Tehokkaimmat farmakologiset aknelääkkeet

Hoidot akneen tulisi aloittaa heti, kun ongelma alkaa ilmetä. Mene siis ihotautilääkärille mahdollisimman pian ensimmäisten aknen merkkien tullessa näkyviin. Lue eteenpäin, niin kerromme lisää erilaisista lääkkeistä aknea vastaan!
Tehokkaimmat farmakologiset aknelääkkeet
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Jokaiselle aknen aiheuttajalle on tarjolla erilaisia hoitomuotoja, sekä ulkoisia eli iholle levitettäviä, että sisäisiä eli suun kautta otettavia. Jotta oikea hoitomuoto voitaisiin löytää, ihotautilääkärin on ensin selvitettävä millaisesta aknesta on kyse sekä mistä se kunkin potilaan kohdalla johtuu. Ensimmäinen askel on siis mennä lääkärin vastaanotolle.

Vaikka hoito riippuukin täysin potilaasta, haluamme tässä artikkelissa eritellä joitakin yleisimpiä farmakologisia hoitoja sekä kertoa ihosairaudesta enemmän. Muista kuitenkin, että lääkärisi tulee arvioida juuri sinun tilanteesi, eli on paras olla lääkitsemättä itse itseäsi.

Mikä akne on ja miksi sitä ilmenee?

Koska akne on niin yleinen iho-ongelma, olet varmasti jo tietoinen siitä. Ehkä kärsitkin siitä itse, tai joku läheisesi kärsii siitä tällä hetkellä.

Akne on iho-ongelma, joka alkaa karvatupessa. Karvatuppi on se osa ihoa, jossa ihokarvat kasvavat. Aknepotilaalla rasva ja kuolleet solut tukkivat karvatupet, minkä seurauksena kohdalle muodostuu mustapäitä, näppylöitä ja finnejä. Nämä ovatkin tämän ihosairauden pääoireet.

Aknea voi esiintyä kehon eri osissa, mutta yleisimmät alueet ovat kasvot, selkä, rintakehä ja hartiat.

Farmakologiset aknelääkkeet ovat joko sisäisesti otettavia tai ulkoisesti käytettäviä lääkkeitä.

Kuten jo mainitsimme, monet eri asiat voivat aiheuttaa aknen ilmestymistä. Koska tekijöitä on niin paljon, haluamme luetella niistä neljä yleisintä:

  • Liiallinen talin tuotanto.
  • Tietyt bakteeritulehdukset, kuten Propionibacterium acnes.
  • Karvatuppien tukkeutuminen talilla ja kuolleilla ihosoluilla.
  • Korkea hormonaalinen aktiivisuus, erityisesti androgeenien erittyminen.

Kuten sanottu, monet muutkin tekijät voivat aiheuttaa aknea tai pahentaa sitä. Lukuisten tutkimusten mukaan muun muassa stressi sekä tietyt lääkkeet ja ruokavaliokin voivat pahentaa tätä tilaa.

Milloin ja miten aknea hoidetaan farmakologisilla hoitomuodoilla

Satunnaiset finnit ja mustapäät ovat osa useimpien ihmisten elämää, etenkin murrosikään tullessa. Mutta jos näyttää siltä, että ne eivät olekaan vain satunnaisia, on tärkeää suunnata ihotautilääkärin vastaanotolle. Näin pääset aloittamaan hoidon jo ennen kuin tilanne karkaa käsistä täysin.

Muista myös, että aknen aiheuttajasta riippuen hoitoja on erilaisia. Siksi on välttämätöntä saada ammattilaisen diagnoosi, jotta saat sopivan hoidon juuri sinun tarpeisiisi. Lääkäri voi joutua teettämään erilaisia kokeita selvittääkseen ongelman alkuperän.

Yleisillä aknehoidoilla pyritään vähentämään tulehdusta ja ehkäisemään bakteerien kasvua. Siksi ulkoista hoitoa tulee käyttää hoitoa koko vaikutusalueelle (esimerkiksi koko kasvot tai koko rintakehä), ei vain yksittäisille näppylöille.

Seuraavaksi esittelemme yleisimmät sekä sisäisesti otettavat että ulkoisesti käytettävät aknelääkkeet.

Tehokkaimmat farmakologiset aknelääkkeet

Aknelääkkeitä on useampia erilaisia, ja ne kaikki toimivat eri tavoin. Ne voidaan luokitella seuraavasti:

  • Lääkkeet, jotka vähentävät epiteelisolujen kanavien hilseilyä.
  • Lääkkeet, jotka taistelevat bakteeritulehduksia vastaan.
  • Lääkkeet, jotka vähentävät talin tuotantoa.

Farmakologiset aknelääkkeet, joiden tavoitteena on vähentää ihosolujen kertymistä

Tyypillisimmät aknehoidot tähän tarkoitukseen ovat seuraavat ulkoisesti käytettävät voiteet tai geelit:

  • Tretinoiini: Tämä on retinoidilääke, joka auttaa puhdistamaan karvatuppea. Lisäksi sillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja se ehkäisee finnien muodostumista.
  • Salisyylihappo: Yleisesti ottaen tämä ei ole aivan yhtä tehokas hoito kuin tretinoiini. Silläkin on kuitenkin anti-inflammatorisia vaikutuksia.
  • Adapaleeni tai tatsaroteeni: Nämä ovat uudempia lääkkeitä, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin tretinoiini.

Farmakologiset aknelääkkeet, jotka taistelevat bakteeritulehduksia vastaan

Propionibacterium acnes -bakteerit ovat herkkiä monille antibiooteille. Jotkut yleisimmistä lääkkeistä näitä bakteeritulehduksia vastaan ovat:

  • Bentsoyyliperoksidi, etenkin yhdessä erytromysiinin kanssa. Käytetään ulkoisesti.
  • Klindamysiini. Käytetään ulkoisesti.
  • Ja mainittakoon vielä suun kautta otettavat, systeemiset antibiootit. Näihin sisältyy doksisykliini, minosykliini ja kotrimoksatsoli.

Lopuksi

Kuten huomaat, markkinoilla on nykyään tarjolla lukuisia eri aknehoitoja. On tärkeää, että keskustelet ihotautilääkärisi kanssa, jotta hän voi selvittää parhaan tavan hoitaa juuri sinun ihoasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.