Logo image
Logo image

Sähkösavuke vai tupakoinnin lopettaminen?

3 minuuttia
Sähkösavukkeissa ongelmallisinta on se, että asiantuntijat eivät vieläkään täysin ymmärrä sen terveysvaikutuksia. Sähkösavukkeisiin liittyvistä keuhkovaurioista ja muista kroonisista sairauksista on kuitenkin raportoitu tapauksia. Onko sähkösavukkeet siis parempi tai yhtä hyvä vaihtoehto kuin tupakoinnin lopettaminen?
Sähkösavuke vai tupakoinnin lopettaminen?
Viimeisin päivitys: 14 syyskuuta, 2021

Kumpi on parempi vaihtoehto: sähkösavuke vai tupakoinnin lopettaminen lopullisesti?

Vaikka sähkösavukkeen polttaminen on kenties parempi tapa kuin tupakan polttaminen, kaikkein parasta on lopettaa molempien nikotiinivalmisteiden käyttö. On olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että myös sähkötupakoinnilla on negatiivisia vaikutuksia terveyteen. Vaikka ne eivät olekaan yhtä haitallisia kuin normaalit savukkeet, ne vahingoittavat terveyttä.

Kiinalainen proviisori Hon Lik keksi sähköiset savukkeet vuonna 2004. Siitä lähtien niitä on mainostettu vaihtoehtona tupakoinnin lopettamiseksi. Sähkösavukkeen polttamisesta on kuitenkin tullut itsenäinen käytäntö. Pahinta on, että monet pitävät sitä täysin vaarattomana.

Keksinnön jälkeen sähkötupakan käyttö on lisääntynyt 600 %. On huolestuttavaa, että nuoret ovat yksi suurimmista väestöryhmistä, jotka käyttävät niitä. Yhdysvalloissa puhutaan jopa sähkösavuke-epidemiasta. Monet ihmiset ihmettelevät, onko sähkösavuke parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin lopettaminen.

Tupakka ja sen vaikutukset

Tupakka on Amerikasta kotoisin oleva kasvi, joka levisi kaikkialle maailmaan espanjalaisten sekä portugalilaisten siirtolaisten ansiosta. Amerikassa tupakalla oli ja on edelleen pyhä merkitys alkuperäiskansojen keskuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sitä kulutettiin vain rituaaleissa, ei päivittäisessä käytössä.

Yksi tupakan sisältämistä aineista aiheuttaa riippuvuutta: nikotiini. Riippuvuuden lisäksi asiantuntijat eivät täysin tiedä tämän aineen lisävaikutuksia. Myrkyllisimmät kemikaalit, mukaan lukien terva, muodostuvat tupakan palamisen aikana.

Tämä aine edesauttaa monien syöpien kehittymisessä. Lisäksi palamisen aikana syntyvä hiilimonoksidi on myrkyllinen kaasu, joka saa punasolut kuljettamaan vähemmän happea. Tupakassa on 250 muuta haitallista ainetta, joista 50 on syöpää aiheuttavia.

Tupakka on tunnetusti haitallista terveydelle sen sisältämien aineiden vuoksi. Lue tämäkin artikkeli: Millainen sairaus tupakoitsijan melanoosi on?

Sähkösavukkeiden käyttö ja sen vaikutukset

Sähkäsavukkeiden polttaminen on kyseisen laitteen tuottaman höyryn hengittämistä. Elektroniset savukkeet ovat paristokäyttöisiä laitteita, jotka sisältävät nesteellä täytettyjä patruunoita. Tämä neste sisältää yleensä nikotiinia eri suhteissa sekä muita kemikaaleja.

Elektroniset savukkeet lämmittävät nestemäistä ainetta, kunnes se haihtuu. Tätä höyryä ihminen hengittää sisään ja se on syy miksi tätä laitetta kutsutaan sähkäsavukkeeksi. Koska sähkösavukkeiden polttaminen on vielä suhteellisen uusi ilmiö, asiantuntijat eivät tiedä kaikkia sen vaikutuksia.

Teini-ikäisten sähkötupakointi on kuitenkin liitetty aivojen hitaampaan kehitykseen nikotiinin altistuksen vuoksi. Samoin se voi vaikuttaa keskittymiseen, muistiin, oppimiseen ja mielialaan. Se myös altistaa nuoret kehittämään muita riippuvuuksia.

Samoin jotkut tutkijat totesivat The New England Journal of Medicine -lehden mukaan, että sähkösavukkeita käyttävät hengittävät sisään haitallisia aineita, kuten ultrahienoja hiukkasia, raskasmetalleja ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Tämä käytäntö ärsyttää keuhkoja ja voi vahingoittaa niitä.

Sähkösavukkeet ja tupakointi

Some figure
Sähkösavukkeiden käytöstä on tullut hyvin yleinen ja yhä suositumpi käytäntö. Mutta onko sähkötupakointi vaihtoehto tupakoinnin lopettamiselle?

Alta löydät tärkeimmät erot sähkötupakoinnin ja tupakoinnin välillä:

  • Nikotiini. Tupakka sisältää aina nikotiinia, kun taas elektroniset savukkeet tai höyrylaitteet eivät aina. Jälkimmäisessä nikotiini voidaan tukahduttaa tai sisällyttää eri suhteisiin.
  • Tupakka. Sähkösavukelaitteet eivät sisällä tupakkaa, vaan pikemminkin muita kemikaaleja. Kuten edellä mainittiin, jotkut näistä aineista ovat mahdollisesti haitallisia.
  • Karsinogeeninen potentiaali. Asiantuntijat eivät ole osoittaneet, että höyryllä olisi karsinogeenista potentiaalia. Se voi kuitenkin ärsyttää keuhkoja ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia.
  • Haitalliset vaikutukset. Iso-Britannian terveys- ja sosiaalihuollon osaston ja Royal College of Physiciansin mukaan sähkösavukkeen käyttö on 95 % turvallisempaa kuin tupakointi. Se ei silti tarkoita, että se olisi vaaratonta.

Sähkösavuke vai tupakoinnin lopettaminen

Kiistaton totuus on, että paras vaihtoehto ei ole sähkösavukkeiden käyttö, vaan tupakoinnin lopettaminen kokonaan. Vaikka sähkötupakoinnin vaikutuksia ei vielä täysin ymmärretty, asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että se aiheuttaa keuhkovaurioita ja voi jopa johtaa kuolemaan tietyissä olosuhteissa.

Riippuvuus ei ole koskaan positiivinen asia. Se on käyttäytymistä, joka estää vapaan tahdon toteutumisen ja asettaa ihmisen vaaraan monin eri tavoin. Lisäksi riippuvaisella on aina suurempi riski sairastua muihin riippuvuuksiin kuin sellaisella, jolla ei ole riippuvuuksia.

Sähkösavukkeiden käyttö voi olla hyvä vaihtoehto tupakoinnin lopettamisen käynnistämisessä. On kuitenkin parasta hakea lääkärin neuvoa asianmukaisen suunnitelman laatimiseksi kunkin henkilön tarpeiden mukaan ja välttää yllätyksiä, jotka voivat olla erittäin negatiivisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pérez-Padilla, R., González-Woge, M., Rodríguez-Llamazares, S., & Thirión-Romero, I. (2019). Daño pulmonar grave en vapeadores. NCT Neumología y Cirugía de Tórax, 78(4), 340-341.
  • Palazzolo, Dominic L. “Electronic cigarettes and vaping: a new challenge in clinical medicine and public health. A literature review.” Frontiers in public health 1 (2013): 56.
  • Carrasco Pozo, María del Carmen. “El vapeo que nos confunde: oportunidades y amenazas del cigarrillo electrónico.” (2015).
  • Christiani, David C. “Vaping-induced lung injury.” N Engl J Med 6.10.1164 (2019).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.