Inkiväärin 7 yllättävää terveyshyötyä

Sen lisäksi, että inkivääri edistää ravinteiden imeytymistä elimistössä, auttaa tämä tuote ehkäisemään ummetusta sekä parantamaan ruoansulatusta yleisestikin. Se helpottaa myös sitä vatsan alueen kipua, jota vatsan turpoaminen aiheuttaa.
Inkiväärin 7 yllättävää terveyshyötyä
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Inkivääri ei ole erityisen houkuttelevan näköinen juuri. Inkiväärin maku on kuitenkin hyvin erityinen ja se on loistava lisäys moniin kastikkeisiin, keittoihin, marinaadeihin, pääruokiin ja jälkiruokiin. Ruoanlaiton lisäksi inkivääriä on käytetty jo vuosikymmeniä terveydenhoidossa, sillä se sisältää lukuisia lääkinnällisiä ominaisuuksia, jotka voivat parantaa yleistä hyvinvointiasi monella tavalla.

Moni ihminen ei kuitenkaan tiedä kaikista tämän edullisen ja helposti saatavilla olevan juuren hyödyistä. Sitä myydään kyllä supermarketeissakin, mutta moni kävelee tottuneesti inkiväärin ohi, vaikka hintaansa nähden se on aivan mahtava löytö terveystuotteeksi. Tällä kerralla kerromme siis seitsemästä inkiväärin loistavasta terveyshyödystä, joista et ehkä aikaisemmin ole kuullut. Inkivääriä ei siis kannata ohittaa seuraavalla kerralla kun olet ruokaostoksia tekemässä!

Inkivääri parantaa verenkiertoa

Inkivääri sisältää magnesiumia ja sinkkiä, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä tekijöitä verenkierron parantamiseksi. Se myös estää huonon kolesterolin kertymistä maksaan, mikä on tärkeää, jotta voisit estää monia sydän- ja verisuoniongelmia myöhemmin elämässäsi. Lisäksi inkivääriä voidaan käyttää lievittämään kuumetta sekä vähentämään liiallista hikoilua.

Se edistää ravinteiden imeytymistä

inkiväärin terveyshyödyt

Inkivääriä syömällä pystyt takaamaan sen, että kehosi pystyy imeyttämään itseensä enemmän ravinteita syömästäsi ruoasta. Tämä johtuu siitä, että se stimuloi vatsan ja haiman entsyymien erittymistä. Jos sinulla on ongelmia ruokahalusi kanssa, kokeile pienen inkiväärinpalan pureskelemista ennen kuin ryhdyt syömän, jotta voisit saada ruokahalusi kasvamaan.

Se suojaa flunssalta ja vilustumiselta

Inkivääri on luonnollinen yskänlääke, ja sillä on antibioottisia ominaisuuksia, jotka taistelevat tehokkaasti flunssaa ja vilustumista vastaan. Tätä kasvia on käytetty jo vuosisatojen ajan Aasiassa tehokkaana hoitona flunssaa, vilustumista ja yskää vastaan. Marylandin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on vahvistanut tämän olevan totta ja heidän tutkimustensa mukaan inkivääritee vähentää vilustumisen ja flunssan oireita aikuisilla.

Se parantaa ruoansulatusta

Inkivääri auttaa elimistöä imeyttämään ravinteita, mutta se myös lievittää vatsakipua, jota ilmenee usein silloin kun ihmisen vatsa turpoaa. Se myös estää ja torjuu ummetusta, vähentää suolistossa olevaa kaasua sekä edistää parempaa ruoansulatusta yleisesti ottaen.

Se saattaa auttaa torjumaan syöpää

Syöpäsolut

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että inkiväärillä voi olla tehokkaita syöpää torjuvia vaikutuksia, sillä se estää syöpäsolujen kasvua. Tämä pätee etenkin paksusuolen ja eturauhasen syöpiin.

Se vahvistaa immuunijärjestelmää

Inkiväärin säännöllinen syönti vahvistaa immuunijärjestelmääsi sekä auttaa kehoasi pitämään yllä tehokasta puolustusta mahdollisia tartuntoja, flunssaa, yskää, vilustumisia ja kroonisia sairauksia vastaan. Se myös vähentää halvausten riskiä ja on melko tehokas suoliston bakteeritartuntoja vastaan taistelemisessa.

Se lievittää nivelkipua

Inkiväärillä on huomattavia tulehduksia vastaan taistelevia ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään nivelissä tuntuvaa kipua sekä niissä ilmenevää tulehtuneisuutta. Se lievittää myös muihin tavallisiin vaivoihin liittyvää kipua.

Kuinka inkiväärin hyödyistä voi nauttia parhaiten?

inkiväärin terveyshyödyt

Kuten artikkelin alussa jo kerroimmekin, voidaan inkivääriä käyttää monissa resepteissä ja ruokalajeissa, sillä sen maku ja tuoksu ovat mahtava lisä ruokaan. Seuraavaksi annamme sinulle muutamia loistavia ideoita, jotta voisit alkaa nauttimaan inkiväärin herkullisesta mausta sekä erinomaisista terveysvaikutuksista päivittäin.

Inkivääririisi

Tarvittavat ainekset

 • Basmatiriisiä
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
 • 1 chilipippuri
 • Korianteria

Kuinka se valmistetaan?

Paloittele ensin valkosipuli ja chili hyvin pieniksi paloiksi. Keitä sitten riisiä noin 20 minuutin ajan. Kun riisi on valmista, lisää siihen valkosipuli, inkivääri, chili ja korianteri. Sekoita hyvin ja tarjoile.

Inkiväärijuoma verenkierron parantamiseksi

Tarvittavat ainekset

 • 1 omena paloiteltuna muutamaan osaan
 • 1 kupillinen tuorepuristettua appelsiinimehua (2-2,5 dl)
 • 1 palanen inkivääriä

Kuinka se valmistetaan?

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes tuloksena on tasainen neste. Tätä juomaa on parasta juoda viileänä ja kerran päivässä.

Inkivääriuute elimistön vastustuskyvyn parantamiseksi ja sairauksien torjumiseksi

Inkivääriuute on yksi parhaista keinoista nauttia tämän kasvin terveysvaikutuksista. Yleensä tätä uutetta valmistetaan vilustumisen tai flunssan oireiden lievittämiseksi, mutta myös nivelsairauksien aiheuttamien kipujen vähentämiseksi. Inkivääriuutetta suositellaan myös vastustuskyvyn lisäämiseksi.

Tarvittavat ainekset

 • 1 kupillinen vettä (2-2,5 dl)
 • Tuoretta inkivääriä
 • 1 sitruuna
 • Hunajaa

Kuinka se valmistetaan?

 • Keitä kupillinen vettä kattilassa, ja lisää sitten paloittelemasi tai raastamasi inkivääri.
 • Purista mehu sitruunasta ja lisää se veteen. Jos haluat makeuttaa juomaasi, lisää siihen vielä hiukan hunajaa. Herkullista ja tehokasta!

Kokeile siis reseptejämme ja ala nauttimaan inkiväärin monista terveyttä parantavista vaikutuksista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.