Miten pestä rintaliivit vahingoittamatta niitä

Rintaliivien oikeanlainen pesu voi pidentää niiden käyttöikää. Jaamme vinkkejä niiden pesemiseen sekä koneessa että käsin.
Miten pestä rintaliivit vahingoittamatta niitä

Viimeisin päivitys: 03 toukokuuta, 2023

Jotta rintaliivit voidaan pestä vahingoittamatta niitä, on tarpeen noudattaa joitakin perushoitotoimenpiteitä. Riippumatta siitä, laitetaanko ne pesukoneeseen vai pestäänkö ne käsin, on ratkaisevan tärkeää noudattaa muutamia ohjeita, jotta rintaliivit tulevat täysin puhtaiksi ja ne säilyttävät muotonsa.

Suunnittelunsa ja valmistusmateriaaliensa vuoksi kyseessä on herkkä vaate, jota ei pidä kohdella samalla tavalla kuin farkkuja tai t-paitaa. Jos ajatuksena on pidentää niiden käyttöikää, puhdistamiseen on käytettävä hieman enemmän aikaa.

Kaksi tapaa pestä rintaliivit vahingoittamatta niitä

Nykyään rintaliivejä on hyvin monenlaisia. On olemassa esimerkiksi täyskuppisia, puolikuppisia, push up- tai korsettityyppisiä rintaliivejä sekä paljon muita. Riippuen tyylistä ja materiaaleista, joista rintaliivit on valmistettu, sinun on käytettävä oikeaa pesutekniikkaa. Näin saat alusvaatteet näyttämään hyvältä pidempään.

1. Kun peset rintaliivit pesukoneessa

Mieti, haluatko pestä rintaliivit koneessa vai käsin.
Rintaliivien pesemiseen pesukoneessa tarvitaan pesupussi. Muuten vaate voi vahingoittua.
 1. Lue vaatteen merkinnät. Näin olet tietoinen sen hoitoa ja pesua koskevista suosituksista.
 2. Pese rintaliivit samanväristen vaatteiden kanssa. Näin vältät värjäytymisen ja haalistumisen.
 3. Kiinnitä rintaliivien hakaset ennen pesua. Tämä auttaa estämään niiden jäämisen kiinni toisiinsa tai muihin vaatekappaleisiin.
 4. Laita rintaliivit pesupussiin. Tämä esine auttaa suojaamaan vaatteita estämällä suoran kitkan muiden vaatteiden kanssa. Jos sinulla ei ole sellaista, jotkut käyttävät tyynyliinaa. Aseta rintaliivit paikoilleen taittamalla ne kahtia ja säätämällä kupit päällekkäin.
 5. Pese alusvaatteet samanväristen vaatteiden kanssa. Muista, että näiden tulisi olla kevyitä, kuten T-paitoja, huiveja, paitoja tai pyjamia, eikä esimerkiksi takkeja tai farkkuja.
 6. Käytä mietoja pesuaineita, mieluiten herkille vaatteille tarkoitettuja. Erittäin vahvat koostumukset voivat pilata kuidut ja pitsit.
 7. Liota rintaliivit (valinnainen) etukäteen. Tee tämä vaihe vain, jos pidät sitä tarpeellisena ja jos vaate on vaalea, kuten valkoinen tai beige.
 8. Käytä hellävaraista pesuohjelmaa. Tästä syystä on tarpeen tehdä kuorma vaatteilla, jotka eivät ole niin paksuja ja karkeita. Hellävarainen sykli on toinen toimenpide, joka auttaa säilyttämään herkät vaatteet kunnossa.
 9. Valitse kylmä vesi. Muista, että alusvaatteet on valmistettu joustavasta kankaasta ja niissä on mm. kuminauhaa. Kaikki nämä materiaalit menettävät elastisuuttaan joutuessaan kosketuksiin kuuman veden kanssa.
 10. Muotoile kupit. Kun pesuohjelma on päättynyt, avaa rintaliivit ja anna niille niiden alkuperäinen muoto.
 11. Kuivaa ne ripustamalla. Vältä kuivausrummun käyttöä, sillä kuumuutta ei suositella näille vaatteille. Ripusta ne vain pyykkinarulle.

Sinua saattaa kiinnostaa lukea myös tämä: Kuinka pitää vaatteet raikkaan tuoksuisina kaapissa

2. Kun peset rintaliivit käsin

Rintaliivien pesu käsin on työläin menetelmä, mutta se on hellävaraisin.

American Cleaning Instituten julkaisussa huomautetaan, että käsinpesu on yksi parhaista vaihtoehdoista pitää herkät vaatteet, kuten rintaliivit, hyvässä kunnossa. Se vaatii hieman enemmän aikaa ja huomiota, mutta mahdollistaa kankaiden hellävaraisemman käsittelyn.

Näin rintaliivit kannattaa pestä käsin:

 1. Täytä pesuallas. Tai voit käyttää ämpäriä. Lisää sitten hieman mietoa pesuainetta ja sekoita se käsien avulla veteen.
 2. Upota kiinnittimet veden alle.
 3. Anna rintaliivien liota vedessä. 15-20 minuuttia riittää hyvin. Tämä aika antaa pesuaineen vaikuttaa ja poistaa esimerkiksi deodorantin, hien tai voiteista jääneet öljyt. Tarvittaessa voit pidentää aikaa.
 4. Puristele rintaliivejä. Lian poistamiseksi voit puristella rintaliivejä hellävaraisesti. Vältä äkillisiä liikkeitä, jotka voivat vaarantaa vaatteen rakenteen.
 5. Huuhtele runsaalla vedellä. Kunnes vesi tulee puhtaana ulos, purista molemmilla käsillä, jos rintaliivit ovat täyte- tai push up -tyyppiset.
 6. Toista pesuprosessi (vapaaehtoinen). Tätä vaihetta sovelletaan esimerkiksi vaatteille, joita ei ole pesty pitkään aikaan.
 7. Anna veden valua pois itsestään. Aseta rintaliivit puhtaalle, kuivalle pyyhkeelle ja anna ylimääräisen veden valua pois. Voit myös puristaa niitä hellästi kahden pyyheliinan välissä.
 8. Kuivaa ne ripustamalla. Kun olet antanut rintaliivien kupeille niiden alkuperäisen muodon, jatka niiden kuivaamista narulla. Vältä niiden ripustamista hihnoista, sillä ne saattavat venyä.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Raquel kertoo rintasyöpädiagnoosistaan

Sovella näitä vinkkejä ja pidä huolta suosikkirintaliiveistäsi

Jotta rintaliivit säilyisivät pidempään, ne kannattaa jättää säilytykseen vähintään yhdeksi päiväksi pesun jälkeen. Vältä myös kaupallisia valkaisuaineita, sillä ne vaikuttavat yleensä vaatteen kimmoisuuteen.

Voit valmistaa oman valkaisutuotteen esimerkiksi etikasta ja ruokasoodasta. Tietyntyyppisiin tahroihin, kuten hikeen ja ruokatahroihin, ne toimivat hyvin. Tarvittaessa voit täydentää pesua haalealla vedellä. Vältä erittäin kuumaa lämpötilaa, sillä se voi vahingoittaa kuminauhaa ja hihnoja.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Etikan käyttö vaatteiden pesussa – mikä loistava idea!
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Etikan käyttö vaatteiden pesussa – mikä loistava idea!

Etikka on monipuolinen luonnontuote, sillä sitä voi käyttää moneen tarkoitukseen. Etikan käyttö vaatteiden pesussa on loistava ja käytännöllinen id...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.