Logo image
Logo image

Hyaluronihapon käyttö hammaslääketieteessä

2 minuuttia
Suuren molekyylipitoisuuden sisältävän hyaluronihapon käyttö on yleistä hoitotuotteissa, jotka muistuttavat hampaiden ienkudoksen luonnollisia kemikaaleja.
Hyaluronihapon käyttö hammaslääketieteessä
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Hyaluronihapon käyttö on todistetusti tehokas tapa parantaa suun limakalvojen terveyttä. Se on aine, jota on ikenissä luonnostaan. 

Suuren molekyylipitoisuuden sisältävää hyaluronihappoa käytetään hoitotuotteissa, sillä se muistuttaa merkittävästi hampaiden ienkudoksissa olevia luontaisia aineita.

Tutkijoiden tekemät kokeilut ovat osoittaneet, että hyaluronihappoa voidaan käyttää hoitokeinona, mikäli sen ominaisuudet ovat samankaltaiset kehon itse tuottaman hyaluronihapon kanssa. Se osallistuu vahingoittuneiden kudosten korjaukseen ja paranemisprosessiin. 

Hyaluronihapon toiminta suun limakalvoilla

Some figure

Hyaluronihappo varastoituu terveiden ienkudosten ulkokerroksiin. Sen toiminta perustuu siis suojaavan esteen muodostamiseen limakalvon päälle estäen siten haavaa tai vauriota joutumasta kontaktiin ruoan ja juoman kanssa.

Hyaluronihapon toisena ominaisuutena on auttaa vähentämään tulehdusta ja epämukavaa tunnetta, koska sillä on turvotusta vähentävä vaikutus. Se auttaa myös parantamaan suun haavaumat.

Kun ihminen kärsii parodondiitista, tarvitsevat vahingoittuneet kudokset myös enemmän hyaluronihappoa.

Entä jos kärsit hyaluronihapon puutteesta?

Kuten jo mainitsimmekin aikaisemmin, hyaluronihapon tarve kasvaa, kun kärsimme hammastulehduksestaTämä tarve viittaa siihen, että hyaluronihappoa ei ole riittävästi tulehduksen ja kivun hoitamiseen.

Kun suun limakalvolla on vaurio, tulevat tämän kudoksen uusiutumisesta vastuussa olevat solut alueelle aiheuttaen parantumisen viivästymisen.

Lue myös: Suun haavaumien ja aftojen hoito

Hyaluronihapon käyttö hammaslääketieteessä

Hammaslääkärit käyttävät hyaluronihappoa usein erilaisten suusairauksien hoitoon, joihin kuuluvat muun muassa:

 • Limakalvotulehdus: tähän kategoriaan sisältyvät ientulehdus, ikenien verenvuoto, ikenien vetäytyminen sekä ientaskut.
 • Traumaperäiset vauriot: erityisesti haavat, suun puhdistukset, hampaanpoisto tai leikkauksen jälkeinen hoito.
 • Tietyt sairaudet: tiettyjen sairauksien kohdalla ikenien limakalvot vaativat suuremman määrän hyaluronihappoa.

Mitä suun haavaumat ovat?

Suun haavaumat ovat pieniä haavoja, joiden taustaosa on valkoinen ja reunat punaiset. Niitä esiintyy yleensä kielellä, poskien sisäpuolella sekä ikenissä.

Tällaisten haavaumien esiintyminen on yleisempää lapsilla ja nuorilla. Ne aiheuttavat usein myös voimakasta kipua joutuessaan kosketuksiin tiettyjen ruokien tai juomien kanssa.

Hyaluronihappohoito auttaa lievittämään kipua ja epämukavaa tunnetta, jota sammas (suun hiivasienitulehdus) aiheuttaa. Tämä johtuu siitä, että se suojaa vauriota ja kiihdyttää myös sen paranemisprosessia.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 8 hoitokeinoa suun haavaumiin

Hyaluronihapon hyödyt hammaslääketieteessä

Some figure

Hyaluronihappoa käytetään nykyään laajalti hammaslääketieteessä. Se tarjoaa lukuisia etuja, joiden joukossa ovat muun muassa:

 • Kivunlievitys: se muodostaa kalvon, joka suojaa vauriota sekä lievittää kipua.
 • Ulkoisten tekijöiden vastainen suoja: näihin tekijöihin kuuluvat ruoka ja juoma.
 • Kudosten nesteytys: hyaluronihappo edistää veden kerääntymistä muodostamalla kalvon ja siten se nesteyttää vahingoittunutta kudosta.
 • Paranemisprosessiin osallistuminen.

Hyaluronihapon käyttö ei myöskään satu. Päinvastoin, se luo helpotuksen tunteen.

Kuinka hyaluronihappoa käytetään

Käytä hyaluronihappoa päivittäisestä suuhygieniasta huolehtimisen jälkeen 3-5 kertaa päivässä 3-4 viikon välein. Suosittelemme kuitenkin, että odotat puoli tuntia hyaluronihapon käytön jälkeen ennen kuin syöt tai juot.

Kaupoissa on saatavilla kolme erilaista tuotetta, joiden ainesosiin hyaluronihappo kuuluu. Ne luokitellaan tuotteiden käyttötavan mukaan:

 • Suugeeli: muodosta kalvo vahingoittuneelle alueelle puhtain sormin, jotta voit levittää sen tasaisesti.
 • Huuhtelu: huuhtele 10 ml ainetta suussa 1-2 minuutin ajan. Tuotetta ei tarvitse laimentaa.
 • Suihke: suihkeet takaavat sen, että aine ulottuu koko alueelle samanlaisella pitoisuudella. Suihkeiden valmistajat suosittelevat käyttämään 1-2 suihketta päivässä tulehtuneelle alueelle.

Hyaluronihappo hammaslääketieteessä

Hyaluronihapolla ei ole mitään paikallista tai systeemistä farmakologista vaikutusta suun limakalvoon. Sen käyttö on siis todella turvallista, eikä se aiheuta haittavaikutuksia. Sitä voidaan käyttää ilman mitään rajoituksia. Hyaluronihapon käyttö on ihanteellista lapsilla, sillä se ei satuta, eikä se ole myrkyllistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sánchez, D. C., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Uso de ácido hialurónico como alternativa para la reconstrucción de la papila interdental. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.008

 • González della Valle, A., García Rivello, H., & Mocetti, E. (1999). Identificación inmunohistoquímica de los fenómenos degenerativos en la hernia de disco lumbar: expresión de ácida hialurónico, metaloproteasas 1 y 3, factor de crecimiento fibroblástico básico y CD34. Rev. Asoc. Argent. Ortop. Traumatol.

 • Corte Sánchez, D., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Use of hyaluronic acid as an alternative for reconstruction of interdental papilla. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.017


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.