Julián Figueroa kuoli 27-vuotiaana: miksi yhä nuoremmat saavat sydänkohtauksia?

Sydänkohtaukset ovat entistä yleisempiä 20-30 -vuotiailla nuorilla. Ota selvää, miksi tämä terveysongelma on lisääntynyt.
Julián Figueroa kuoli 27-vuotiaana: miksi yhä nuoremmat saavat sydänkohtauksia?
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 01 toukokuuta, 2023

Tunnetun meksikolaisen muusikon Joan Sebastianin ja näyttelijä Maribel Guardian pojan Julián Figueroan kuolema on aiheuttanut suurta kohua Meksikossa. 27-vuotias näyttelijä menehtyi sunnuntaina 9. huhtikuuta Mexico Cityssä akuuttiin sydäninfarktiin, kuten hänen äitinsä vahvisti Instagramissa. Miksi aina vain yhä nuoremmat saavat sydänkohtauksia?

Valitettavasti Juliánin kuolema ei ole yksittäistapaus. Viime vuosina nuorten sydänkohtausten määrä on lisääntynyt huolestuttavasti eri puolilla maailmaa.

Ilmiöön voivat vaikuttaa sellaiset tekijät kuin huono ruokavalio, istumapainotteinen elämäntapa ja stressi. Katsotaanpa, mitä tämän ilmiön takana on.

Sydänkohtaukset nuorten keskuudessa

Julián Figueroa kuoli akuutin sydäninfarktin ja kammiovärinän seurauksena.

Akuutti sydäninfarkti johtuu sydänlihaksen verenkierron estymisestä. Kammiovärinä taas on mahdollisesti kuolemaan johtava rytmihäiriö, jossa sydämen kammiot supistuvat epäsäännöllisesti ja suurella nopeudella.

Nuoren näyttelijän ja laulajan äkillinen kuolema on korostanut sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyn tärkeyttä nuoressa väestössä sekä lisätutkimusten tarvetta. Vaikka Julián Figueroan sydänkohtauksen syitä ei tiedetä, hänen kuolemansa voi olla hälytyskello nuorille ympäri maailmaa.

Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että 25-40 -vuotiaiden nuorten sydänkohtaukset ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa. Samoin syyskuussa 2022 tehdyssä tutkimuksessa huomautettiin, että COVID-19 -tartunnan saaneilla oli tämä uusi riskitekijä.

Nuorten sydänkohtausten lisääntymisen taustalla olevien syiden tunteminen voi olla hyödyllistä, kun ryhdytään toimiin terveyden suojelemiseksi.

Miksi yhä nuoremmat saavat sydänkohtauksia?

Sydänkohtaukset on aina yhdistetty yli 40-vuotiaisiin. Nykyään kuitenkin 20 prosenttia sydänkohtauksen saaneista potilaista on alle 40-vuotiaita. Tämä tapausten lisääntyminen on herättänyt huolta lääketieteellisessä ja tiedeyhteisössä.

Vaikka sydänkohtaus nuorena voi olla pelottava kokemus, vielä huolestuttavampaa on se, että 20- tai 30-vuotiaana sydänkohtauksen saaneilla potilailla on tulevaisuudessa samat riskit kuin vanhemmilla potilailla.

Toisin sanoen ensimmäisen sydänkohtauksen saatuaan he kuolevat yhtä todennäköisesti toiseen suureen sydämeen liittyvään tapahtumaan tai aivoinfarktiin iästä riippumatta. Siksi ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat avainasemassa.

Diabetes on yksi suurimmista riskitekijöistä

Diabetes on yksi johtavista sydänsairauksien aiheuttajista maailmanlaajuisesti . Diabetesta sairastavilla on 2-4 kertaa suurempi todennäköisyys kuolla sydänsairauteen kuin muulla väestöllä.

Lisäksi diabetesta sairastavilla potilailla on suurempi todennäköisyys sairastua muihin kroonisiin sairauksiin, jotka lisäävät sydänkohtauksen riskiä, kuten korkeaan verenpaineeseen ja korkeaan kolesteroliin. Säännölliset lääkärintarkastukset ja tottumusten muuttaminen voivat kuitenkin auttaa.

Lue lisää aiheesta: Alkoholi ja diabetes

Korkea verenpaine on yhä yleisempää nuorten keskuudessa

Korkea verenpaine aiheuttaa sydänlihaksen paksuuntumista, mikä voi vaurioittaa alueen verisuonia ja lisätä sydänkohtauksen riskiä. Tiedot osoittavat, että verenpainetauti lisääntyy nopeasti nuorilla aikuisilla .

Tämä tekijä lisää myös aivohalvauksen ja munuaisten vajaatoiminnan riskiä. Siksi verenpaineen mittaukset ovat tärkeitä sen varmistamiseksi, että olemme normaaleissa rajoissa.

Lihavuus ja ylipaino ovat myös riskitekijöitä

Ylipainolla voi olla merkittävä vaikutus sydän- ja verenkiertojärjestelmän terveyteen, koska se lisää sydämen energiantarvetta. Lisäksi lihavuuteen liittyy usein muita haitallisia sairauksia , kuten korkea verenpaine, diabetes ja korkea kolesteroli.

Tupakointi ja sähkötupakointi

Savukkeiden polttaminen on yksi tärkeimmistä nuorten aikuisten sydänkohtauksiin vaikuttavista riskitekijöistä.

Poltettujen savukkeiden määrä on suorassa yhteydessä sydänkohtauksen riskiin. Askin polttaminen päivässä lisää sydänkohtauksen riskiä tupakoimattomiin verrattuna.

Ja vaikka sähkötupakointi saattaa vaikuttaa vähemmän haitalliselta vaihtoehdolta, sekään ei ole riskitöntä. Sähkösavukkeet sisältävät nikotiinia ja muita myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat nopeuttaa sydämen sykettä ja nostaa verenpainetta.

Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että sähkötupakointi lisää sydänkohtauksen todennäköisyyttä 34 prosentilla. Jos haluat suojella sydäntäsi ja yleistä terveyttäsi, on parasta välttää sekä tupakointia että sähkötupakointia.

Miten ehkäistä nuorten aikuisten sydänkohtauksia?

Ennaltaehkäisy on avain. Vaikka emme tiedä, olisiko Julián Figueroan tapaus ollut ehkäistävissä, ei ole pahitteeksi ryhtyä tiettyihin varotoimiin, jos olet alle 40-vuotias.

1. Liikunta

American Heart Association suosittelee 150 minuuttia kohtuullisen intensiivistä liikuntaa viikossa sydänsairauksien riskin vähentämiseksi. Voit jakaa tämän ajan 30 minuutin jaksoihin viiden päivän ajan ja varata kaksi lepopäivää.

2. Terveellinen ruokavalio

Sydänterveellinen ruokavalio ei hyödytä ainoastaan sydäntä vaan koko kehoa. Valitse antioksidanttisia elintarvikkeita, jotka ovat täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita.

3. Lopeta tupakointi

Tupakointi on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä, joita voidaan muuttaa. Tupakoinnin lopettaminen voi vähentää merkittävästi sydänkohtauksen mahdollisuutta.

4. Opettele hallitsemaan stressiä

Krooninen stressi voi olla sydänsairauksien riskitekijä. Siksi stressin hallinta on tärkeä osa mitä tahansa sydän- ja verisuonitautien ehkäisystrategiaa. Ja miten sen voi tehdä?

  • Lisäämällä rutiineihisi rentouttavia toimintoja, kuten kuuntelemalla musiikkia tai harrastamalla jotakin, ehkä piirtämistä.
  • Keskustelemalla luotettavien ystävien kanssa ja jakamalla tunteesi heidän kanssaan.
  • Opettelemalla ja harjoittelemalla stressinhallintaan tarkoitettuja tekniikoita, kuten syvähengitystä tai meditaatiota.

Julián Figueroan tapaus on hälytyskello

Julián Figueroan sydänkohtaus nuorella iällä muistuttaa meitä siitä, että tällaista sattuu. Ja tilastojen mukaan sitä tapahtuu yhä useammin.

On aika tarkistaa elämäntapamme ja tunnistaa ne riskitekijät, joihin voimme vaikuttaa. Pienet muutokset ovat ulottuvillamme riskin pienentämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.