Kuinka pitää vaatteet raikkaan tuoksuisina kaapissa

Keräävätkö vaatteesi vähitellen pahaa hajua kaapissa? Tämä on hyvin yleistä, joten huomioi nämä vinkit, jotta vaatteesi eivät haise pahalle!
Kuinka pitää vaatteet raikkaan tuoksuisina kaapissa

Viimeisin päivitys: 16 maaliskuuta, 2023

Kuinka ärsyttävää onkaan joutua muuttamaan vaatesuunnitelmia viime hetkellä, koska vaatteet haisevat oudolta. Se on yleisempää kuin luuletkaan ja se tapahtuu, kun et ryhdy toimenpiteisiin pitääksesi vaatteet raikkaan tuoksuisina kaapissa.

Ummehtunut haju, joka osoittaa, että vaatteita on säilytetty kaapissa pitkään käyttämättä, voi tunkeutua vaatteisiin ja tehdä niistä käyttökelvottomia ainakin siihen saakka, että ne on pesty uudelleen. On mahdollista, että vaatteisiin on tarttunut koin toukkia, punkkeja ja hometta.

Ei ole kuitenkaan mitään järkeä laittaa vaatteita pesukoneeseen, jos ne kuivuttuaan palaavat samaan paikkaan, josta ne juuri otit haisemasta. Paras tapa on ratkaista ongelma itse huonekalun sisällä, eli antamalla vaatekaapille miellyttävän tuoksun. Selvitetään, miten tämä tehdään.

Miksi vaatteet vaatteet eivät säily raikkaan tuoksuisina kaapissa?

Useat tekijät vaikuttavat vaatteiden tuoksuihin vaatekaapissa. Vaikka ne liittyvät usein väärään pesutekniikkaan, huonoon kuivattamiseen tai kehon hajuihin, säilytysolosuhteilla on todennäköisesti myös merkitystä.

Myös vaatekaapin koko, vaatteiden määrä ja perusteellisen siivouksen puute vaikuttavat hajuihin. Kaapin seinät ja kulmatkin, joita ei siivota säännöllisesti ja perusteellisesti, ovat ihanteellisia elinympäristöjä homeelle ja kosteudelle. Riippumatta siitä, onko kyseessä vaatehuone tai vaatekaappi, sen ilmankiertoa täytyy edistää.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: Mistä kehon epämiellyttävät hajut johtuvat?

Näin säilytät vaatteet raikkaan tuoksuisina kaapissa

Kun kaappisi on pieni ja sinulla on paljon vaatteita, muiden sesonkien vaatekappaleiden poistaminen ja säilyttäminen muualla tuo lisää tilavuutta kaappiin ja vähentää siten hajuja.

On myös tärkeää, että vaatteet ovat täysin puhtaita ja kuivia ennen kuin laitat ne kaappiin säilytettäväksi. Vakuumipussit taas toimivat pölyn- ja koinsuojalaitteina herkkien vaatteiden suojaamiseksi.

Automaattiset ilmanraikastimet ja potpourripussukat tuovat hyvän tuoksun kaappiin. Myös muut temput kelpaavat:

Eteeriset öljyt

Eteerisillä öljyillä pidät vaatteet raikkaan tuoksuisina.
Eteeriset öljyt voivat auttaa sinua pitämään kaappisi hyvältä tuoksuvana.

Tutkimukset ovat osoittaneet eteeristen öljyjen hyödyllisyyden tuoksuissa. Niitä voi käyttää jopa kotitekoisessa pyykinpesu- tai huuhteluaineessa, kertoo Offarm-lehti .

Tuo raikkaita hajuja vaatekaappiin asettamalla kaapin nurkkaan paperipyyhe tai villalankapallo, joka on kostutettu 5 tipalla valitsemaasi öljyä. Valitse esimerkiksi setri tai laventeli, koska ne torjuvat hajuja ja karkottavat koita.

Poista hajut kaapista

Poista kaapista kaikki vaatteet. Imuroi kaapista pölyt ja suihkuta sitten raikastinta. Kun tila on kuiva ja ilmastoitu, voit laittaa vaatteet takaisin sisään. Raikastimia on saatavilla monista kaupoista, mutta voit tehdä sellaisen kotonakin.

Tämä on yksinkertainen resepti: yhdistä suihkepullossa yhtä suuret osat etikkaa ja vettä. Suihkuta seos kaapin kaikkiin kulmiin hajun imemiseksi. Anna kuivua täysin ennen kuin laitat vaatteet kaappiin.

Käytä ruokasoodaa

Ruokasoodalla on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia. National Center for Biotechnology Information korostaa tämän jauheen toimintaa puhdistuksessa.

Toisaalta Yhdysvaltojen National Library of Medicine -kirjaston raportoimassa kokeessa todettiin, että ruokasoodalla on erinomainen desinfioiva vaikutus, joka estää kosteudessa muodostuneiden mikro-organismien aiheuttamat komplikaatiot.

Laita kuppiin 3 ruokalusikallisella ruokasoodaa ja anna sen vaikuttaa kaapin nurkassa tai paikassa, jossa ei ole vaaraa että se kaatuu. Neutralointi kestää jopa 2 kuukautta, minkä jälkeen ruokasooda heitetään pois.

Aktiivihiili

Medical News Today kuvailee aktiivihiiltä haitallisten hajujen ja kaasujen absorbenttina, joka on hyvä säätelemään ylimääräistä tai mikrotasoista kosteutta. Sitä käytetään usein jääkaapissa ja sisäkengissä, mutta se toimii myös deodoranttina vaatekaapissa.

Tarvitset vain pari ruokalusikallista jauhettua aktiivihiiltä. Kuten ruokasooda, laita se astiaan tai pusseihin, jotka on sijoitettu paikkaan, jossa se ei tahraa vaatteitasi. Puolen tunnin kuluessa se alkaa poistaa hajuja.

Setri

Punainen setri on erinomainen aromiaine, huomauttaa Science and Man Magazine. Julkaisussa korostetaan, kuinka helppo tämä puu on työstää, minkä vuoksi sitä käytetään yleisesti puusepäntöissä.

Sillä on maanläheinen tuoksu ja kosteutta imeviä ominaisuuksia. Siksi setrivaatekaapit ovat ihanteellinen vaihtoehto estämään epämiellyttäviä hajuja.

Tämän huonekalun korkea hinta voi olla este, mutta voit myös hankkia setripuusta valmistettuja henkareita tai pieniä puukappaleita, jotka suorittavat saman tehtävän.

Saippuapalat

Pidä vaatteet tuoksuvana saippualla.
Voit luoda omia pieniä saippuoita vaatteiden tuoksuttamiseen.

Saippuat, joissa on makusi mukainen tuoksu, poistavat vanhentuneen hajun vaatteista. Kääri saippuapala ohueen kankaaseen niin, että tuoksu pääsee ulos ja peittää alueen.

Pumpulipallot

Ruiskuta pumpulipalloja eteerisellä öljyllä tai hajuvedellä. Laita ne lasipurkkiin, jonka suun peität verkolla tai ohuella kankaalla. Heitä pallot pois kuukauden päästä ja valmista uudet.

Voit myös ostaa valmiita palloja ei-toivottujen hajujen poistamiseksi. Ne voidaan sijoittaa kaappeihin, kenkien sisäpuolelle tai laatikoihin, ja ne ovat antibakteerisia. Tuoksuja on monia. Yleisimmät niiden imukyvyn takia ovat teepuuöljy, vihreä omena ja ruokasooda.

Investoi teknologiaan

Kun budjetti sen sallii, investointi kosteudenpoistajaan kannattaa. Nämä laitteet estävät hajuja poistamalla kosteuden, estämällä koiden leviämisen ja homeen kasvun. Ilmasto-ohjatut säilytysjärjestelmät ovat toinen vaihtoehto, mutta ne ovat kalliimpia.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 5 vinkkiä joilla valkaiset kellastuneet valkoiset vaatteet

Kuinka palauttaa raikas tuoksu pitkään kaapissa säilytettyihin vaatteisiin?

Jos vaatekappaleessasi on jo paha haju, mutta tarvitset sitä pian eikä sinulla ole aikaa pestä sitä, suosittelemme suihkuttamaan niihin kangasraikastinta aerosolin muodossa tai valmista suihkepulloon seos, joka sisältää yhtä paljon vettä ja vodkaa. Suihki vaate ja anna sen kuivua raikkaassa ilmassa niin pitkään kuin mahdollista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin poistat pahan hajun sandaaleista
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin poistat pahan hajun sandaaleista

Tiesitkö, että voit poistaa pahan hajun sandaaleista näppärästi vain muutamilla luonnollisilla ainesosilla, jotka löytyvät omasta keittiöstäsi?
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.