Logo image
Logo image

Mistä kehon epämiellyttävät hajut johtuvat?

3 minuuttia
Monissa tapauksissa kehon tuottamat epämiellyttävät hajut johtuvat liiallisesta hikoilusta, vaikkakin niiden muodostumiseen vaikuttaa myös monet muut tekijät. Jatka lukemista saadaksesi selville, mitä ne ovat.
Mistä kehon epämiellyttävät hajut johtuvat?
Viimeisin päivitys: 04 helmikuuta, 2021

Bromidroosi on yleinen sairaus, jolla on merkittävä vaikutus potilaan elämänlaatuun, ja kehon tuottamat epämiellyttävät, voimakkaat hajut ovat sen tyypillinen oire. Tämä voi aiheuttaa paljon harmia sosiaalisissa tilanteissa.

Tilanne on vielä vaikeampi jos henkilöllä on valikoiva anosmia eli krooninen hajuaistin puute, jolloin hän on täysin tietämätön ongelmastaan.

Itse hiki ei haise. Pahat hajut syntyvät vasta, kun hiki reagoi ihon bakteerien kanssa. Me voimme hoitaa tai estää tätä muuttamalla hygieniatottumuksiamme, ja tarjolla on myös erilaisia lääketieteellisiä hoitomuotoja. Alta löydät lisää tietoa aiheesta.

Kehon epämiellyttävät hajut

International Journal of Cosmetic Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan bromidroosi johtuu luonnollisten hajuttomien eritteiden biotransformaatiosta haihtuviksi hajumolekyyleiksi. Luonnollisesti se liittyy liialliseen hikoiluun. Toisin sanoen sairaus ilmenee useammin niillä, jotka hikoilevat enemmän.

Mikrobiomen mukaan Corynebacterium spp:llä, joka on osa kainalon vakituista bakteerikantaa, on tärkeä rooli tässä biotransformaatiossa. Liikalihavuus voi myös olla bromidroosin puhkeamiseen vaikuttava tekijä. Taustamekanismi on muutos, jonka nämä molekyylit käyvät läpi reagoidessaan mikro-organismin kanssa.

Some figure

Voimakkaiden hajujen syyt

Ihmisillä on kahden tyyppisiä hikirauhasia:

  • Eccrine-rauhaset, joita on kaikkialla kehossa
  • Apokriiniset rauhaset, joita on vain kainaloissa, rinnoissa ja nivusissa

Apokriiniset rauhaset aktivoituvat vasta murrosiässä. Siksi epämiellyttävät ja voimakkaat hajut eivät yleensä ole ongelma pienillä lapsilla. Voimakkaiden kehonhajujen ilmaantuminen on merkki kasvusta ja kehityksestä.

Aksillaarisen apokriinisen hikirauhasen erityksen ja bakteerien välinen vuorovaikutus, joka tuottaa tyydyttymättömiä rasvahappoja joilla on erityinen haju, on tärkeä mekanismi. Tämän hajun on oltava läsnä, jotta henkilölle voidaan diagnosoida bromidroosi.

Apokriinisen rauhasen tuottama hiki sekä bakteerit saavat aikaan epämiellyttäviä hajuja. Myös Eccrine-rauhasen tuottama hiki voi olla häiritsevää. Tässä tapauksessa kyse on yleensä tiettyjen aineiden, kuten valkosipulin ja alkoholin, liiallisesta kulutuksesta.

Miten kehon epämiellyttävät hajut voidaan torjua?

Bromidroosiin on olemassa monia hoitomenetelmiä. Lääkkeet ja leikkaus ovat kuitenkin tällä hetkellä eniten käytettyjä lähestymistapoja sen hoidossa.

Leikkaus: sympatografia

Bromhidroosin tehokkain hoitomenetelmä on leikkaus, mutta lääkärit varaavat sen vain vaikeisiin tapauksiin. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ja arvet ovat yleisiä haittavaikutuksia kirurgisissa hoidoissa.

Se sopii parhaiten potilaille, jotka eivät reagoi lääkehoitoon ja joiden päivittäiseen toimintaan voimakas hikoilu vaikuttaa merkittävästi. Annals of Surgery -julkaisun tuottamien tutkimusten mukaan endoskooppinen rintakehän sympathektomia on viimeinen keino kämmenten, kainaloiden ja pään voimakkaan hikoilun hoitoon. Se toimii muuttamalla hermoston kuituja jotka aiheuttavat hikoilua.

Botuliinitoksiini

Botuliinitoksiinin pääasiallinen toimintamekanismi on asetyylikoliinin vapautumisen estäminen hermoissa, jotka ovat yhteydessä hiki-ekriinirauhasiin. Hoito on erityisen tehokasta kämmeniin ja jalkapohjiin, vaikka tuskalliset injektiot voivat olla rajoittava tekijä joillekin ihmisille.

Annostelu riippuu hoidettavasta alueesta. Esimerkiksi kainaloissa käytetään 50-100 yksikköä. Botuliinitoksiinihoidon suurin haitta on se, että vaikutus kestää vain muutaman kuukauden, joten hoito täytyy toistaa useita kertoja vuodessa.

Alumiiniyhdisteitä sisältävät antiperspirantit

Useimmat tavalliset supermarkettien antiperspirantit sisältävät alumiinikloridia. Voimakkaammat aineet sisältävät kuitenkin alumiinikloorihydraattia. Niiden sisältämät kemikaalit estävät hajuja aiheuttavien bakteerien kasvua.

Ne vähentävät myös hikoilua tukkimalla hikirauhasten erittymiskanavat, samalla minimoiden bakteerien kasvua edistävät lähteet. Lääkeaineita tulisi käyttää kerran päivässä, yleensä illalla, kun iho on kuiva.

Some figure

Suositukset bromidroosia sairastaville

Sekä voimakas hikoilu että bromidroosi ovat yleisiä tiloja, joilla on suuri negatiivinen vaikutus potilaan sosiaaliseen elämään.  Asianmukainen hoitotapa voi auttaa minimoimaan potilaan elämänlaatuun liittyviä haittavaikutuksia.

Hygieniasta huolehtiminen ja kainaloiden karvanpoisto voivat auttaa sairauden hallinnassa. Hajustetut antiperspirantit ovat erinomainen keino tilan hoidossa. Tämä johtuu siitä, että ne vähentävät hien määrää ja ovat myös antibakteerisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kanlayavattanakul M, Lourith N. Body malodours and their topical treatment agents. Int J Cosmet Sci. 2011;33(4):298-311. doi:10.1111/j.1468-2494.2011.00649.x
  • Connolly M, de Berker D. Management of primary hyperhidrosis: a summary of the different treatment modalities. Am J Clin Dermatol. 2003;4(10):681-697. doi:10.2165/00128071-200304100-00003
  • Herbst F, Plas EG, Függer R, Fritsch A. Endoscopic thoracic sympathectomy for primary hyperhidrosis of the upper limbs. A critical analysis and long-term results of 480 operations. Ann Surg. 1994;220(1):86-90. doi:10.1097/00000658-199407000-00012
  • Li ZR, Sun CW, Zhang JY, Qi YQ, Hu JZ. Excision of apocrine glands with preservation of axillary superficial fascia for the treatment of axillary bromhidrosis. Dermatol Surg. 2015;41(5):640-644. doi:10.1097/DSS.0000000000000346
  • Lam TH, Verzotto D, Brahma P, et al. Understanding the microbial basis of body odor in pre-pubescent children and teenagers. Microbiome. 2018;6(1):213. Published 2018 Nov 29. doi:10.1186/s40168-018-0588-z
  • James AG, Hyliands D, Johnston H. Generation of volatile fatty acids by axillary bacteria. Int J Cosmet Sci. 2004;26(3):149-156. doi:10.1111/j.1467-2494.2004.00214.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.