Logo image
Logo image

Kolme kasvissosekeittoa vastustuskyvyn vahvistamiseen

3 minuuttia
Kasvissosekeitto on terveellinen ruokalaji mihin tahansa ruokavalioon. Se on lisäksi hyvä keino nauttia kasvisten sisältämien vitamiinien ja kivennäisaineiden hyödyistä. Kokeile näitä kolmea reseptiä!
Kolme kasvissosekeittoa vastustuskyvyn vahvistamiseen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Terveellisessä ruokavaliossa avainasia on syödä monipuolisesti hedelmiä ja vihanneksia. Eriväristen kasvisten syönti auttaa turvaamaan eri vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävän saannin. Vastustuskyvyn vahvistamisen lisäksi on myös tärkeää valita sellaisia kasviksia, joissa on paljon antioksidantteja. Onneksi näissä resepteissä yhdistyvät useat eri antioksidanttipitoiset kasvikset monipuolisesti. Alla esittelemme kolme helppoa ja herkullista kasvissosekeittoa. Kokeile!

Saatat pitää myös tästä: Valmista herkullisia kasvispateita

Kolme kasvissosekeittoa

1. Pinaattisosekeitto

Food & Function -lehdessä julkaistujen tietojen perusteella voi sanoa, että pinaatti on terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Pinaattisosekeitosta saa kaiken kaikkiaan tärkeitä ravintoaineita, kuten rautaa ja folaattia. Lisäksi siinä on B-vitamiineja ja antioksidantteja.

Valmistus:

 • Tarvitset 500 g pakastepinaattia, 1 sipulin, 1 valkosipulinkynnen, 100 g maitotiivistettä, tujauksen oliiviöljyä sekä mausteeksi suolaa ja pippuria.
 • Pehmitä sipulia ja valkosipulia öljyssä hellalla, lisää pinaatti, maitotiiviste ja mausteet ja peitä vedellä.
 • 5-7 minuutin kuluttua soseuta seos.
Some figure
Pinaattisosekeitto on terveellinen ja herkullinen keino nauttia kasviksia. Tutkimukset osoittavat, että pinaatti on merkittävä vitamiinien, kivennäisaineiden ja antioksidanttien lähde.

2. Parsakaalisosekeitto

Parsakaali on yksi terveysvaikutteisista elintarvikkeista, joka on saavuttanut erityisen sijan kaikissa terveellisessä ruokavaliossa. Kuten Mini-Reviews in Medicinal Chemistryn julkaisu osoittaa, parsakaali sisältää antioksidantteja ja esimerkiksi E-, C- ja K-vitamiineja sekä kivennäisaineista rautaa, sinkkiä ja seleeniä.

Hyödyntääksesi täysipainoisesti tätä kasvista kokeile valmistaa siitä sosekeitto seuraavalla reseptillä:

Valmistus:

 • Tämän terveellisen reseptin pääainekset ovat parsakaali ja perunat. Tarvitset myös ison keltasipulin ja 1,2 dl maitotiivistettä.
 • 10 dl kana- tai kasvislientä antaa aterialle herkullisen maun, jota voi tehostaa vielä suolalla ja pippurilla.

Menetelmä on samankaltainen kuin aiemmassa reseptissä:

1. Pehmennä ensin sipulia ja lisää sitten joukkoon liemi ja perunat.
2. Viiden minuutin päästä lisää parsakaali.
3. Tästä viiden minuutin päästä soseuta seos.
4. Sosekeitto on valmis nautittavaksi!

3. Tomaattisosekeitto

Tomaattisosekeitosta saa merkittävän määrän tomaattien C-vitamiinia. Paitsi että siitä saa runsaasti myös antioksidantteja, tomaatissa on lisäksi paljon A- ja K-vitamiinia, rautaa sekä kaliumia. Kuten Molecular Nutrition & Food Research -lehden tutkimus vahvistaa, se on hyvä valinta vastustuskyvyn vahvistamiseen ja sairauksien riskin pienentämiseen.

Valmistus:

 • Tähän reseptiin tarvitset 500 g kypsiä tomaatteja, 1 sipulin, 1 valkosipulinkynnen, puolikkaan paprikan, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä.
 • Kun olet keittänyt tomaatteja noin minuutin, laita ne kylmään veteen kuoren irrottamiseksi. Pilko tomaatit ja lisää ne aiemmin wokattujen sipulin, paprikan ja valkosipulin joukkoon.
 • Lisää lopuksi suolaa, pippuria ja viisi desiä vettä tai kasvislientä. 30 minuutin kuluttua vatkaa sekaisin ja keitto on valmis tarjoiltavaksi.
Some figure
Tomaatit sisältävät A-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. Ne ovat näin ollen yksi parhaista aterioiden raaka-aineista vastustuskyvyn vahvistamiseksi.

Helpot kasvissosekeitot

Kasvissosekeittojen syöminen on hyvin helppo ja herkullinen tapa nauttia kasviksia. Valtaosalle ihmisiä se saattaa olla jopa ainoa tapa, jolla he suostuvat syömään niitä. Lisäksi näillä kasvissosekeitoilla on eräs merkittävä etu moneen muuhun ateriaan nähden: ne voidaan helposti pakastaa. Näin voit valmistaa isomman satsin kerralla ja säilyttää sitä jääkaapissa tai pakkasessa, kunnes haluat syödä sitä.

Hyvällä suunnittelulla on mahdollista nauttia kasvissosekeitto alkuruoaksi pääosan viikosta. Tämä varmistaa riittävän vitamiinien ja antioksidanttien saannin kasviksista.

Näidenkin aterioiden kohdalla on silti varottava kaloreita. On tietysti totta, että kun ruoan pääaineksina on kasviksia ja vettä, sen kaloripitoisuus on käytännössä katsoen olematon. Siitäkin huolimatta monissa resepteissä on maitoa, voita tai kermaa, jotka tietysti antavat keittoon lisää makua, mutta myös nostavat sen kaloripitoisuutta.

Jos tavoitteenasi on siis ylläpitää tai pudottaa painoa, älä lisää näihin resepteihin maitoa, voita tai kermaa. Pidä lisäksi mielessä, että mitä monipuolisemmin eri kasviksia käytät, sitä enemmän ruokavaliossasi on vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Valmista nämä kolme kasvissosekeittoa ja kerro meille, mikä niistä on suosikkisi!

Saatat pitää myös tästä: Kuusi reseptiä, joilla lapsen saa syömään kasviksia


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016, August 1). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. Royal Society of Chemistry. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
 • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
 • Frusciante, L., Carli, P., Ercolano, M. R., Pernice, R., Di Matteo, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2007). Antioxidant nutritional quality of tomato. Molecular Nutrition and Food Research51(5), 609–617. https://doi.org/10.1002/mnfr.200600158
 • van Buren L, Grün CH, Basendowski S, Spraul M, Newson R, Eilander A. Nutritional Quality of Dry Vegetable Soups. Nutrients. 2019;11(6):1270. Published 2019 Jun 4. doi:10.3390/nu11061270

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.