Logo image
Logo image

Talirauhasten sarveistapit ja luontaishoidot

4 minuuttia
Jotkut luontaishoidot voivat auttaa vähentämään talirauhasten sarveistappien aiheuttamaa epämukavuutta. Sinun tulisi kuitenkin käväistä ihotautilääkärin luona kysymässä muista hoidoista.
Talirauhasten sarveistapit ja luontaishoidot
Viimeisin päivitys: 11 lokakuuta, 2020

Ihotautilääkärit suosittelevat talirauhasten sarveistappien (keratosis pilaris) hoitoon yleensä kuorintatuotteita, kosteusvoiteita ja paikallisia retinoideja, kuten tretinoiinia ja tatsaroteenia, jotka edistävät solujen uudistumista ja auttavat puhdistamaan talirauhasia. Tässä artikkelissa kerromme lisää siitä, mitä talirauhasten sarveistapit ovat ja kuinka niitä voidaan hoitaa.

Amerikan ihotautiakatemia toteaa, että tämä ihovaiva on vaaraton eikä se useimmissa tapauksissa vaadi mitään erityistä hoitoa. Jos kuitenkin kärsit epämukavuudesta, kuten kutinasta, kuivuudesta tai ihon huonosta kunnosta, voit koittaa siihen joitakin hoitoja. Tässä tapauksessa luontaishoidot voivat olla avuksi.

Luontaishoitojen kohdalla on muistettava, että niiden ei tulisi olla ensimmäinen hoitovaihtoehto eikä niiden tehoa ole pystytty täysin osoittamaan. Tästä huolimatta ne ovat turvallisia täydentäviä hoitovaihtoehtoja, jotka voivat auttaa väliaikaisesti vähentämään vaivan aiheuttamaa epämukavuutta.

Haluatko tietää niistä lisää? Siinä tapauksessa jatka lukemista!

Mitä ovat talirauhasten sarveistapit?

Talirauhasten sarveistapit ovat yleinen ja hyvänlaatuinen ihovaiva, jossa iholla on pieniä, karheita näppyjä. Ulkonäöstään johtuen niitä kutsutaan usein “kananlihaksi”, ja joskus ne sekoitetaan finneihin tai akneen.

Niitä ilmestyy useimmiten käsivarsien yläosaan, reisiin, poskiin ja pakaroihin. Kosmeettista haittaa lukuun ottamatta ne eivät kuitenkaan yleensä aiheuta muuta epämukavuutta, kipua tai kutinaa. Ainoastaan esimerkiksi talvisaikaan iholla on taipumusta muuttua kuivemmaksi ja karheammaksi, mikä voi olla epämukavaa.

Ihotautilääkärit eivät ole kyenneet selvittämään talirauhasten sarveistappien tarkkaa syytä, mutta niiden tiedetään olevan kertynyttä keratiinia, eräänlaista proteiinia, joka auttaa suojaamaan ihoa vaurioilta ja infektionaiheuttajilta. Keratiini muodostaa pieniä tukoksia talirauhasiin, ja tästä syystä se tekee ihosta epäsäännöllisen näköisen.

Tästä ongelmasta kärsivät todennäköisemmin pienet lapset, nuoret, kuivaihoiset ja ylipainoiset ihmiset. Valtaosassa tapauksia se kuitenkin paranee muutaman vuoden kuluessa itsestään, eikä vaadi hoitoa.

Voiko talirauhasten sarveistappeja hoitaa?

Kuten Mayo Clinic osoittaa, jotkut hoidot auttavat parantamaan ihon ulkonäköä. Jos sinulla siis on vielä näppyjä ja kuivuutta perushoidon jälkeenkin, lääkäri tai ihotautilääkäri voi ehdottaa hoidoksi lääkesalvoja, esimerkiksi tuotteita joissa on ureaa (karbamidia), maitohappoa, retinoideja tai salisyylihappoa.

Tämän lisäksi hoitoa voi täydentää luontaishoidoilla, jotka myöskin näyttäisivät parantavan ihon ulkonäköä.

Kerromme lisää muutamasta vaihtoehdosta alla.

Some figure
Talirauhasten sarveistapit aiheuttavat pieniä, karheita näppyjä iholle.

Lue myös: Atooppinen ja seborrooinen ihottuma: mitä eroa niillä on?

Luontaishoitoja talirauhasten sarveistappeihin

Parantavaa hoitoa talirauhasten sarveistappeihin ei ole. Jopa farmaseuttisia tuotteita käyttäessä näppyjä voi ilmaantua ja hävitä moniksi vuosiksi. Tästä huolimatta vaiva usein lievittyy itsestään ja on yleensä huomaamattomampi ajan myötä.

Jotkut luontaishoidot saattavat olla avuksi oireiden lievittämisessä. Valtaosa niistä on kuitenkin peräisin yleisistä uskomuksista, joille ei ole tieteellistä perustaa. Tästä huolimatta voit koittaa niitä halutessasi huoletta, sillä useimmat niistä ovat täysin turvallisia.

Katsotaan nyt joitakin vaihtoehtoja.

Lämpimät kylvyt

Cleveland Clinicin artikkelin mukaan valtaosa potilaista, joilla on talirauhasten sarveistappeja, voivat lievittää oireitaan muuttamalla ihonhoitorutiinejaan ihon kuivumisen välttämiseksi. Tästä syystä lämpimässä kylvyssä tulisi olla enintään 15 minuuttia.

Pitkiä, kuumia suihkuja tulisi välttää, sillä ne muuttavat ihon luontaisia öljyjä ja lisäävät kuivuutta.

Lisäksi kannattaa käyttää neutraalia tai kosteuttavaa saippuaa, erityisesti jos ihosi on yleensä liian kuiva.

Some figure
Lämpimät kylvyt voivat lievittää joitakin talirauhasten sarveistappien oireita.

Kuori kevyesti

Varovainen ihon kuorinta auttaa poistamaan ihon pintaan kiinnittyneitä kuolleita soluja, minkä ansiosta iho näyttää huomattavasti paremmalta. Amerikan ihotautiakatemia suosittelee käyttämään kuorinnassa kasviperäistä pesusientä tai karheaa pyyhettä.

On kuitenkin tärkeää hangata kevyesti, pyörivin liikkein, sillä liian raju kuorinta voi rikkoa tukkeutuneet talirauhaset ja pahentaa tilannetta entisestään. Kuivaa iho lopuksi taputtelemalla kuivalla pyyhkeellä ja levitä siihen kosteusvoidetta.

Kookosöljy

Kookosöljyn tehosta talirauhasten sarveistappien oireiden lievittämisessä ei ole näyttöä. Tästä huolimatta sitä on käytetty täydentävänä hoitona oireiden parantamisessa, sillä se on kosteuttavaa ja auttaa vähentämään ihon karheutta.

Kookosöljyä voi vaikka sekoittaa pieneen määrään suurikiteistä sokeria kotitekoisen kuorinta-aineen valmistamiseksi.

International Journal of Molecular Sciences –tiedelehdessä julkaistussa tutkimuskatsauksessa todetaan, että kookosöljy on tulehdusta lievittävää ja auttaa korjaamaan ihon suojakerrosta. Lisäksi sillä on antioksidoivia ominaisuuksia ja se auttaa suojaamaan ihoa auringon haittavaikutuksilta.

Tutustu: Mistä ihon reaktiivisuus johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Kolloidinen kaurajauho

Some figure
Kolloidinen kaurajauho on luonnollinen tuote, jolla on tulehdusta lievittäviä ja antihistamiiniominaisuuksia.

Kolloidista kauraa (kaurasilkki) voi käyttää osana ihonhoitorutiinia talirauhasten sarveistappeihin ja muihin ihovaivoihin ihon pitämiseksi kosteutettuna ja suojattuna. Tämä aines on eräänlaista hienoksi jauhettua kauraa, jota voidaan lisätä voiteisiin, kylpyveteen ja muihin ihonhoitotuotteisiin.

Journal of Drugs in Dermatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se on luonnollinen tulehduksen vastaisia ja antihistamiiniominaisuuksia omaava tuote, joka voi auttaa lievittämään atooppisen dermatiitin, psoriaasin, lääkkeiden aiheuttamien ihottumien ja muiden ihovaivojen oireita.

Mitä muuta voit tehdä lievittääksesi oireita?

Kuten huomasit, jotkut luontaishoidot voivat olla avuksi talirauhasten sarveistappien oireiden lievittämisessä. Tämän lisäksi voit hyötyä lääkinnällisten tuotteiden käytöstä ja löysästä vaatetuksesta sekä ilmankostuttimen asentamisesta kotiisi. Tämä viimeinen vaihtoehto lisää huoneilman kosteutta ja auttaa vähentämään kutisevia näppyjä.

On myös tärkeää käydä ihotautilääkärin luona, erityisesti jos oireet pahenevat tai huomaat niissä jotain poikkeavaa. Ammattilainen voi ehdottaa joitakin tutkimuksia sen selvittämiseksi, johtuvatko oireesi toisesta ongelmasta, tai neuvoa sinulle joitakin hoitoja, joista voi olla apua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Keratosis pilaris: overview. (n.d.). American Academy of Dermatology.
    Retrieved on March 3, 2020 from https://www.aad.org/public/diseases/a-z/keratosis-pilaris-overview
  • Keratosis pilaris. (n.d.). Mayo Clinic. Retrieved on March 3, 2020 from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-20351149
  • Pennycook KB, McCready TA. Keratosis Pilaris. [Updated 2019 Sep 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546708/
  • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017;19(1):70. Published 2017 Dec 27. doi:10.3390/ijms19010070
  • Cerio, R., Dohil, M., Downie, J., Magina, S., Mahé, E., & Stratigos, A. J. (2010). Mechanism of action and clinical benefits of colloidal oatmeal for dermatologic practice. Journal of Drugs in Dermatology9(9), 1116–1120.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.