Kotihoidot ihon kovettumiin

Kun hankaat kovettumaa hohkakivellä, se vähentää kipua ja kiihdyttää paranemista. Hohkakivellä voi hoitaa herkkienkin alueiden kovettumat.
Kotihoidot ihon kovettumiin

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jalkojen kovettumat voivat olla vakava ongelma, sillä ne johtavat nopeasti ihon paksuuntumiseen ja kellertävään väriin. Kovettuma muodostuu, kun tietylle ihoalueelle kohdistuu painetta ja hankausta. Kovettumia esiintyy eniten jaloissa, mutta niitä voi kehittyä myös muille kehon alueille, jotka altistuvat paineelle ja hankaukselle. Helppoja kotihoitoja ihon kovettumiin löydät täältä!

Yleisin kovettumia aiheuttava syy on huonosti istuvien ja puristavien kenkien käyttäminen pitkiä ajanjaksoja. Liian pienten kenkien käyttäminen pitkään johtaa usein kovettuman kehittymiseen. Muita syitä kovettumien esiintymiselle ovat mm. paljain jaloin kävely, kenkien käyttäminen ilman sukkia ja sellaisten urheilulajien harrastaminen, joissa jalkoihin kohdistuu paljon painetta.

Kovettumat eivät ole kaunis näky, mutta inhottavinta niissä on kipu, joka lisääntyy usein kovettuman pahentuessa. Onneksi on muutamia luonnollisia keinoja, joilla kovettumia voi poistaa ja ihon pehmeyden palauttaa. Onko sinulla kovettumia jaloissa? Jatka lukemista ja kerromme sinulle, miten niistä pääsee eroon luonnollisesti.

Käytä hohkakiveä ihon kovettumiin

Ennen kuin kokeilet muita hoitoja kovettumille, kokeile hieroa ihoaluetta hohkakivellä. Hohkakivi kuorii pois kuollutta ja kovettunutta ihosolukkoa, pehmittää ja silottaa ihoa. Samalla kovettuman aiheuttama kipu vähenee ja iho alkaa parantua.

Näin hoidat kovettumia hohkakivellä

 • Liota jalkoja lämpimässä vedessä 10 minuuttia: tämä pehmittää ihon ja tekee kuolleen ihon poistamisesta helpompaa.
 • Hiero aluetta kevyesti hohkakivellä 3-5 minuutin ajan.
 • Kuivaa jalat ja aseta kovettuneelle iholle risiiniöljyyn kastettu vanulappu. Peitä kovettuma laastarilla tai harsolla ja anna öljyn imeytyä yön yli.
 • Seuraavana aamuna voit huuhdella öljyn jäämät pois ja pestä jalat huolellisesti. Jatka risiiniöljyn lisäämistä kovettumalle monta kertaa päivässä.

Valkoviinietikka

Valkoviinietikka sopii kovettumien poistoon, sillä se sisältää runsaasti ihoa pehmittävää happoa. Lisäksi etikka sisältää antibakteerisia ja sientä tappavia ainesosia, jotka vähentävät riskiä sairastua infektioon kovettuma-alueella.

Näin hoidat kovettuman etikalla

 • Sekoita yksi annos valkoviinietikkaa kolmeen annokseen vettä.
 • Hiero seos kovettumalle ennen nukkumaanmenoa ja anna imeytyä yön ylitse.
 • Peitä alue laastarilla tai siteellä, jotta etikka ei pääse karkaamaan iholta.
 • Kuori alue hohkakivellä aamulla.
 • Pese jalat huolellisesti hohkakiven käytön jälkeen ja hiero tehokosteuttavaa, paksua kosteusvoidetta jalkoihin.

Ruokasooda

kovettumien poistoon

Lähes kaikkien keittiöstä löytyy ruokasoodaa jo valmiina kaapista, joten et siis luultavasti joudu tekemään ylimääräistä reissua kauppaan. Ruokasooda on loistava keino hoitaa kovettumia, sillä se on luonnollisesti kuoriva aines, joka poistaa kuollutta ihosolukkoa ja pehmittää ihoa. Ruokasooda tekee kovettuman poistamisesta helpompaa. Lisäksi ruokasooda tappaa bakteereja ja sienitulehduksia.

Näin käytät ruokasoodaa

 • Laita 2-3 ruokalusikallista ruokasoodaa kulhoon. Kaada päälle lämmintä vettä ja käytä jalkakylpynä. Anna jalkojen liottua 15 minuuttia.
 • Hiero kovettumaa hohkakivellä ja huuhtele jalat lopuksi.

Sitruuna

kovettumien poistoon

Sitruunan sisältämä sitrushappo auttaa pehmittämään kovettuneen ihon. Sitruuna tekee kovettuman hoitamisesta ja poistamisesta helpompaa.

Näin käytät sitruunaa kovettumien hoitoon:

 • Voit levittää tuoretta sitruunamehua suoraan kovettumalle ja antaa sen kuivua. Toista hoito kaksi tai kolme kertaa päivässä.
 • Toinen hoitovaihtoehto on käyttää paksua sitruunamehusta ja hiivasta valmistettua tahnaa. Levitä tahna iholle, peitä harsolla ja anna vaikuttaa yön yli.

Valkosipuli

kovettumien poistoon

Valkosipulilla on antioksidanttinen, antibioottinen ja antibakteerinen vaikutus. Lisäksi se nitistää sienikasvuston. Valkosipulia voi käyttää kovettumien hoitoon ja samalla vähennät riskiä ihon tulehtumiseen.

Miten valkosipulia käytetään?

 • Murskaa yksi valkosipulinkynsi ja aseta murska suoraan kovettumalle. Peitä laastarilla ja anna vaikuttaa yön yli. Aamulla voit pestä jalat lämpimällä vedellä.
 • Toinen vaihtoehto valkosipulin käyttöön on murskata muutama valkosipulinkynsi ja sekoittaa ne yhteen suolan kanssa: karkeakiteinen suola tasoittaa valkosipulin koostumuksen nopeasti. Levitä seos suoraan kovettumalle ja peitä laastarilla: anna hoidon imeytyä 3 päivää. Poista laastari ja käytä hohkakiveä kovettuman poistamiseen.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 jalkojenhoitovinkkiä, joilla jalat näyttävät aina täydellisiltä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 jalkojenhoitovinkkiä, joilla jalat näyttävät aina täydellisiltä

Täydellisten jalkojen saaminen on oikeastaan helpompaa kuin luuletkaan. Ota rutiineihisi nämä jalkojenhoitovinkit, ja jalkasi näyttävät aina täydel...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bishop S. (2012). Home treatment options for corns and calluses.
  newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/home-treatment-options-for-corns-and-calluses/
 • Corns and calluses. (n.d.).
  medlineplus.gov/cornsandcalluses.html
 • How to treat corns and calluses. (n.d.)
  aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/corns-and-calluses

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.