Kuinka liikahikoilua voi ehkäistä?

Hyperhidroosi eli liikahikoilu on yksi kehon keinoista puhdistautua myrkyistä ja säädellä kehon lämpötilaa.
Kuinka liikahikoilua voi ehkäistä?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Liikahikoilu on varsinainen riesa joillekin ihmisille. Hyvä uutinen on se, että liialliseen hikoiluun löytyy useita ratkaisuja. Edempänä kerromme, kuinka liikahikoilua voi ehkäistä.

Liikahikoilu on ratkaistavissa oleva ongelma

Hyperhidroosi eli liikahikoilu on yksi kehon keinoista poistaa myrkkyjä ja vakauttaa kehon lämpötila. Hikoilu on runsasta tavallisesti urheillessa tai kun ulkona on hyvin kuumaa tai kosteaa.

Miksi se tapahtuu? Hikoilun pääasiallinen tarkoitus on säädellä ruumiinlämpöä, toisin sanoen se on elimistön keino viilentyä ja suojella elimiä pitämällä kehon lämpötila vakaana.

Kaikki ihmiset hikoilevat 24/7. Ongelmaksi se muodostuu silloin, kun se muuttuu liialliseksi ja haittaa siitä kärsivän elämää. Liikahikoilusta kärsivän ihmisen suurimmat ongelmat ovat kainaloissa näkyvät hikiläntit, hikisten jalkojen paha haju ja kämmenten kosteus, joka voi tehdä kättelemisestä tai kädestä pitämisestä epämukavaa.

Kaikki tämä on arvatenkin hyvin epämiellyttävää monissa sosiaalisissa tilanteissa.

Liikahikoilun tyypit

Liikahikoilusta kärsivän ongelma ovat näkyvät hikiläntit

Liikahikoilun hoitamiseksi on ensin tiedettävä, minkä tyyppisestä hikoilusta on kyse. On siis olemassa kahdenlaista hyperhidroosia: ensisijaista ja toissijaista.

  • Ensisijaista liikahikoilua ilmenee tavallisesti stressin tai häpeän tunteen yhteydessä, vaikkakin sen aiheuttaja voi joskus jäädä epäselväksi.
  • Toissijainen liikahikoilu on sen sijaan johonkin sairauteen liittyvää liiallista hikoilua; näitä ovat diabetes, kuume, kilpirauhasen liikatoiminta tai esimerkiksi lääkehoito.

Tämän luokittelun lisäksi liikahikoilu voidaan jakaa useisiin eri asteisiin, joissa lievintä on vaikea huomata ja voimakkain aiheuttaa valtavia ongelmia henkilön elämässä.

Kuinka liikahikoilua voi ehkäistä?

Lääkäreiden mukaan tätä epämukavaa ongelmaa voidaan nykyään ehkäistä monin eri tavoin. Katsotaan muutamia menetelmiä tarkemmin:

Liikahikoilua voi ehkäistä antiperspiranttien käytöllä

Lievää liikahikoilua voi ehkäistä antiperspiranttien käytöllä

Antiperspirantin käyttö on yleistä ja se voi olla erinomainen ratkaisu niille, jotka kärsivät liikahikoilun lievemmästä tyypistä.

Antiperspirantteja on monenlaisia; itselle paras vaihtoehto löytyy kokeilemalla erilaisia.

Botuliinipistokset liikahikoiluun

Viime vuosina botuliinimyrkystä on tullut yksi suosituimmista hoidoista liikahikoiluun.

Mistä tämä hoito koostuu?

Siinä botuliinia pistetään eniten hikoileville kehon alueille, kuten kainaloihin, jalkateriin ja kämmeniin. Se halvaannuttaa hikirauhaset 3-6 kuukauden ajaksi. Se on tehokas ja välittömästi vaikuttava hoito, mutta sen haittapuolena on ettei se ole pysyvä ratkaisu.

Liikahikoilua voi ehkäistä iontoforeesilla

Liikahikoilua voi ehkäistä iontoforeesilla

Iontoforeesi on uusi hoitomuoto, joka voi olla erinomainen ratkaisu liikahikoiluun. Siinä kehoon kohdistetaan heikkoja sähkövirtoja kylvyn aikana.

Se voi auttaa hillitsemään liikahikoilua lyhyen aikaa; kesto voi vaihdella muutamasta tunnista kolmeen päivään. Yksi tämän hoidon ongelmista on se, että se ei tehoa kaikilla, ja tehotessaankin siitä saatava apu on vain lyhytaikaista.

Liikahikoilua voi ehkäistä leikkauksella

Liikahikoilua voi ehkäistä myös leikkauksella, joka on tietysti se kaikkein äärimmäisin ja kallein vaihtoehto. Lisäksi joissakin tapauksissa kompensatorista hikoilua saattaa ilmaantua muualle kehoon, kuten sääriin tai selkään.

Minkä tahansa vaihtoehdon valitsetkaan, on tärkeää olla siitä hyvin perillä ja kysyä neuvoa ammattilaiselta, jolta saat parhaat ohjeet menetelmää koskien.

Hyvä uutinen on siis se, että liikahikoilua voi ehkäistä se riippuu vain siitä minkä vaihtoehdon potilas ja lääkäri yhdessä katsovat parhaimmaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pariser, D. Ballard, A. (2014). Iontophoresis for Palmar and Plantar Hyperhidrosis. Dermatol Clin. Vol.
    32. Pp. 491-494.
  • Hashmanai M, Kopelman D, Assalia A. The treatment of primary palmar hyperhidrosis: a review. Surg Today 2010; 30: 211-8.
  • Karol Alfaro Cordero.  Hiperhidrosis Primaria, Un Enfoque en la Terapéutica Tópica.Revista Médica de Costa Rica y Centro América LXXIII (619) 355 – 379, 2016.
  • Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria. Guía Práctica de la Salud. Sudoración excesiva semfyc.es/wp-content/uploads/2016/07/12_14.pdf
  • Doolittle J, et al. (2016). Hyperhidrosis: An update on prevalence and severity in the United States. DOI:
    10.1007%2Fs00403-016-1697-9


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.