Korvatulehduksen hoito luonnollisin menetelmin

Ensinnäkin on tärkeää, että käyt lääkärin vastaanotolla, mikäli korvassasi on yhtään kipua. Näin voit saada kunnollisen diagnoosin ongelmaasi. Jos tulehdus korvassasi ei ole vakava, voit hoitaa sitä näillä luonnollisilla konsteilla.
Korvatulehduksen hoito luonnollisin menetelmin

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Korvatulehdus tai niin sanottu “uimarin korva” johtuu nesteen kertymisestä sisäkorvaan. Riippuen siitä, kuinka vakava ongelma on kyseessä, ja millä alueella tulehdus ilmenee, voi tämä korvaongelma olla ulkoinen tai se voi esiintyä välikorvassa effuusion yhteydessä. Se voi myös ilmetä akuuttina tai kroonisena tulehduksena. Tässä artikkelissa esittelemme tapoja, joiden avulla korvatulehduksen luonnollinen hoito onnistuu.

Tässä artikkelissa viittaamme erityisesti ulkoisiin ja välikorvan tulehduksiin, jotka ovat helpoimmat variaatiot hoitaa luonnollisin menetelmin. Vakavammissa tapauksissa tarvitaan kuitenkin lääkärihoitoa ainakin suurimmassa osassa tapauksia.

Ulkoiset ja välikorvan tulehdukset ovat yleisempiä lapsilla ja teineillä, kuin aikuisilla. Korvatulehdus on myös todennäköisempi allergiakausina tai silloin, kun sinulla on flunssaa tai vilustumisoireita.

On kuitenkin niin, että nämä eivät ole ainoat asiat, jotka saavat korvatulehduksen kehittymään, sillä on muitakin riskitekijöitä, joista kerromme enemmän seuraavassa.

Mikä korvatulehduksen aiheuttaa?

Jos uit likaisessa tai saastuneessa vedessä, on todennäköistä saada ulkoinen tai välikorvan tulehdus, sillä tämä on yksi yleisimmistä syistä korvatulehduksen syntyyn. Likaisen ja saastuneen veden bakteerit pääsevät helposti korvaan ja aiheuttavat siellä tauteja. Joissakin tapauksissa voi myös olla kyse sienen aiheuttamasta ongelmasta, mutta se on kuitenkin harvinaisempaa.

Yleisten hengityselinten sairauksien yhteydessä ilmenevät bakteerit voivat kulkeutua korvakäytävään ja aiheuttaa siellä tulehdusta. Myös jotkut allergiat aiheuttavat tulehdusta korvatorvissa, jotka yhdistävät välikorvan kurkkuun.

Muita mahdollisia syitä voivat olla seuraavat:

 • ulkoisen tai sisäkorvan raapiminen
 • jonkin esineen laittaminen korvaan
 • vanupuikolla kaivaminen tai hankaaminen korvakäytävässä vaikun poistamiseksi.

Mistä tiedät, että sinulla on korvatulehdus?

Korvatulehduksen luonnollinen hoito on mahdollista luonnontuotteita käyttäen.

Korvatulehduksen oireet voivat vaihdella ihmisestä toiseen, ja ne riippuvat siitä, kuinka vakava tulehdus on kyseessä. Pääasialliset oireet ovat kuitenkin seuraavat:

 • korvan kutina
 • raskas tunne
 • paine tärykalvossa
 • korvakipu ja tulehtuneisuus
 • keltainen tai vihertävä vuoto korvista, jonka kanssa ilmenee joskus myös epämiellyttävää hajua
 • osittainen kuulon katoaminen
 • kuume
 • korvien soiminen
 • oksentelu
 • verenvuoto

Korvatulehduksen luonnollinen hoito

Korvatulehdusta hoidetaan mm. antibioottien avulla, joka hävittää korvatulehduksen aiheuttavat mikro-organismit. Yleensä käytetään myös antihistamiineja, joka auttaa taistelemaan allergioita vastaan.

Mutta jos tulehdus on vasta alkuvaiheessa eikä se ole liian vakava, jotkut luonnolliset hoidot voivat auttaa korvaamaan perinteisiä lääkehoitoja. Jatka lukemista, jos haluat tietää, miten korvatulehduksen luonnollinen hoito oikein onnistuu!

Vetyperoksidi

Kun virus pääsee välikorvaasi, se alkaa moninkertaistua, mikä aiheuttaa muita ongelmia, kuten vilustumista ja flunssaa. Jotta nämä mikro-organismit voitaisiin poistaa, ja jotta voitaisiin estää potentiaaliset krooniset sairaudet, ota muutama tippa vetyperoksidia.

Kuinka sitä tulisi käyttää korvatulehduksen hoidossa?

Aina 12-14 tunnin välein laita muutama tippa vetyperoksidia tulehtuneeseen korvaasi.

Valkosipuliöljy

Voit käyttää valkosipuliöljyä hoitamaan korvatulehdusta.

Valkosipuli on luonnollinen antibiootti, jota voidaan käyttää monen tyyppisten virusten torjumiseksi ja niiden aiheuttamien tulehdusten estämiseksi.

Sen bakteereja torjuvat ominaisuudet tekevät valkosipulista mahtavan avun, jotta voisit poistaa kivun, jonka korvatulehdus tuo tullessaan.

Kuinka sitä voidaan käyttää korvatulehduksen hoidossa?

Laita kolme tippaa puhdasta valkosipuliöljyä kumpaankin tulehtuneeseen korvaan, ja pidä pääsi vaakasuorassa, jotta öljy pääsee korvan sisälle.

Sipuli

Aivan kuten valkosipulikin, tämä kasvis on kyvykäs antibiootti ja antiseptinen tuote, joka auttaa torjumaan niitä bakteereja, jotka johtavat korvan tulehtumiseen.

Kuinka sitä voidaan käyttää korvatulehduksen hoidossa?

Pilko tuore sipuli, laita se puhtaaseen liinaan, ja aseta se tulehtuneen korvan päälle viideksi minuutiksi. Toista tätä käsittelyä useampi kerta päivässä.

Oliiviöljy

Oliiviöljy auttaa korvatulehduksen oireisiin.

Oliiviöljyä on käytetty laajalti ympäri maailman sen parantavien ominaisuuksien takia, ja sen avulla voidaan torjua tehokkaasti myös korvatulehduksia.

Kuinka sitä voidaan käyttää korvatulehduksen hoidossa?

Kuumenna kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä, kunnes lämpötila on sopivan korkea, ja kaada öljyä sitten tippa-annostelijaan. Laita kaksi tai kolme tippaa kumpaankin korvaan.

Kuuma vesi

Kuumuudella on kipua lievittävä vaikutus, ja se auttaa myös parantamaan verenkiertoa sekä helpottamaan tulehduksen lievittymistä.

Kuinka sitä voidaan käyttää korvatulehduksen hoidossa?

Täytä kuumavesipullo vedellä ja peitä se pyyhkeellä, ja aseta se sitten kipeän korvasi päälle.

Näillä vinkeillä korvatulehduksen luonnollinen hoito onnistuu helposti, mutta muista aina ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli ongelma vaikuttaa vähänkään vakavalta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mayo Clinic Staff. (2018). Ear infection (middle ear).
  mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/basics/symptoms/con-20014260
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Ear infection treatment: Do alternative therapies work? Retrieved from
  mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/in-depth/ear-infection-treatment/art-20047613
 • Sarrell EM, et al. (2001). Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media.
  jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/190792

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.