Pinnallisten sieni-infektioiden hoito luonnollisesti

Pinnallisten sieni-infektioiden aiheuttamaa epämukavuutta voi helpottaa luonnollisilla ainesosilla. Ne ovat hyvin tehokkaita, mutta eivät liian voimakkaita iholle.
Pinnallisten sieni-infektioiden hoito luonnollisesti
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Pinnalliset sieni-infektiot ovat ihon sieni-infektioita, joita voi esiintyä missä tahansa osassa kehoa, missä iässä tahansa. Yleisimpiä ne ovat kuitenkin päänahassa, sukupuolielimissä ja kynsissä, erityisesti varpaankynsissä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pinnallisten sieni-infektioiden hoito onnistuu luonnollisesti kotikonstein. Voit valita niistä itseäsi eniten miellyttävän vaihtoehdon, käyttää useampia hoitoja yhdessä tai vaihdella eri hoitojen välillä parempien tulosten saamiseksi.

Pinnallisten sieni-infektioiden hoito kotikonstein

1. Teepuuöljy

Pinnallisten sieni-infektioiden hoito teepuun eteerisellä öljyllä

Teepuuöljy on yksi suosituimmista hoidoista pinnallisiin sieni-infektioihin. Se on itse asiassa tavallinen ainesosa aknen ja hilseen torjuntaan tarkoitetussa luonnonkosmetiikassa sekä hiivasienitulehduksen ja kystiitin hoidossa.

Teepuun eteerinen öljy voi ärsyttää ihoa voimakkaasti, joten sen käyttöä herkillä alueilla ja limakalvoilla tulee välttää. Sitä voi laimentaa kookosöljyyn, jolla on myös sieniä tappavia ominaisuuksia.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Teepuuöljy: ihmeöljy, jolla on paljon hyötyjä

2. Oreganon eteerinen öljy

Oreganon eteeristä öljyä saadaan mausteyrtti oreganosta eli mäkimeiramista. Se on hyvin tehokas öljy, jolla on antibioottisia ja sieniä tappavia ominaisuuksia. Se sopii erittäin hyvin suulliseen käyttöön, kunhan se on ilmaistu etiketissä.

  • Oreganon eteeristä öljyä voi sekoittaa teepuun eteeriseen öljyyn tai juoda. Tässä tapauksessa ota tippa tätä öljyä laimennettuna teelusikalliseen öljyä tai hunajaa kolme kertaa päivässä.

3. Pinnallisten sieni-infektioiden hoito inkiväärillä

Inkivääri on monikäyttöinen hoito, joka auttaa muun muassa tappamaan tietynlaisia bakteereja ja sieniä ilman sivuvaikutuksia.

Voit käyttää inkiväärin eteeristä öljyä tai valmistaa kylvyn inkiväärihaudukkeesta. Kylvystä voi olla paljon apua kämmenien tai jalkaterien sieni-infektioihin. Myös inkiväärin tuoretta mehua voi käyttää.

4. Propolis

Propolis on yksi parhaista luontaisista antibiooteista , joka ehkäisee ja hoitaa kaikenlaisia infektioita. Se tappaa myös sieniä, sillä mehiläiset käyttävät sitä pitämään pesänsä steriilinä.

Voit käyttää propolista sekä ulkoisesti että sisäisesti:

  • Ulkoisesti: Levitä suoraan hoidettavalle alueelle. Suosittelemme valitsemaan alkoholittoman propolis-tuotteen.
  • Sisäisesti: Ota viisi tippaa kolmen tunnin välein, kunnes sieni-infektio häviää. Ehkäisevänä menetelmänä voit ottaa viisi tippaa tyhjään vatsaan joka päivä.

5. Ceylon-kaneli

Kaneli on mauste, jota tulisi ehdottomasti löytyä lääkinnällisiin tarkoituksiin jokaisen ruokakaapista. Itse asiassa se on hyvin tehokas sientä tappava aine, sillä se sisältää niasiinia, tiamiinia ja askorbiinihappoa.

Voit käyttää kanelin eteeristä öljyä tai valmistaa kanelista kylpyjä kuten inkivääristä. Voit myös yhdistää nämä mausteet keskenään tehostaaksesi niiden hoitavia vaikutuksia. Muista valita aina Ceylon-kaneli, joka on se lääkitsevä kanelilajike.

6. Pinnallisten sieni-infektioiden hoito valkosipulilla

Valkosipuli auttaa hoitamaan pinnallisia sieni-infektioita

Valkosipuli on loistava hoito pinnallisiin sieni-infektioihin, sillä se on hyvin tehokas antibioottinen ja sieniä tuhoava aine. Valkosipulia voi käyttää sekä paikallisesti että syödä raakana. Jos sen syöminen sellaisenaan on hankalaa, osta kaupasta valkosipulikapseleita.

7. Aloe vera

Myös aloe vera -kasvi kannattaa ehdottomasti löytyä kotoa, sillä se voi auttaa hoitamaan useita eri terveysvaivoja. Lisäksi se on hyvin kätevä ainesosa erilaisiin kosmetiikka- ja luontaistuotteisiin.

Aloe vera -geeliä on helppo käyttää sen koostumuksen takia. Voit yhdistää sitä öljyihin ja valmistaa näin helposti imeytyvän voiteen, joka ei jätä ihoa rasvaisen tuntuiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Garrote A. Micosis cutáneas. Vol. 21. Núm. 8. páginas 82-90 (Septiembre 2002)
  • Nazzaro F, Fratianni F, Coppola R, Feo V. Essential Oils and Antifungal Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2017;10(4):86. Published 2017 Nov 2. doi:10.3390/ph10040086
  • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017;22(6):989. Published 2017 Jun 14.
  • Hamman, J. H. (2008, August). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.