Logo image
Logo image

Kauran hyödyt imetysaikana

2 minuuttia
Kauran nauttiminen imetyksen aikana tuo useita etuja äidin terveydelle. Kerromme, millä tavoin sitä kannattaa valmistaa.
Kauran hyödyt imetysaikana
Viimeisin päivitys: 21 huhtikuuta, 2023

Kauraa suositellaan syömään imetysaikana, koska sen uskotaan kiihdyttävän rintamaidon tuotantoa. Vaikka tällä vaikutuksella ei ole vankkaa näyttöä, monet vannovat kauran nimeen.

Joka tapauksessa puhumme ruoasta, jolla on useita terveyshyötyjä monimutkaisten hiilihydraattien ja korkealaatuisen liukoisen kuidun ansiosta.

Ennen kuin aloitamme, meidän on korostettava, että imetysaikana on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon. Vaaroja ei ole niin paljon kuin raskauden aikana, mutta se on silti tärkeää, jotta vältetään myrkkyjä ja raskasmetalleja, jotka voivat kulkeutua äidinmaitoon. Samoin äidin ruokavalion laatu vaikuttaa jossain määrin maidon ravintoarvoon.

Kauran hyödyt imetysaikana

On olemassa teoria, jonka mukaan kauran säännöllinen nauttiminen imetysaikana voi lisätä rintamaidon tuotantoa. Ja vauvan imettämisellä ensimmäisen elinvuoden aikana on osoitettu olevan useita keskipitkän aikavälin terveyshyötyjä.

Ohralla voi myös olla samanlainen vaikutus maidontuotantoon, joten se voidaan yhdistää kauran kanssa hyötyjen maksimoimiseksi. On mielenkiintoista tietää, että monissa osavaltioissa Yhdysvalloissa on tavallista syödä suuria määriä molempia tuotteita synnytyksen jälkeen.

Kuten jo mainitsimme, ei kuitenkaan ole olemassa vankkaa tieteellistä näyttöä väitteen tueksi.
Some figure
Ohralla on kauran kaltainen vaikutus maidontuotantoa kiihdyttävänä viljana, joten niitä kumpaakin kannattaa nauttia.

Lue lisää: Voiko imetyksen aikana syödä mausteista ruokaa?

Muita kauran etuja

Kauralla on positiivinen vaikutus suoliston mikrobiotaan. Se sisältää eräänlaista kuitua, beeta-glukaaneja, jotka toimivat energeettisenä substraattina ruoansulatuskanavassa eläville bakteereille.

Niitä pidetään prebiootteina ja ne auttavat ylläpitämään mikro-organismien tiheyttä ja monimuotoisuutta keskipitkällä aikavälillä. Tämän todistaa Gut Microbes -lehdessä julkaistu tutkimus.

Jotta saat niistä suurimman hyödyn, myös fermentoitujen ruokien läsnäolo on taattava ruokavaliossa. Happamat maitotuotteet, kuten jogurtti tai kefiiri, ovat loistava vaihtoehto.

Ne sisältävät probiootteja, eläviä bakteereja, jotka pystyvät valikoivasti kolonisoimaan ruoansulatuskanavan. Pohjois-Amerikan Gastroenterology Clinicsissa julkaistun tutkimuksen mukaan niiden säännöllinen saanti pystyy ehkäisemään monia suolistossa vaikuttavia tulehduksellisia patologioita.

Kuinka valmistaa kauraa maksimoidaksesi sen positiiviset vaikutukset?

Paras tapa valmistaa kaura on puuron muodossa. Tietysti kaurahiutaleita voidaan lisätä myös sellaisenaan esimerkiksi jogurtin tai smoothien joukkoon, mutta sen aistinvaraiset ominaisuudet ja sulaminen ovat paljon paremmat kypsennettynä.

Puuron valmistamiseksi lämmitä 3 dl vettä tai maitoa kattilassa. Kun neste kiehuu, lisää joukkoon 1 dl kauraa, alenna lieden tehoa ja sekoita välillä, kunnes seos on sopivan paksua syötäväksi.

Sitten voit lisätä aineksia maun mukaan. Voit heittää mukaan esimerkiksi kaakaojauhetta, pähkinöitä tai pilkottua hedelmää. Tämä tarjoaa optimaalisen ravinnonsaannin ja täydellisen aterian aamiaiseksi tai välipalaksi nautittavaksi.

Kaurasta voi tehdä myös leipää sekä paksukaisia, kakkuja ja monia muita leipomuksia. Tämä riippuu siitä, kuinka paljon sinulla on aikaa ja mitä nautit tehdä keittiössä. Mikä tahansa näistä ruoista auttaa parantamaan päivittäistä kuidun saantia.

Some figure
Kaura on ainesosa, jota voidaan valmistaa monin eri tavoin.

Saatat myös olla kiinnostunut: Osittaisimetys: kaikki mitä tulee tietää

Syö kauraa imetysaikana

Kauran hyödyt imetysaikana ovat huomattavissa sekä äidin että vauvan terveydessä. Se voi mahdollisesti lisätä rintamaidon synteesiä, millä on myönteinen vaikutus vauvaan. Se on yksi niistä viljoista, joita tulisi nauttia säännöllisesti, ja se on paljon laadukkaampaa kuin esimerkiksi vehnä tai maissi.

Lopuksi, sinun on pidettävä mielessä, että koko imetyksen ajan ruokavalioon yleensäkin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Myrkyllisten aineiden, kuten alkoholin, välttäminen ja muiden aineiden, kuten kofeiinin, kulutuksen hillitseminen on tärkeää vauvan terveyden kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Binns, C., Lee, M., & Low, W. Y. (2016). The Long-Term Public Health Benefits of Breastfeeding. Asia-Pacific journal of public health28(1), 7–14. https://doi.org/10.1177/1010539515624964
  • Holscher H. D. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut microbes8(2), 172–184. https://doi.org/10.1080/19490976.2017.1290756
  • Abraham, B. P., & Quigley, E. (2017). Probiotics in Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterology clinics of North America46(4), 769–782. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2017.08.003

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.