Logo image
Logo image

Mitä on salisyylihappo ja mihin sitä käytetään?

2 minuuttia
Salisyylihappo kuuluu kipua lievittävien, kuumetta alentavien ja tulehduksen vastaisten aineiden ryhmään. Sen kuvaili ensimmäisen kerran pastori Richard Stone 1700-luvulla, kun hän huomasi valkosalavan kaarnahaudukkeen parantavan kuumetiloja.
Mitä on salisyylihappo ja mihin sitä käytetään?
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Salisyylihappo on aine, jolla on keratolyyttisia (kuorivia) ja antimikrobisia ominaisuuksia. Sitä käytetään tyypillisesti dermatologiassa, sillä se edistää ihon kuoriutumista ja ehkäisee opportunististen bakteerien ja sienten infektioita. Lisäksi se hillitsee ihon rasvaisuutta ja toimii tulehdusta lievittävästi. Tästä syystä asiantuntijat pitävät sitä olennaisena aineena ikääntyvän ihon kohentamisessa.

Mistä salisyylihappo on peräisin?

Some figure

Valkosalavan (Salix alba) kaarna sisältää salisiinina tunnettua ainetta, josta salisyylihappo saa nimensä. Salisyylihappoa saadaan tästä aineesta. Tätä hydroksihappoa löytyy tosin muistakin kasveista, kuten koivusta ja lamosalalin lehdistä.

Salisyylihappo kuuluu kipua lievittävien, kuumetta alentavien ja tulehduksen vastaisten aineiden ryhmään. Sen kuvaili ensimmäisen kerran pastori Richard Stone 1700-luvulla, kun hän huomasi valkosalavan kaarnahaudukkeen parantavan kuumetiloja.

Lääkärit valmistivat tätä ainetta synteettisesti ensimmäisen kerran vuonna 1899. Sitä käytettiin suun kautta kiniinin tilalla kuumeen ja kivun lievittämisessä. Yksi sen aineenvaihduntatuotteista oli salisyylihappo, jota voidaan käyttää myös paikallisesti.

Kuinka salisyylihappo vaikuttaa?

Salisyylihapon vaikutus ihoon saattaa liittyä vaikutukseen, joka sillä on ihon rakenteeseen. Salisyylihappo vaikuttaa koheesioon keratinosyyttien, eräänlaisten solujen, välillä sekä ihon kuoriutumiseen. Tämä happo toimiikin näin ollen keratolyyttisenä (kuorivana) ja antimikrobisena aineena 5-10 %:n pitoisuuksina.

Sillä on huomattu olevan myös suora tulehduksen vastainen vaikutus, mutta tätä ei ole vielä tutkitusti vahvistettu. Alempina pitoisuuksina (1-3 %) se toimii keratoplastisena aineena eli aineena, joka edistää marraskeden uusiutumista ja normalisoi viallista sarveistumista. Keratolyytit ovat aineita, joilla on kyky poistaa sarveiskerroksen ihosolukkoa tai ohentaa sitä.

On tärkeää myös huomioida, että salisyylihappo on rasvaliukoista, eli se kykenee sekoittumaan ja liukenemaan ihon epidermiksen öljyihin ja karvatupissa olevaan taliin. Kun sitä laitetaan ihon rasvaisille alueille, se kuorii ihoa.

Kannattaa lukea myös: Taistele vartalon kuivaa ihoa vastaan sokerikuorinnan avulla

Käytön aiheet

Some figure

Tätä ainetta käytetään pääasiallisesti yhdeksällä eri tavalla.

 • Keratolyyttinä. Yllä mainittuina pitoisuuksina sitä käytetään hoitamaan tavallisia, litteitä ja jalkapohjien syyliä.
 • Keratoplastisena aineena. 0,5 %:n pitoisuuksina lääkärit käyttävät sitä huonosti paranevien haavaumien reunoilla.
 • Valovaurioihin. Joskus sitä määrätään aktiinisen keratoosin (aurinkokeratoosin) ja maksaläiskien hoitoon kämmenissä ja kyynärvarsissa.
 • Valolta suojaamiseen. Tässä tapauksessa se toimii kemiallisena suodattimena.
 • Sienten tuhoamiseen. Se edistää paikallisten sienilääkkeiden tunkeutumista ihoon.
 • Puudutusaineena. Sillä on jonkinlainen puuduttava vaikutus, sillä se estää prostaglandiinien, kipuun liittyvien aineiden muodostumista. Sitä määrätään esimerkiksi ihon haavauman aiheuttaman kivun lievittämiseen.
 • Kivunlievittäjänä. Joitakin salisylaattihapon johdannaisia käytetään bursiitin ja lihaskipujen hoidossa.
 • Kutinaan. Se lievittää kutinaa.
 • Tulehdukseen. Aivan kuten sen kipua lievittävä ja puuduttava vaikutus, sen tulehdusta lievittävä teho johtuu sen kyvystä estää prostaglandiinien synteesiä.

Salisyylihapon haittavaikutukset

Kuten muut kemikaalit ja lääkkeet, salisyylihappokin voi aiheuttaa haittavaikutuksia, joita ovat muun muassa:

 • Toksisuus johtuen systeemisestä imeytymisestä. Kun lääkeaine imeytyy verenkiertoon, se voi aiheuttaa oireita kuten pahoinvointia ja oksentelua.
 • Mitoosin estäjä ja teratogeeni. Se vaikuttaa solujen jakautumiseen ja sikiöihin. Tästä syystä sitä ei suositella raskaana oleville naisille.
 • Allergiset reaktiot. Tälle aineelle allergisten ei tulisi käyttää sitä, sillä se voi johtaa vakaviin haittavaikutuksiin.
 • Psyykkiset häiriöt. Nämä sivuvaikutukset ovat harvinaisempia.

Kannattaa lukea myös: Eri tyyppiset allergiatestit

Yhteenveto

Salisyylihappoa määrätään moniin eri vaivoihin, sillä sitä pidetään suhteellisen turvallisena ja tehokkaana lääkkeenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bashira S, Drehera F, Chewa A. Cutaneous bioassay of salicylic acid as a keratolytic; International Journal of Pharmaceutics 2005 (292): 187-194
 • Rougier A. Efficacy and safety of a new salicylic acid derivative (LHA) alone or as a complement of tretinoin in acne treatment. J Am Acad Dermatol, 2007 Feb (56) 2 sup 2: AB15.
 • Bari AU, Igbal Z, Rahman SB; Superficial chemical peeling with salicylic Acid in facial dermatoses. J Coll Physicians Surg Pak. 2007 Apr;17(4):187-90.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.