Logo image
Logo image

Indusoitu abortti: mitä kaikkea siihen liittyy

3 minuuttia
Indusoitu abortti on aihe, josta monissa maissa on vasta nyt alettu keskustella laillisin termein. Tässä artikkelissa kerromme siitä, mitä aborttiin liittyy.
Indusoitu abortti: mitä kaikkea siihen liittyy
Viimeisin päivitys: 29 tammikuuta, 2021

Indusoidusta abortista puhuminen voi olla monista ihmisistä järkyttävää. Tämä voi johtua ideologisista tai uskonnollisista näkemyksistä. Aiheen on taipumus herättää paljon keskustelua koko väestön keskuudessa. Jopa saman maiden sisällä on usein alueita, joiden lainsäädäntö poikkeaa toisistaan samaan aiheeseen liittyen.

Tällaisen abortin tekemisen syyt vaihtelevat suuresti. Syynä voi olla esimerkiksi henkilökohtainen päätös tai kliininen tilanne, joka vaarantaa odottavan äidin terveyden. On myös laillisia vaatimuksia tehdä abortti riittävän turvallisesti ja hallitulla tavalla.

Mitä indusoitu abortti tarkoittaa?

Indusoidulla abortilla viitataan raskauden tahalliseen keskeytykseen. Päätös raskaudenkeskeytystä tulee siis tehdä ennen 20. raskausviikkoa.

20 viikkoa on pelkästään tekninen raja. Melkein kaikki hyväksytyt abortin määritelmät vaativat sen tapahtuvan ennen elinkelpoista sikiötä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ennenaikaisen synnytyksen kohdalla sikiön selviytymismahdollisuudet ovat suuremmat, mikäli raskaus on jo puolessavälissä.

Tämä perustuu aiheesta tehtyihin lakeihin. Jotkut valtiot sallivat indusoidun abortin 20. viikkoon asti ja toiset 12. tai 8. viikkoon. Tämä muuttuja ei kuitenkaan vaikuta itse toimenpiteeseen.

Jos raskaudenkeskeytys tapahtuu sen jälkeen kun raskaus on jo edennyt puoleenväliin, ei kyseessä ole abortti. Tällaisessa tapauksessa odottava äiti yleensä kärsii sairaudesta, joka tekee raskauden jatkamisesta mahdotonta, kuten esimerkiksi keuhkoverenpainetauti.

Raskauden pituuteen perustuen indusoitu abortti voi sisältää erilaisia menetelmiä. Näin varmistetaan, että naisen komplikaatiot ovat niin pienet kuin mahdollista sekä vähennetään siitä johtuvan infektion tai verenvuodon riskiä. 

Some figure
Indusoitu abortti tarkoittaa raskaudenkeskeytystä, joka johtuu naisen omasta valinnasta tai terveydellisestä hätätilasta.

Lue myös: Alkiodiagnostiikka

Toimenpiteet

Hyväksytyt menetelmät on jaettu viikkojen mukaan maissa, joissa indusoitu abortti on laillista. Ensimmäiselle ja toiselle raskauskolmannekselle on siis erilaisia vaihtoehtoja.

Menetelmiä ensimmäiselle kolmannekselle

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana – 14. raskausviikkoon asti – vaihtoehtoina ovat yhdistetty misoprostoli ja imukaavinta. Tutkitaan aihetta lisää alla.

Misoprostoli on lääke, joka on tunnettu abortin aiheuttavista ominaisuuksistaan. Sen myyntiä on säännöstelty melkein kaikissa maissa rajoittaen sen käyttöä laillisiin toimenpiteisiin. Se aiheuttaa lisääntynyttä supistelua kohdussa.

Yksi tapa indusoidun abortin tekemiseen on yhdistää tämä lääke metoreksaatin kanssa. Kyseisellä lääkkeellä on kyky estää solujen kahdentuminen. Yhdessä nämä lääkkeet pysäyttävät sikiön kasvun ja työntävät kohdun sisällön ulos.

Klinikoilla lääkärit yhdistävät misoprostolin metoreksaatin sijaan mifepristoniin prosessin nopeuttamiseksi. Tämä voidaan kuitenkin tehdä vain ennen 10. raskausviikkoa. Abortti tapahtuu yleensä seuraavan kuuden tunnin sisällä tämän lääkkeen ottamisesta. Joillakin naisilla se voi kestää kuitenkin pidempään – jopa 48 tuntia.

Kolmantena vaihtoehtona on imukaavinta, jota asiantuntijat eivät suosittele 16. raskausviikon jälkeen. Se koostuu sikiön ja istukan kaavinnasta ulos emättimestä erityisen laitteen avulla.

Toimenpide saattaa aiheuttaa jälkeenpäin tuntuvaa kipua tai epämukavaa oloa. Imukaavinta voi myös aiheuttaa runsasta verenvuotoa. Sen tekeminen kestää kuitenkin vain päivän ja nainen voi palata takaisin kotiin lyhyen tarkkailun jälkeen.

Indusoitu abortti toisella raskauskolmanneksella

Koska sikiö on jo kasvanut tässä vaiheessa, on tilanne paljon hankalampi lääkkeellisestä näkökulmasta katsottuna. Vaihtoehtoja on kaksi: kohdunkaulan laajennus ja induktio.

Laajennus koostuu menetelmien yhdistelmästä, joiden avulla indusoitu abortti voidaan suorittaa. Asiantuntijat käyttävät apuvälineitä kohdun laajentamiseksi ja suorittavat imukaavinnan.

Toipuminen tapahtuu yleensä välittömästi ja on yleistä, että nainen päästetään takaisin kotiin samana päivänä. Tämän toimenpiteen takia naisen tulee kuitenkin noudattaa tiettyä varovaisuutta kohdun laajentamisesta seuraavan kuukauden aikana.

Mitä tulee induktioon, käytetään tätä menetelmää vain pitkälle edenneissä tapauksissa 15-20 raskausviikon välillä.

Lääkäri antaa lääkkeet supistusten aloittamiseksi ja kivut muistuttavat synnytyskipuja. Jos sikiön poistuminen ei tapahdu, turvautuu lääkäri imukaavintaan tai laajennukseen. Hänen tulee varmistaa, ettei kohtuun jää mitään jäännöksiä, sillä ne voivat johtaa komplikaatioihin myöhemmin.

Some figure
Indusoitu abortti ei ole laillista kaikissa maissa. Se on yhä kiistanalainen asia ympäri maailmaa.

Lue myös: Kannattaako teetä juoda raskausaikana?

Indusoitu abortti tapahtuu lain perusteella

On syytä mainita, että indusoitu abortti ei ole laillista kaikissa maissa. Eri alueilla on eri lakeja, joten kaikki ei ole lain kannalta yhdenvertaista.

Abortin tekemisessä täytyy siis kunnioittaa lääketieteellisiä perusteita, jotta potilaan henki ei vaarannu. Valtuutetuilla klinikoilla täytyy siis olla oikeanlaiset palvelut ja apuvälineet tämän toimenpiteen tekemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Espinoza, Henry, and Lizbeth López Carrillo. “Aborto inseguro en América Latina y el Caribe: definición del problema y su prevención.” Gaceta Médica de México 139.s1 (2003): 9-16.
  • Pacora-Portella, Percy. “Aborto terapéutico:¿ realmente existe?.” Acta médica peruana 31.4 (2014): 234-239.
  • Raymond, Elizabeth G., Margo S. Harrison, and Mark A. Weaver. “Efficacy of misoprostol alone for first-trimester medical abortion: a systematic review.” Obstetrics and gynecology 133.1 (2019): 137.
  • Shi, Beibei, et al. “Comparison of Outcomes Between Repeated and a Single Dose of Mifepristone in Combination with Misoprostol for Abortion: a Retrospective Cohort Study.” LATIN AMERICAN JOURNAL OF PHARMACY 37.7 (2018): 1383-1387.
  • White, Katharine O., et al. “First-trimester aspiration abortion practices: a survey of United States abortion providers.” Contraception 99.1 (2019): 10-15..
  • Allen, Rebecca H., and Alisa B. Goldberg. “Cervical dilation before first-trimester surgical abortion (< 14 weeks’ gestation).” Contraception 93.4 (2016): 277-291.
  • Costescu, Dustin, et al. “Medical abortion.” Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada 38.4 (2016): 366-389.
  • World Health Organization. Medical management of abortion. World Health Organization, 2019.
  • Kapp, Nathalie, et al. “Medical abortion in the late first trimester: a systematic review.” Contraception 99.2 (2019): 77-86.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.