Leikkaustyypit rintasyövän hoidossa

Rintasyövän hoidossa voidaan erottaa kaksi pääleikkaustyyppiä: rinnan säästävä leikkaus ja rinnan poisto. Kummallakin on riskinsä ja hyötynsä tapauksesta riippuen.
Leikkaustyypit rintasyövän hoidossa
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 helmikuuta, 2023

Leikkaustyypit rintasyövän hoidossa ja sen ehkäisyssä ovat kokeneet merkittäviä muutoksia viime vuosina. Syynä tähän ovat muutokset kasvainten biologiaa koskevassa tiedossa.

Rintasyövän hoidossa on erilaisia leikkaustyyppejä, joista jokainen on mukautettu tiettyyn tilanteeseen. Mitä tulee näiden kirurgisten tekniikoiden tavoitteisiin, voimme mainita seuraavat:

 • Kaikkien pahanlaatuisten solujen eliminointi. Kasvaimen leikkaamisella on se tarkoitus, ettei jäänteitä jää jäljelle. Valinta on rinnan säästävän leikkauksen tai täydellisen rinnanpoiston välillä.
 • Selvittääkseen, onko syöpä levinnyt kainalon imusolmukkeisiin. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi suoritetaan vartijaimusolmukkeen biopsia tai kainaloimusolmukkeiden dissektio.
 • Rintojen muodon palauttaminen kasvaimen poistamisen jälkeen. Toisin sanoen rintojen rekonstruktio.
 • Oireiden vähentäminen. Jos potilaalla on edennyt rintasyöpä.

Mitkä ovat rintasyövän hoidossa käytetyt leikkaustyypit?

Rintasyövän hoidossa voidaan erottaa kaksi pääleikkaustyyppiä: rinnan säästävä leikkaus ja rinnan poisto eli mastektomia. Nämä kaksi päätyyppiä puolestaan sisältävät muita kirurgisia tekniikoita, joita tarkastelemme alla.

Konservatiivinen leikkaus

Tämä leikkaus perustuu syövän vaikutuksen alaisen osan poistamiseen. Tavoitteena on poistaa kasvain ja sitä ympäröivä kudos.

Mitä tulee poistettavaan määrään, se riippuu siitä, missä se on ja kuinka suuri kasvain on, sekä muista tekijöistä, jotka liittyvät potilaan tilaan. Konservatiivisen leikkauksen vaihtoehtoja ovat seuraavat:

 • Lumpektomia: Tämä kirurginen tekniikka koostuu yksinomaan kasvaimen poistamisesta.
 • Osittainen mastektomia: Kasvaimen poiston lisäksi poistetaan myös kainalon imusolmukkeet.
Rintasyövän kirurgisen hoidon tyyppi määritellään kunkin potilaan historian perusteella.

Mastektomia

Tähän kategoriaan sisältyy erilaisia leikkauksia, joilla pyritään poistamaan rinta kokonaisuudessaan. Tämä sisältää kaiken rintakudoksen ja joskus muita lähellä olevia kudoksia.

Katsotaanpa erityyppisiä mastektomioita:

 • Täydellinen rinnanpoisto. Tämä koostuu koko rinnan poistamisesta, ja jotkut imusolmukkeet kainalossa voidaan myös poistaa.
 • Modifioitu radikaali mastektomia. Tässä leikkauksessa rinta, useimmat tai kaikki kainalon imusolmukkeet ja rintalihasten limakalvo poistetaan. Joskus kirurgi poistaa myös osan rintakehän lihaksista.
 • Radikaalinen Halsted-mastektomia. Tämä rintasyöpäleikkaus sisältää koko rinnan, rintalihaksen ja kaikkien kainalon imusolmukkeiden poistamisen. Se oli pitkään kirurgien suosikkitekniikka, mutta tällä hetkellä se on vähiten käytetty johtuen suurista edistyksistä muilla alueilla. Tämäntyyppistä leikkausta tulisi harkita vain, kun kasvain on levinnyt rintalihaksiin.
Leikkaustyypit rintasyövän hoidossa: rinta säästetään tai se poistetaan.
Aiemmin paljon käytetty radikaalinen Halsted-mastektomia on nykyään rajoittunut muutamiin tapauksiin.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Rintasyövän seulontakokeet

Lopuksi

Onkologi eli syöpälääkäri suosittelee tietyntyyppistä leikkausta jokaiselle potilaalle riippuen kasvaimen ominaisuuksista ja potilaan sairaushistoriasta. Potilaalla on kuitenkin viimeinen sana, ja joskus häntä pyydetään itse valitsemaan haluamansa leikkaustyyppi.

Tästä syystä on erittäin tärkeää, että olemme aina tietoisia kaikista käytettävissä olevista vaihtoehdoista sekä siitä, mistä kukin koostuu ja mitkä niiden riskit ja edut ovat. Onkologiassa viime vuosina tehdyt edistysaskeleet tarjoavat mahdollisuuden säilyttää yhä enemmän terveitä kudoksia, joilla on vähäinen syövän uusiutumisen mahdollisuus.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
BRCA1- ja BRCA2-geenit ja rintasyöpä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
BRCA1- ja BRCA2-geenit ja rintasyöpä

BRCA1- ja BRCA2-geenit voivat kärsiä erilaisista mutaatioista, mikä voi altistaa syövälle. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin näihin geeneihin... • Albornoz, C. R., Matros, E., Lee, C. N., Hudis, C. A., Pusic, A. L., Elkin, E., … & Morrow, M. (2015). Bilateral mastectomy versus breast-conserving surgery for early stage breast cancer: the role of breast reconstruction. Plastic and reconstructive surgery135(6), 1518.
 • Freitas Júnior, R. de, Ribeiro, L. F. J., Taia, L., Kajita, D., Fernandes, M. V., & Queiroz, G. S. (2001). Linfedema em Pacientes Submetidas à Mastectomia Radical Modificada. Revista Brasileira de Ginecologia e Obstetrícia. https://doi.org/10.1590/s0100-72032001000400002
 • Martínez-Basurto, A. E., Lozano-Arrazola, A., Rodríguez-Velázquez, A. L., Galindo-Vázquez, O., & Alvarado-Aguilar, S. (2014). Impacto psicológico del cáncer de mama y la mastectomía. Gaceta Mexicana de Oncologia.
 • Plesca, M., Bordea, C., El Houcheimi, B., Ichim, E., & Blidaru, A. (2016). Evolution of radical mastectomy for breast cancer. Journal of medicine and life9(2), 183.
 • Sociedad Americana Contra el Cáncer. (2017). Mastectomía.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.