksetta pestä rintaliivit jokaisen käyttökerran jälkeen. Haittapuolena on, että tämä nopeuttaa kankaan ja kuminauhojen kulumista ja lyhentää siten niiden käyttöikää. Jos voit käyttää niitä kaksi tai kolme kertaa ennen pesua, se on parempi.

Vinkkejä rintaliivien oikeaoppiseen pesuun

Yksi asia, joka on muistettava rintaliivejä pestessä, on se, että ne ovat herkkiä vaatekappaleita. Olivatpa ne sitten alusvaatteita tai urheilurintaliivejä, ne on parasta pestä käsin. Varovaisuudella ne voi laittaa myös pesukoneeseen.

Käsinpesu

 1. Lisää pieni määrä pesuainetta ämpäriin ja täytä se kylmällä vedellä.
 2. Upota sitten rintaliivit ja ravistele niitä varovasti käsilläsi.
 3. Anna liota 15-20 minuuttia.
 4. Huuhtele hyvin, jotta kaikki pesuaine poistuu.
 5. Purista ylimääräinen vesi varovasti pois, mutta älä väännä, sillä se voi muuttaa vaatteen muotoa.
 6. Kun ripustat rintaliivit kuivumaan, ripusta ne mieluummin keskeltä kuin olkaimista. Muista, että märän rintaliivin paino voi pilata sen kuminauhan.

Vinkki valkoisille tai vaaleille rintaliiveille

Jos valkoiset tai vaaleat rintaliivit näyttävät säännöllisen pesun jälkeen edelleen rähjäisiltä, yritä parantaa niiden ulkonäköä etikalla, ruokasoodalla ja pyykinpesuaineella.

 1. Laita kaksi ruokalusikallista kutakin tuotetta ämpärilliseen vettä (vettä niin paljon, että rintaliivit peittyvät).
 2. Aseta vaate nesteeseen ja anna sen liota noin 40 minuuttia.
 3. Huuhtele sitten runsaalla vedellä.
 4. Poista ylimääräinen vesi ja anna niiden kuivua ilmassa.

Konepesu

 1. Muista kiinnittää rintaliivien hakaset, jotta ne eivät jää kiinni muihin vaatekappaleisiin.
 2. Aseta ne pyykkipussiin.
 3. Laita ne sitten pesukoneesi hellävaraisimpaan pesuohjelmaan, aina kylmään veteen.
 4. Vältä kuivausrumpua, sillä kuumuus ja tärinä muuttavat rintaliivien kimmoisuutta. Sen sijaan voit poistaa ylimääräisen veden puhtaalla mikrokuitupyyhkeellä.
 5. Voit myös kuivattaa ne ulkoilmassa.

Muita vinkkejä rintaliivien pesuun

Edellä mainituissa kohdissa esitettyjen vaiheiden noudattamisen lisäksi voidaan soveltaa muitakin yleisiä vinkkejä. Huomioi seuraavat seikat:

 • Käytä herkille vaatteille tarkoitettuja tuotteita. Eli valitse mieto tai neutraali saippua. Erittäin vahvat koostumukset voivat nopeuttaa vaatteen kulahtamista.
 • Erottele värin mukaan. Kuten muidenkin vaatteiden kohdalla, vältä värillisten ja valkoisten vaatteiden pesua yhdessä.
 • Lue etiketissä olevat pesuohjeet. Suositukset voivat vaihdella vaatteen materiaalista riippuen. Siksi on hyvä ottaa huomioon, mitä etiketissä lukee.
 • Säilytä ne huolellisesti. Kun säilytät rintaliivejä vaatekaapissa, laita ne kaikki samaan tilaan ilman, että niiden päällä on painoa.

Kuinka usein rintaliivit pitäisi vaihtaa?

Rintaliivien vaihtamiselle ei ole tarkkaa aikaa. Se riippuu paljon niiden valmistuksessa käytettyjen materiaalien laadusta ja siitä, miten hoidat niitä. Jotkin rintaliivit on vaihdettava 6-8 kuukauden välein, kun taas toiset voivat kestää yli vuoden.

Tarkemmin sanottuna sinun on otettava huomioon kuppien toppauksien sekä olkaimien ja kankaan kunto. Kun näissä näkyy merkkejä heikkenemisestä, on aika vaihtaa ne. Sama pätee, jos kaarituki irtoaa.

Älä laiminlyö rintaliivien pesua

Rintaliivit eivät aina näytä likaisilta paljain silmin eivätkä ne haise pahalle. Siksi monet käyttävät niitä yhä uudelleen ja uudelleen ennen kuin pesevät ne. Vaikka likaantumisesta ei aina ole merkkejä, on parasta rajoittaa niiden käyttö kahteen tai kolmeen käyttökertaan ja sitten pestä ne.

Muista, että hiki, kuolleet ihosolut, bakteerit, sienet ja muu lika voivat kerääntyä rintaliivien kankaaseen, mikä voi johtaa infektioihin ja iho-ongelmiin. Lisäksi sekä liian vähäinen että liiallinen pesu nopeuttavat vaatteen heikkenemistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.