Logo image
Logo image

Kuinka iho muuttuu raskauden aikana?

4 minuuttia
Iho muuttuu usein raskauden aikana hormonaalisista muutoksista johtuen. Vaikka useimmat muutokset ovatkin hyvänlaatuisia, on tärkeää kuitenkin antaa iholle tarvittavaa huolenpitoa. Jatka artikkelin lukemista ja opi lisää aiheesta!
Kuinka iho muuttuu raskauden aikana?
Viimeisin päivitys: 28 marraskuuta, 2020

Iho muuttuu raskauden aikana yleensä hormonaalisessa aktiivisuudessa sekä verenkierrossa tapahtuvien muutosten takia. Useimpien raskaana olevien naisten suurimpana huolena on tavallisesti raskausarpien ilmestyminen. Ihossa voi kuitenkin tapahtua myös muita muutoksia. Ihoon voi esimerkiksi tulla näppyjä tai aknea, sen väri voi muuttua ja muita ongelmia saattaa esiintyä.

Journal of the American Academy of Dermatologylehden julkaiseman tiedon mukaan nämä muutokset ovat normaaleja, eivätkä aiheuta riskiä äidille tai sikiölle. Mitä tulee esteettiseen näkökulmaan, ovat ne merkittäviä monille ihmisille ja osa turvautuu niiden parantamisessa jopa ihotautilääkäriin.

Haluammekin kertoa tässä artikkelissa lisää siitä, kuinka iho muuttuu raskauden aikana.

Miksi iho muuttuu raskauden aikana?

Istukka toimii hormonaalisena elimenä ja lisää adrenaliinin sekä aivolisäkkeen aktiivisuutta. Sikiön umpirauhasten toiminnan lisäksi tämä aiheuttaa myös kortikosteroidien lisääntymistä, aineenvaihdunnan nopeutumista sekä progesteroni- ja estrogeenitason kasvua. Kyseiset hormonit ovat vastuussa ihossa raskauden aikana tapahtuvista muutoksista.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Miten punahukka vaikuttaa raskauteen?

Raskauden aikana tapahtuvat ihomuutokset

Raskauden aikana tapahtuvat ihomuutokset ovat useimmiten hyvänlaatuisia, eivätkä ne aiheuta mitään riskejä, ainoastaan esteettisen ongelman. Kuten American Family Physician -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, jos naisella on ennestään tiettyjä ihosairauksia, saattavat raskaudenaikaiset ihomuutokset vaatia valppautta niiden aiheuttaman riskin takia.

On siis paras keskustella lääkärin tai dermatologin kanssa kaikista ihossa tapahtuvista poikkeavuuksista. 

Tutkitaan nyt tarkemmin, mitkä ovat yleisimpiä ihomuutoksia raskauden aikana.

Raskausarvet

Niitä esiintyy useimmiten vatsan alueella. Ne ovat näkyvimpiä raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Ne voivat ilmestyä rintoihin, lanteisiin ja pakaroihin. Ne syntyvät, kun raskaus etenee ja paino lisääntyy.

Raskausarvet voivat olla väriltään vaaleanpunaisia tai liiloja. Ne alkavat haalistua synnytyksen jälkeen, eivätkä ne ole enää niin näkyviä. On kuitenkin tapauksia, joissa raskausarvet eivät katoa täysin. Tästä syystä onkin tärkeää ehkäistä niitä tai hoitaa ne oikeaan aikaan.

Raskausarpien ulkonäkö riippuu ihotyypistä, ihon kimmoisuudesta sekä perhetaustasta. Raskausarpien ilmestymistä voi yrittää vähentää seuraavin keinoin:

 • Vältä liiallista painonnousua raskauden aikana.
 • Lisää päivittäisen kosteusvoiteen määrää ihon kimmoisuuden edistämiseksi.
Some figure
Äkillinen muutos painossa hormonaalisten muutosten lisäksi johtaa raskausarpien syntymiseen raskauden aikana.

Pehmeät fibroomat

Kyseessä ovat pienet, varrelliset kasvaimet, jotka ovat toisinaan pitkänomaisia, ruskeita tai ihonvärisiä. Niitä esiintyy yleensä kaulassa, kainaloissa tai rintojen alapuolella. Ne ilmestyvät yleensä toisen raskauskolmanneksen aikana. Pehmeät fibroomat saattavat usein kuitenkin kadota synnytyksen jälkeen.

Hyperpigmentaatio

Tämä on yleisempää tummaihoisilla ja -hiuksisilla naisilla. Valkoinen viiva (pystysuuntainen viiva keskellä vatsaa häpyliitoksesta muutama sentti navan yläpuolelle), navan ympärysalue, ulkoiset sukupuolielimet sekä nännipiha muuttuvat voimakkaan pigmentoituneiksi.

Nännipihan värimuutos kasvaa viidennestä raskauskuukaudesta eteenpäin. Ruskeita tai keltaisia näppyjä saattaa näkyä otsassa, poskissa, nenässä tai ylähuulessa. Näitä kutsutaan raskausajan maksaläiskiksi (kloasmaksi).

Näiden pigmentaatiomuutosten ehkäisemiseksi suosittelemme välttämään pitkäaikaista auringolle altistumista sekä hatun tai ihoa suojaavan vaatetuksen ja korkean suojakertoimen käyttämistä (SPF 50). Pigmentaatiomuutokset voivat haalistua ja parantua synnytyksen jälkeisten kuukausien aikana, mutta joillekin naisille jää silti pieniä pisamia.

Kaikki nämä pigmentaatiomuutokset ovat hormonaalisten muutosten aiheuttamia ja ne tapahtuvat raskauden aikana. Tämä stimuloi melaniinin tuotantoa lyhyeksi aikaa, mikä tuo väriä hiuksiin, ihoon ja silmiin.

International Journal of Dermatologylehden julkaisemassa tutkimuksessa pigmentaatiomuutokset olivat kaikista selvimpiä muutoksia. Jotkut naiset saattoivat huomata muutoksia luomien koossa, lukumäärässä tai aktiivisuudessa. Niiden on tapana muuttua tummiksi ja suuriksi. Jos ne alkavat vuotaa verta, suosittelemme käymään ihotautilääkärillä niin pian kuin vain mahdollista.

Some figure
On tärkeää lisätä auringolta suojaavia toimenpiteitä raskaudenaikaisten iholäiskien vähentämiseksi.

Muutokset verisuonissa

Kun nainen on raskaana, lisääntyy veren määrä ja syntyy uusi verisuonisto, verisuonet laajenevat ja kapillaarien läpäisevyys kasvaa. Nämä verenkierron muutokset ovat vastuussa raajojen turvotuksesta, suonikohjuista, kämmenten punoituksesta sekä pienten verisuonten näkyvistä laajentumisista (telangiektasia).

Näiden oireiden parantamiseksi suosittelemme seuraavaa:

 • Käytä elastisia sukkahousuja.
 • Kohota jalat.
 • Vältä viettämästä pitkiä aikoja seisten.
 • Pidä yllä terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.
 • Juo paljon vettä.
 • Harrasta kohtuullista liikuntaa.

Useimmat näistä ihomuutoksista katoavat yleensä noin 6-12 kuukauden kuluttua. Jos muutokset pysyvät pidempään, voit hoitaa niitä ihotautilääkärin antamien suositusten mukaisesti.

Akne

Tämä ihosairaus on yleinen raskauden aikana, sillä ihon talirauhaset stimuloituvat ja lisäävät talin tuotantoa. Tämä voi tapahtua missä vaiheessa raskautta tahansa ja se voi olla lievää, kohtuullista tai vakavaa.

Lue myös: Mistä johtuu kuukautisten aikana ilmenevä akne?

Marmori-iho

Kyseessä on sinertävänkirjava värimuutos iholla raskauden aikana. Sitä esiintyy lähinnä jaloissa kylmälle altistuessa. Se menee yleensä ohi synnytyksen jälkeen, mutta jos näin ei tapahdu, suosittelemme olemaan yhteydessä ihotautilääkäriin muiden mahdollisten aiheuttajien poissulkemiseksi.

Ihon kirkkaus

Iho näyttää kirkkaammalta raskauden aikaan. Tämä johtuu kahdesta päätekijästä. Ensinnäkin talirauhasten stimuloinnista, jota seuraa lisääntyneen talin tuotanto. Toisekseen verenkierto lisääntyy epiteelissä, mikä saa aikaan ihosolujen hapettumisen.

On tärkeää huolehtia ihosta raskauden aikana

Vaikka iho muuttuu, pidetään sitä yleensä normaalina raskauden aikana. On tärkeää pitää yllä ihonhoitorutiineita, joihin kuuluu erikoistuotteiden käyttö. Onneksi nykyään on saatavilla lukuisia hoitokeinoja, jotka suojaavat ihoa raskauden aikana. On myös hyvä käydä ihotautilääkärin vastaanotolla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wong, R. C., & Ellis, C. N. (1984). Physiologic skin changes in pregnancy. Journal of the American Academy of Dermatology, 10(6), 929–940. https://doi.org/10.1016/s0190-9622(84)80305-9
 • TYLER, K. H. (2015). Physiological Skin Changes During Pregnancy. Clinical Obstetrics and Gynecology, 58(1), 119–124. https://doi.org/10.1097/grf.0000000000000077
 • Muzaffar, F., Hussain, I., Fcps, ., & Haroon, T. S. (1998). Physiologic skin changes during pregnancy: a study of 140 cases. International Journal of Dermatology, 37(6), 429–431. https://doi.org/10.1046/j.1365-4362.1998.00281.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.