Raquel kertoo rintasyöpädiagnoosistaan

Elokuussa 2021 Rachelin näkemys elämästä muuttui rintasyöpädiagnoosin jälkeen. Lue hänen tarinansa.
Raquel kertoo rintasyöpädiagnoosistaan

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 08 maaliskuuta, 2023

Voisi sanoa, että elin normaalia elämää aina vuoden 2021 kesään asti, jolloin sain rintasyöpädiagnoosin. Olin juuri täyttänyt kolmekymmentä, mutta tunsin itseni nuoremmaksi kuin koskaan. Saatuani mahtavan työpaikan ja turvattuani taloudellisen vakauden elämäni oli työtä, kuntosalilla käyntiä, juhlimista ja matkustamista aina kun mahdollista. Elämännäkemykseni kuitenkin muuttui elokuussa 2021 rintasyöpädiagnoosin jälkeen.

Nautittuani lomasta Malagassa, palasin työrutiiniin. Noina päivinä tunsin oloni tavallista väsyneemmäksi, mutta oletin epämukavuuden johtuvan loman jälkeisestä oireyhtymästä. Kului pari viikkoa, eikä väsymyksen tunne kuitenkaan hävinnyt. Päinvastoin, se alkoi häiritä työpäiviäni. Menin lääkärintarkastukseen, mutta en koskaan uskonut kuulevani sanaa “syöpä”.

Nimeni on Raquel ja puolitoista vuotta sitten minulla diagnosoitiin II-vaiheen rintasyöpä. Tämän uutisen vastaanottaminen 30-vuotiaana oli tuhoisaa, mutta se muutti tapani nähdä ja elää elämääni. Vaikka aluksi minut valtasi toivottomuus, tänään tunnen olevani tarpeeksi vahva jatkamaan taistelua.

Tämä on tarinani.

Rintasyövän diagnoosiprosessi

Kuten mainitsin, menin lääkärintarkastukseen, koska aloin tuntea uupumusta, joka voimistui päivien kuluessa. Olin aina ollut erittäin aktiivinen, joten väsymyksen kokeminen niin monta päivää putkeen sai minut ajattelemaan, että kehossani saattaa olla jotain vialla. Valitettavasti niin olikin.

Tyypillisten rutiinitutkimusten jälkeen lääkäri ehdotti lisätutkimuksia selvittääkseen, oliko oireiden lähde syöpä. Syöpä! Pelkkä mahdollisuus jo synnytti minussa erittäin voimakasta ahdistusta ja pelkoa. Siihen asti se ei ollut tullut mieleeni.

20.8.2021 sain diagnoosin: II-vaiheen rintasyöpä. Mutta mitä tämä tarkoitti, oliko se vakavaa, oliko minulla vähän elinaikaa jäljellä? Nämä ja monet muut epäilykset alkoivat vallata ajatuksiani. Uutisen järkytys oli tuhoisa, ja olin shokissa.

Lääkärini havaitsi II-vaiheeseen edenneen rintasyövän löydettyään kaksi kasvainta oikeasta rinnasta ja kolme kasvainta kainalon imusolmukkeista. On vaikea kuvailla kaikkea, mitä tunsin sillä hetkellä, mutta maailmani romahti.

Diagnoosia edeltäviin päiviin asti minusta tuntui, että omistin koko maailman. Työskentelin matkustaakseni, nauttiakseni ystävyyssuhteistani ja saavuttaakseni tavoitteita, jotka saivat minut tuntemaan oloni onnistuneeksi. Nyt elämäni oli muuttunut radikaalisti ja minun piti aloittaa taistelu tautia vastaan.

Rintasyöpädiagnoosin tekeminen.
Mammografia on luotettava menetelmä rintasyövän diagnosoinnissa.

Hoito

Jo pelkkä diagnoosin saaminen on sydäntä särkevää. Luulen, että useimmat meistä yhdistävät sanan “syöpä” välittömästi kuolemaan. Ja aivan oikein, olemmehan nähneet tämän taudin, kaikissa muodoissaan, vaativan lukemattomien ihmisten hengen. Tuleeko minusta osa tilastoa?

Mutta hartaan keskustelun jälkeen lääkärini kanssa, jota kiitän hänen ammattitaidostaan ja siitä, että hän sai minut ymmärtämään, että kaikki ei ollut menetetty, pystyin muuttamaan mieleni taudista. Sinnikkyys, joka oli aina ollut osa minua, auttoi minua määrittämään uuden tavoitteen: voittaa sairaus.

Nyt en halua sinun ajattelevan, että se yhtä helposti sanottu kuin tehty, sillä se on erittäin vaikea prosessi, johon liittyy ylä- ja alamäkiä, toivon hetkiä, mutta myös päiviä, jolloin haluat heittää hanskat tiskiin.

Syöpäni edenneen vaiheen vuoksi hoito henkeni pelastamiseksi oli mastektomia (rintojen poistoleikkaus), jota seurasi sädehoito kainaloimusolmukkeiden lähellä olevien kasvainten torjumiseksi.

Tarkemmin sanottuna lääkäreiden piti poistaa rintani sisäpuoli ja nänni. Tämän jälkeen aloitettiin sädehoito ja lopuksi korjaava leikkaus. Tästä toipumisen jälkeen jouduin käymään yli neljän kuukauden ajan kemoterapiassa ja minulle tehtiin vielä yksi leikkaus.

Tällä hetkellä olen edelleen hoidossa. Lääkärin ennuste on rohkaiseva, mutta minun on otettava lääkkeitä seuraavat 10 vuotta. Ajatuksena on estää syövän uusiutuminen, vaikka uusiutumisen mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Päivistäni tuli uusia mahdollisuuksia rintasyöpädiagnoosin jälkeen

Minun on myönnettävä, että ennen rintasyöpädiagnoosia vietin elämää, jossa vaadin itseltäni paljon, ja olin hieman pinnallinenkin. Ajattelin, että asioiden täytyy tapahtua juuri niin kuin suunnittelin, enkä ymmärtänyt, kuinka turhautunut olin halusta saavuttaa “täydellisen elämän”. Ahdistuksen tunne tulevaisuudesta valtasi minut jatkuvasti, ja keskitin kaiken energiani suunnitelmieni edistämiseen ja elämäni täydentämiseen.

Tietenkin kaikki, mitä tapahtui rintasyöpädiagnoosin jälkeen, muutti tapaa, jolla ajattelin, tunsin ja elän elämääni. Muutamassa viikossa minun näin elämäni muuttuvan dramaattisesti. Tällä kertaa käyn läpi jotain, johon en voi itse vaikuttaa.

Kyse ei ollut enää siitä, että olen “tuottavampi”, “ansaitsen enemmän rahaa” tai olen “paras työssäni”. Nyt kaikki oli selviytymistä. Kuitenkin kaiken sen keskellä aloin tunnistamaan tärkeitä asioita, jotka olin jättänyt huomioimatta “normaalissa” elämässäni.

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, ajatus siitä, että saatat kuolla pian, yhdistää sinut uudelleen elämän todelliseen tarkoitukseen. Sinusta alkaa tuntua, että jokainen päivä on mahdollisuus, etkä voi hukata sitä. Äidin halauksesta, perheen kanssa jakamisesta ja jopa yksinkertaisesta kahvittelusta ystävien kanssa tulee erittäin arvokkaita asioita.

Ja kun näkymät ovat niin masentavat, lähimpien ihmisten tuesta ja rakkaudesta tulee liikkeellepaneva voima. Heidän ansiostaan tunnen tänään olevani vahva, inspiroitunut ja motivoitunut siirtymään eteenpäin.

Ystävät kahvilla.
Yksinkertaiset, jokapäiväiset asiat tulevat merkityksellisiksi, kun ne laitetaan perspektiiviin.

Taistelu jatkuu

Nyt kun voin asettua syöpädiagnoosin saaneen henkilön asemaan, tai ei edes vain rintasyövän vaan minkä tahansa syövän, haluan olla muiden tukena. Tiedän, kuinka vaikeaa on käsitellä tätä uutista ja erityisesti käydä läpi siihen liittyvä prosessi.

Se ei ole helppo taistelu. Tapa, jolla lähestyt koko prosessia, ratkaisee. Se vaatii ajattelutavan muutosta. Kyse on myös siitä, että opit lisää taudista ja visualisoit, että aiot selvitä siitä. Lääketieteellinen ja perheen tuki on avainasemassa, joten älä epäröi turvautua niihin.

Yhdessä voimme kohdata rintasyövän

Haluan hyvästellä lukijani yksinkertaisella viestillä: “Jos me kaikki yhdistymme, saavutamme tarpeeksi voimaa tämän taudin voittamiseksi”. Ja sen moraalisen tuen lisäksi, jota läheinen tarvitsee rintasyöpädiagnoosin saatuaan, voimme myös yhteiskuntana osallistua taisteluun.

Miten? On monia tapoja osallistua. Rintasyöpäkampanjoihin osallistuminen, säätiöiden tukeminen, syöpäpotilaita hyödyttävän julkisen politiikan parantaminen, luotettavan tiedon levittäminen, tukiviestien lähettäminen… Nämä ovat pieniä toimia, jotka voivat muuttaa meidän potilaiden maailmaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alkabban FM, Ferguson T. Breast Cancer. [Updated 2021 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482286/
  • Regan JP, Casaubon JT. Breast Reconstruction. [Updated 2022 Jul 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470317/
  • Su JA, Yeh DC, Chang CC, Lin TC, Lai CH, Hu PY, Ho YF, Chen VC, Wang TN, Gossop M. Depression and family support in breast cancer patients. Neuropsychiatr Dis Treat. 2017 Sep 13;13:2389-2396. doi: 10.2147/NDT.S135624. PMID: 28979126; PMCID: PMC5602463.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.