Logo image
Logo image

Iskiaskivun helpotusta akupunktiolla

4 minuuttia
Akupunktiota voi harjoittaa kotona painelemalla tiettyjä kohtia kehossa sormilla. Tämä helpottaa kipuun, etenkin mitä tulee kuukautiskipuihin, päänsärkyyn tai selkäkipuihin.
Iskiaskivun helpotusta akupunktiolla
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilasta pistellään neuloilla tarkoin määriteltyihin pisteisiin. Kiinalaisen perinteen mukaan akupunktiopisteet määräytyvät kehon elimiä kuvaavien meridiaanien mukaan. Sairauksien hoidossa pistelyllä vaikutetaan näitä meridiaaneja pitkin tapahtuviin virtauksiin, ja päämääränä on elimistön tasapaino. Akupunktiolla voi hoitaa erilaisia vaivoja ja tiettyjä osia kehossa, ja sitä voi käyttää kivunlievitykseen.

Tässä artikkelissa keskitymme akupunktiossa tunnettuun Ling Gu -pisteeseen, joka voi tuoda helpotuksen iskiaskipuun ja selkäkipuihin. Jatka lukemista, mikäli akupunktio iskiaksen hoidossa kiinnostaa sinua.

Mikä on Ling Gu -piste?

Ling Gu -pisteen löysi ensimmäisenä kiinalainen lääkäri Tung, joka oli tunnettu koko Kiinan alueella hoitomenetelmistään ja -tekniikoistaan. Tung oli tunnettu akupunktiota harjoittavien keskuudessa, sillä hän oli yksi ensimmäisistä henkilöistä, joka hyödynsi pieniä neuloja parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Ling Gu -pistettä voi manipuloida vaikka joka päivä ja sillä voi hoitaa monia erilaisia oireita, mutta etenkin selän alueen vaivoja. Jos teet istumatyötä tai selkäsi rasittuu muuten, on sinun hyvä tietää juuri tästä pisteestä, sillä voit helpottaa kipua itse.

Some figure

Mestari Tungin löytämät ja hoitamat akupisteet olivat perhesalaisuus, joka siirtyi aina sukupolvelta toiselle, mutta lopulta löydetyt pisteet paljastettiin oppilaille ja niiden käyttäminen siirtyi yleiseen tietoon. Näin kaikki voivat hyödyntää Tungin tietoja ja tekniikkaa.

Ling Gu -piste sijaitsee kämmenen yläosassa, peukalon ja etusormen välisellä pehmeällä alueella, jossa peukaloluu liittyy kämmenen muihin luihin. Voit kokeilla painaa kohtaa toisen käden sormilla.

Jos työstät ja hoidat kohtaa oikealla tavalla, voit helpottaa iskiaskipua ja selkäkipua tehokkaasti.  Iskiaskipu on usein tavallista alaselkäkipua kovempaa ja säteilee tyypillisesti pakaraan, takareiteen, reiden ulkosivulle, sääreen ja jalkaterään. Alaraajassa voi ilmetä iskiaksen oireina puutumista, pistelyä ja lihasheikkoutta. Erona tavalliseen selkäkipuun iskiaskipu tuntuu jalassa, kun tavallisessa selkäkivussa kipu painottuu selkään. Iskiaskipu voi olla vakavaa ja haitata normaalia arkea ja liikkumista.

Ling Gu -piste ja akupunktio

Hoitaaksesi iskiaskipua akupunktiolla, suosittelemme käymään akupunktiota harjoittavan asiantuntijan vastaanotolla, jotta osaat suorittaa toimenpiteen oikein myös kotioloissa. Käy vain luotettavalla akupunktioon erikoistuneella klinikalla, jossa voit olla varma siitä, että kaikki välineet ovat steriilejä ja hoito asiantuntevaa. Neula tulee asettaa aina hoidettavan puolen vastakkaiseen käteen, eli jos kipu tuntuu vasemmalla puolella, tulee sinun hoitaa oikeaa kättä. Jopa 75 % tapauksista tuntee kivun helpottavan jo muutamassa minuutissa.

Ling Gu -pistettä voi käyttää iskiaskivun lievittämisen lisäksi päänsäryn, jalkakivun, kuukautiskipujen ja Bellin pareesin hoitoon. Raskaana olevien naisten ei tule hoitaa pistettä, sillä se voi käynnistää synnytyksen.

Some figure

Kipua voi lievittää pelkällä painelulla

Ling Gu -pisteen asiantuntijoiden mukaan pistettä voi manipuloida myös ilman neuloja, pelkällä painelulla. Purista piste toisen käden peukalon ja etusormen väliin, ja helpotat tehokkaasti iskiaskipua, päänsärkyä, hammassärkyjä ja lievität myös ahdistusta ja selkäkipuja. Akupunktiota harjoittavat käyttävät neuloja pisteiden stimuloimiseen, mutta kotioloissa voi käyttää pelkkiä käsiä.

Kiinalainen akupunktio on määritellyt yli 300 pistettä ihmiskehossa, ja Ling Gu -pisteen hoitaminen on noussut yhdeksi toimivimmista. Akupunktion vaikutuksia on tutkittu tieteellisesti, mutta yhdenmukaista näyttöä akupisteiden hoidosta tai hyödystä ei tunnu olevan. Tutkimusten mukaan akupunktio voi kuitenkin toimia kipua lievittävänä hoitona etenkin tuki- ja liikuntaelimistön kipujen, niska- ja hartialihasten kipujen, nivelrikon särkyjen tai selkävaivojen hoidossa. Myös migreenin ja ääreishermostoperäisten kipujen hoidossa akupunktuurista voi olla hyötyä.

Kukaan ei tiedä tasan tarkkaan, miten Ling Gu -piste toimii. Hiljattaisen tutkimuksen mukaan akupunktioneulat lisäävät verenkiertoa, mikä lievittää kipua. Joidenkin tutkimusten mukaan akupunktio lisää endorfiinien tuotantoa, jotka toimivat luonnollisina kivunlievittäjinä.

Some figure

Akupunktiota harjoittavat stimuloivat Ling Gu -pistettä usein yhdessä muiden tärkeiden pisteiden kanssa, ja he rakentavat potilaalle sopivan hoito-ohjelman henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi ahdistushäiriöitä hoidettaessa stimuloidaan eri pisteitä kuin kuukautiskipuja hoidettaessa. Eri pisteet kehossa soveltuvat eri oireiden lievittämiseen ja hoitoon. Ling Gu -piste onkin siksi yksi hyödyllisimmistä pisteistä, sillä sitä voidaan käyttää monen eri vaivan hoitoon.

Ling Gu -pisteen kotihoito

Jos haluat kokeilla Ling Gu -pisteen hoitoa omin päin, voit puristaa aikaisemmin määrittelemämme pisteen peukalon ja etusormen välissä toisen käden sormien väliin ja painaa peukalolla suoraan alas. Pisteessä tuntuu kipua, mikäli olet löytänyt oikean kohdan ja painat sitä tarpeeksi kovaa. Älä pelästy kipua, se on merkki siitä, että suoritat hoidon oikein.

Jo muutama minuutti voi lievittää kipua tehokkaasti, mutta hoidon todellinen vaikutus näkyy yleensä 20-40 minuutin jatkuvan puristuksen jälkeen. Jos et huomaa mitään vaikutusta kipuun pistettä painamalla, kokeile sitä myös toisessa kädessä.

Ling Gu -pistettä voi hoitaa helposti kotona, töissä yllättävän kivun iskiessä tai työmatkalla bussissa istuessa. Emme suosittele neulojen käyttämistä kotioloissa ellet ole tutustunut lähemmin akupunktioon. Ling Gu -pistettä stimuloimalla helpotat tehokkaasti selkäkipuja, iskiaskipua, päänsärkyä ja kuukautisten aiheuttamia inhottavia kramppeja. Yritä pitää paine pisteessä 30 yhtäjaksoista minuuttia, älä odota kipujen pahenemista, vaan hoida se mahdollisimman nopeasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.