Logo image
Logo image

Kuinka tehdä aromidiffuusori itse

3 minuuttia
Kotitekoinen aromidiffuusori luo miellyttävän ilmapiirin ja vaikuttaa samalla myönteisesti terveyteen. Opi täällä, miten sellainen tehdään itse.
Kuinka tehdä aromidiffuusori itse
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 29 toukokuuta, 2023

Kuinka mukavaa onkaan oleskella huoneessa, jossa on hyvä tuoksu! Tämä on yksi kotitekoisen aromidiffuusorin tavoitteista. Se on käsityö, joka on samaan aikaan sisustuselementti ja muuttuu hyödylliseksi välineeksi fyysisen ja henkisen terveyden edistämiseksi.

On totta, että markkinoilla on satoja diffuusorimalleja, joista joissakin on toimintoja, joiden avulla voit säätää sumutuksen tasoa tai yhdistää ne valoihin. Mutta laitteen kokoaminen elementeillä, joita sinulla on varmasti kotona, on taloudellista, tehokasta ja ympäristöystävällistä. Lue eteenpäin ja tutustu yhteen tapaan koota aromidiffuusori.

Mikä on kotitekoinen aromidiffuusori?

Aromidiffuusorit ovat järjestelmiä, jotka on suunniteltu tuoksujen levittämiseen suljettuihin tiloihin. Ne toimivat tikuilla, joita, toisin kuin suitsukkeita tai lamppuja, ei tarvitse sytyttää.

Ne erottuvat luonnollisuudellaan eivätkä käytä kemikaaleja tai muita saastuttavia aineita.

Näiden laitteiden tekeminen itse on yksinkertaista. Niitä voi valmistaa muutamalla materiaalilla ilman apua, ja tarvitset vain pullon, öljyjä ja tikkuja.

Aromidiffuusori toimii, kun tikut imevät itseensä esanssit ja päästävät ne ilmaan. Kun aineet haihtuvat, ne vapauttavat tuoksua ja raikastavat ilmaa.

Some figure
Kaupallisissa versioissa voi olla joitakin lisätoimintoja.

Kotitekoisen aromidiffuusorin hyödyt

Aromidiffuusorilla on fyysiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin liittyviä etuja. Tämä tuodaan esiin kansainvälisen rentoutumishuoneketjun AIRE Ancient Baths julkaisussa.

Artikkelissa todetaan, että eteeristen öljyjen aktiivisten yhdisteiden ansiosta on helpompi rentoutua. Tässä viitataan siihen, että aromaterapia on kauneus- ja hoitotekniikka, joka ymmärretään myös täydentävänä lääkkeenä.

Toisessa Ámbito Farmacéutico -lehdessä julkaistussa katsauksessa selitetään, että kun aromaattisia kasveja hierotaan, eteeriset öljypisarat vapautuvat ilmakehään ja kulkeutuvat nenään. Siellä hajureseptorit aktivoituvat ja lähettävät aistiärsykkeitä aivoihin.

Tämän tueksi UFPE Online Nursing Journal -lehti paljasti tutkimuksen, jonka mukaan verenpaine laski tehokkaasti hieronnoissa, joissa käytettiin eteerisiä öljyjä ja aromaterapiaa. Samalla myös ahdistus ja stressi vähenivät analysoidussa ryhmässä.

Aromadiffuusori auttaa rauhoittumaan, edesauttaa hyvää fyysistä terveyttä, puhdistaa ilmaa ja nostaa mielialaa.

Sinua saattaa kiinnostaa lukea myös tämä: Mitä ovat eteeriset öljyt ja miten ne toimivat?

Kotitekoisen aromidiffuusorin valmistaminen

Aromidiffuusorin tehokkuus piilee tuoksujen oikeassa valinnassa ja sen valmistamiseen tarvittavissa välineissä. Valitsemalla keinotekoisia aineita otat riskin hengittää niiden mahdollisesti sisältämiä myrkyllisiä aineita.

Tekemällä oman diffuusorin taas tiedät, että laite on turvallinen. Näin se tehdään.

Materiaalit

  • Alkoholi
  • Vesi
  • Perusöljy (esim. oliivi)
  • Eteerisiä öljyjä
  • Puutikkuja, rottinkia, bambua tai puun oksia
  • Lasiastia tai -pullo, jossa on kapea kaula ja jonka korkeus on 12-25 senttimetriä

1. Yhdistä öljyt ja alkoholi

Ensimmäiseksi valmistetaan esanssi. Laita kulhoon 60 ml neutraalia öljyä ja yhtä paljon vettä. Lisää muutama tippa alkoholia. Se voi olla myös esimerkiksi vodkaa. Nämä nesteet auttavat tikkuja imemään öljyyn helposti.

Täydennä 30 pisaralla valitsemaasi eteeristä öljyä ja sekoita. Jos aiot käyttää yksinomaan luonnollisia tuoksuja, älä käytä mineraaliöljyä perusöljynä.

2. Laita ainekset pulloon

Kun nesteet on sekoitettu yhteen, ne laitetaan valitsemaasi lasiastiaan tai -pulloon. Tähän tarkoitukseen sopivat erinomaisesti kapeakaulaiset lasipullot tai -maljakot, myös keraamiset pullot käyvät. Huomaa, että jos pullon kaula on leveä, öljy haihtuu nopeammin.

Jos kyseessä on läpinäkyvä astia, voit laittaa pohjalle joitakin koristekiviä. Koristeellisuuden lisäksi kivet vakauttavat tikkuja.

3. Aseta tikut

Aseta 8-10 tikkua astian sisälle viuhkan muotoon. Varmista, etteivät kaikki tikut kallistu samalle puolelle, sillä tuoksu kulkeutuu vain yhteen suuntaan. Tehokkuuden lisäämiseksi käytä kuivia, kuorittuja tikkuja.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Bergamotin eteerinen öljy

4. Käännä tikut ympäri

Kun tikut ovat olleet diffuusorissa tunnin ajan, ne alkavat tuoksua. Tässä vaiheessa kannattaa kääntää ne ylösalaisin, jotta molemmat päät pääsevät nesteeseen. Ensimmäisen päivän kuluessa tikut ovat hyvin nesteen kyllästämiä ja koti tuoksuu.

Käännä tikkuja kerran viikossa, jotta ne eivät kuivu. Kuukauden käytön jälkeen, jos ainetta on vielä jonkin verran jäljellä, jatka sitä muutamalla pisaralla öljyjä ja alkoholia. Toinen vaihtoehto on valmistaa uusi seos.

Some figure
Valitsemiesi tuoksujen tulisi olla sen mukaisia, mitä aiot saavuttaa. Kukin palvelee eri tarkoitusta.

Öljyjen salaisuus kotitekoisen aromidiffuusorin valmistuksessa

Mikään tietty tuoksu ei saa diffuusoria toimimaan paremmin. Salaisuus on oppia, mitkä öljyt edistävät mielen rentoutumista ja fyysistä terveyttä.

Esimerkiksi eukalyptus, piparminttu ja laventeli liittyvät jännityksen vähentämiseen, kun taas appelsiinia ja jasmiinia suositellaan torjumaan ahdistusta ja stimuloimaan puolustuskykyä. Sitruuna auttaa hengittämisessä ja antaa hyvää energiaa ympäristöön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Beneficios de la aromaterapia. AIRE Ancient Baths. pp. 1-8. Estados Unidos; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/bfe5caa1-87c0-3501-88e0-d2f0caede440/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B254d0e83-7bf1-41ac-aa7a-bd4649fbb060%7D
  • Braga E, Dias S, Domingos T. Aromaterapia para ansiedad y estrés de profesores de enfermería. Revista de Enfermería de la UFPE en Línea. Vol. 13. Brasil; 2019. https://www.mendeley.com/catalogue/84e46069-b36d-3df9-acef-1c87e63d83e0/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Be8bf790f-7645-47ce-9e98-b332aca72561%7D
  • López M. Los aceites esenciales. Ámbito Farmacéutico-Fitoterapia. 2019. https://www.mendeley.com/catalogue/9dab6d05-57fe-32bb-a9d3-511595ad5ad6/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B0c74ce09-6ba4-40f1-807a-79be24b36f81%7D

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.