Sähkösavukkeet: turvallisuuteen liittyvät huolenaiheet

Sähkösavukkeiden eli sähkötupakan käytöstä on käyty kovia kiistoja viime vuosien aikana. Tämän vuoksi sillä on tänä päivänä sekä puolestapuhujia että vastustajia. Ovatko sähkösavukkeet todella turvallisia käytettäväksi? Lue eteenpäin niin saat tietää lisää!
Sähkösavukkeet: turvallisuuteen liittyvät huolenaiheet

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Sähkösavukkeet ovat viime vuosien aikana kehitettyjä elektronisia savukkeita, joiden avulla yhteiskunta on pyrkinyt löytämään vaihtoehtoisia menetelmiä tupakanpoltosta syntyvien vahinkojen vähentämiseksi. Viimeaikaiset tutkimukset ovat auttaneet meitä syventymään tarkemmin sähkösavukkeiden terveysvaikutuksiin, mutta ne ovat samalla herättäneet epäilyksiä siitä, johtaako sähkösavukkeiden polttaminen mahdollisten lisäriskien syntyyn vai ei.

Vaikuttaisi siltä, ​​että sähkösavukkeiden käyttö voi tuoda esille uusia riskejä. Silti sille löytyy sekä puolestapuhujia että samaan aikaan myös sitä vastaan olevia ihmisiä. Tästä syystä olisikin tärkeää, että ymmärtäisimme enemmän sähkösavukkeiden käytöstä, minkä pohjalta voisimme tehdä parempia päätöksiä vahvistaen (tai vastaavasti eliminoiden) samalla niitä epäilyksiä ja huolenaiheita, joita sähkösavukkeet ja niiden käytön suosion kasvu voivat turvallisuutemme ja terveytemme kannalta herättää.

Sähkösavukkeet: iso ei vai iso kyllä?

Sähkösavukkeet ovat saaneet vuosien varrella erilaisia ​​nimityksiä, ja toisinaan ei ole helppoa ymmärtää niiden mahdollisia vaikutuksia

Sähkösavukkeet, sähkötupakka, sähkörööki, elektroniset savukkeet… Sähkösavukkeet ovat saaneet vuosien varrella erilaisia ​​nimityksiä, ja toisinaan meidän ei ole helppo ymmärtää niiden mahdollisia vaikutuksia. Siksi ei ole outoa huomata, että tämä vielä varsin uusi keksintö tunnetaan monella eri nimellä ja että samalla ei ole kovin selkeää, mitä kaikkea ne voivat pitää sisällään.

Vaikka sähkösavukkeet eivät sisällä nimestään huolimatta tupakkaa, esimerkiksi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration FDA) luokittelee ne “tupakkatuotteiksi”, mikä puolestaan antaa meille jo mahdollisuuden tarkkailla niiden vaikutuksia ja tehoa terveytemme kannalta.

Samanaikaisesti taas sähkösavukkeet ovat juurtuneet tupakoitsijoiden parissa vaihtoehtona, jonka avulla perinteinen tupakka ja sen aiheuttamat haitalliset terveysvaikutukset halutaan korvata. Samalla on kuitenkin totta, että sen turvallisuudesta tai tehokkuudesta tupakanpolton lopettamisessa ei kuitenkaan ole löydetty tieteellistä näyttöä.

Tämän vuoksi joissakin maissa viranomaiset, kuten Argentiinan kansallinen lääkkeiden, elintarvikkeiden ja lääketieteellisen teknologian virasto ANMAT (Agencia Nacional de Medicamentos, Alimentos y Tecnología Médica), ovat kieltäneet sen maahantuonnin, jakelun ja markkinoinnin. Tämän määräyksen päämääränä oli antaa yksi esimerkki maan viranomaisten turvallisuuteen liittyvistä huolenaiheista, joita sähkösavukkeiden käyttö voi mahdollisesti aiheuttaa.

Argentiinan lisäksi muun muassa Brasilia, Singapore, Uruguay ja Intia ovat kieltäneet sähkösavukkeiden maahantuonnin, jakelun ja markkinoinnin. Suomessa sähkösavukkeiden myynti on laillista, mutta tupakkalain alaista. Lisäksi Suomessa myynnissä olevat nesteet saavat olla vain tupakkamakuja, toisin sanoen maullisten sähkösavukkeiden (muissa maissa suosittuja) myynti on kiellettyä.

Sähkösavukkeet markkinoilla

Sähkösavukkeita on saatavilla tällä hetkellä monen kokoisina ja niitä voidaan myydä esimerkiksi savukkeen, sikarin, piipun, kynän tai jopa USB-muistitikun muodossa.

Näistä savukkeista löytyy savukkeen sytyttämiseen suunnatun akun lisäksi lämpöelementti, joka lämmittää savukkeen sisällä olevan patruunan tai säiliön sisällä olevan sähkösavukenesteen ja muuntaa sen höyryksi, sekä aukko, jota käytetään höyryn hengittämiseen.

Uusien verbien synty

Sana vaping viittaa alkuperäisesti sähkösavukkeen “höyryn” hengittämiseen. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on varoittanut sähkösavukkeiden höyryn hengittämiseen liittyvistä riskeistä ja turvallisuusnäkökohdista huomauttaen, että:

“Tutkimusten mukaan suuri osa sähkösavukkeella tupakoinnin lopettamista yrittävistä palaa takaisin tupakointiin, jatkaa molempien tuotteiden rinnakkaista käyttöä tai jää sähkösavukkeiden käyttäjäksi eli ei pääse irti nikotiiniriippuvuudesta. Lääkelain perusteella tupakoinnin lopettamisen tueksi soveltuvien tuotteiden täytyy olla turvalliseksi ja käyttötarkoituksessaan tehokkaaksi osoitettuja.”

Sähkösavukkeiden vaikutusten ymmärtämisen merkitys

Yhteiskunta on pyrkinyt sähkösavukkeiden avulla löytämään vaihtoehtoisia menetelmiä tupakanpoltosta syntyvien vahinkojen vähentämiseksi

Tässä mielessä on tärkeää turvautua sopiviin lähteisiin, jotka keräävät tietoja tieteellisestä kirjallisuudesta. Espanjalaisen tutkijan Francisco Javier Ayestan sekä CNPT: n ja SEDETin presidenttien julkaisemassa artikkelissa (alkuperäinen tutkimus espanjaksi) kerättiin todisteita näistä lähteistä ja muista aiheista, jotka liittyvät sähkösavukkeiden myrkyllisyyteen, nikotiiniriippuvuuteen sekä niiden hyödyllisyyteen ihmisillä, jotka pyrkivät lopettamaan tupakanpolton.

Tästä syystä tekijät korostavat:

“Sähkösavukkeiden tuonti markkinoille on herättänyt odotuksia niiden mahdollisesta hyödyllisyydestä ja strategiasta vähentää tupakanpolton haittoja sekä samalla myös pelkoja mahdollisesta nikotiinin käytön yllyttämisestä nuorella iällä kuin sen vaikutuksista tupakoinnin lopettamiseksi.”

Lopuksi

Suomessa sähkösavukkeiden myyntiä säädellään tavallisen tupakan tapaan hyvin tiukasti ja vuodesta 2016 lähtien sähkösavukkeet ovat lisäksi kuuluneet tupakkalain alaisuuteen; toisin sanoen sitä koskevat samat säädökset kuin tavallistakin tupakkaa.

Syksyllä 2019 Suomessa uutisoitiin laajasti Yhdysvalloissa tapahtuneesta kohusta, jossa kaikkiaan yli 500 ihmistä oli sairastunut ja useita menehtynyt vakavaan keuhkosairauteen, josta epäiltiin nimenomaan sähkösavukkeiden käyttöä. Vaikka Suomessa sähkösavukkeita käyttää edelleen säännöllisesti vain hyvin pieni osa väestöstä, eikä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL havainnut samankaltaisia tapauksia Suomessa, pyrkii se muistuttamaan kansalaisia edelleen sähkösavukkeiden käytön vaaroista:

  • Jos sähkösavukkeiden käyttäjän terveydentila heikkenee äkillisesti, on hänen hakeuduttava välittömästi lääkärin vastaanotolle ja kerrottava lääkärille sähkösavukkeiden käytöstä. Lisäksi on suositeltavaa, että käytetty sähkösavukeneste esitetään käynnin yhteydessä lääkärille, jotta lääkäri voi selvittää sen valmistajan ja ainesosat mahdollisimman nopeasti.
  • Käyttäjien tulisi ostaa ainoastaan sellaisia sähkösavukkeita ja -nesteitä, joiden myyjällä on myyntilupa Suomen tupakkalain mukaan.
  • Sähkösavukkeita ei tulisi käyttää apuna tupakanpolton lopettamisessa.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia?

Tabuja ja vääriä tietoja ei voida enää käyttää tekosyinä. Tänään selvitämme, mitkä huumeet ovat maailman vaarallisimpia. Saatat yllättyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia Nacional de Medicamentos, Alimentos y Tecnología Médica, ANMAT, Argentina.
  • Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT).
  • Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica, SEPAR.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.