Logo image
Logo image

Huuhdellako riisi ennen keittämistä vai ei? Näin asiantuntijat suosittelevat

4 minuuttia
Syitä riisin huuhtelemiseen ovat muun muassa mikromuovien ja arseenin määrän vähentäminen sekä rasvahappojen poistaminen. Ota selvää, vähentääkö huuhteleminen samalla ravinteita!
Huuhdellako riisi ennen keittämistä vai ei? Näin asiantuntijat suosittelevat
Viimeisin päivitys: 09 toukokuuta, 2024

Riisiä pidetään puolen ihmiskunnan peruselintarvikkeena. Sen monipuolisuus ja ravintoarvo tekevät siitä monien kulttuurien ruokavalion perusaineksen ympäri maailmaa.

Useat ihmiset miettivät, huuhdellako riisi ennen sen keittämistä. Jotkut ihmiset huuhtelevat ja valuttavat sen ennen ruoanlaittoa, jotta tärkkelys vähenisi ja mahdolliset epäpuhtaudet poistuisivat. Kannattaako se? Mikä on totuus?

Huuhdellako riisi ennen keittämistä vai ei?

Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on, että tieteen mukaan voi olla turvallisempaa huuhdella riisi ennen sen kypsennystä. Tärkein syy siihen on tärkkelyksen vähentäminen. Tärkkelys on hiilihydraatti, joka näyttää olevan vastuussa riisin tahmeudesta keittämisen jälkeen. Alla on joitakin tieteellisiä syitä, joiden perusteella riisin huuhtelua suositellaan.

Mikromuovien vähentäminen

Riisin liottaminen voi vähentää mikromuovin määrää. Vuonna 2021 Journal of Hazardous Materials -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin muovisaasteita kaupasta ostetussa riisissä. Tutkimuksessa havaittiin polyeteeniä, polypropeenia ja polystyreeniä.

Raportin mukaan muovin saanti on 3,7 milligrammaa 100 gramman riisiannoksessa, jos riisiä ei ole huuhdeltu ennen keittämistä, ja 2,8 milligrammaa, jos se on huuhdeltu.

Tämä saattaa tuntua hyvin yllättävältä, mutta totuus on, että syömme mikromuovia koko ajan huomaamattamme. Maailman luonnonsäätiön (WWF) tutkimuksen mukaan nautimme sitä viikoittain yhden luottokortin verran.

Näiden aineiden nauttimisen vaikutuksia on mm. mahdollisuus sairastua syöpään ja leukemiaan sekä geneettiset vaikutukset. Lisäksi on hyvä tietää, että muovipitoisuus on neljä kertaa suurempi esikypsennetyssä, kaupasta ostetussa pikariisissä kuin kypsentämättömässä riisissä.

Lue tämäkin: 8 ravitsevaa ja herkullista intialaista ruokaa

Arseenin vähentäminen

Some figure
Arseenipitoisuus on keskimäärin suurempi ruskeassa riisissä.

Riisin huuhtelun on myös osoitettu poistavan jopa 90 prosenttia biologisesti saatavasta arseenista, joka on yksi niistä aineista, jotka Maailman terveysjärjestö on määritellyt kansanterveydellisesti merkittävimmiksi. WHO:n mukaan arseeni on syöpää aiheuttava ja yksi yleisimmistä kemiallisista epäpuhtauksista vedessä maailmanlaajuisesti.

Saatat ihmetellä: miten arseeni pääsee riisiin? Riisi imee arseenia luonnostaan, kun kasvit keräävät sitä maaperästä. Arseenin määrä tässä elintarvikkeessa vaihtelee maantieteellisen alueen (erään tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa arseenipitoisuus on yksi suurimmista) ja riisityypin mukaan.

Kuluttajien ja käyttäjien järjestön (OCU) raportin mukaan tämä on keskimääräinen arseenipitoisuus kiloa kohden riisityypin mukaan:

 • Ruskea: 131 mikrogrammaa.
 • Esikypsennetty: 3 mikrogrammaa.
 • Höyrytetty: 79 mikrogrammaa.
 • Basmati: 58 mikrogrammaa.
 • Valkoinen pitkäjyväinen: 75 mikrogrammaa.
 • Valkoinen lyhytjyväinen: 86 mikrogrammaa.

Rasvahappojen poisto

Muissa tutkimuksissa on todettu, että riisin huuhtelu 5-10 minuutin ajan ennen keittämistä voi poistaa 60-80 prosenttia riisin pintaan kiinnittyneistä vapaista rasvahapoista, kuten lipideistä.

Tämä on hyödyllistä riisin laadun parantamisen kannalta, sillä lipidien hapettuminen edistää rasvojen ja öljyjen hajoamista, mikä aiheuttaa ruoan pahan maun.

Hygienia

On syytä tietää, että riisin huuhtelu ennen kypsennystä ei tapa bakteereja: tämä tapahtuu vasta keittämisen yhteydessä. Riisin huuhtelu parantaa kuitenkin hygieniaa keittiössä, sillä se poistaa epäpuhtaudet, kuten hyönteiset, pölyn, kuoren palat ja muut ei-toivotut elementit.

Tärkkelyksen vähentäminen

Tämä on ehkä tärkein syy siihen, miksi monet ihmiset haluavat pestä riisin ennen keittämistä. Meillä on tapana uskoa, että tärkkelys on se, joka tarttuu ja sitoo riisin yhteen, mitä emme yleensä halua, paitsi jos haluamme tehdä risottoa.

Kyllä, riisin huuhtelu vähentää amylaasin, hiilihydraattien sulatusta edistävän entsyymin, määrää. Toisin kuin monet kotikokit uskovat, Food Chemistry -lehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin osoittaa, että riisin huuhtelu ei vaikuta sen kovuuteen.

Riippuu itse riisilajikkeesta, ei siis huuhtelusta, kuinka tahmeaa tai tarttuvaa riisi on.

Poistuuko huuhtelussa ravintoaineita?

Vaikka tiede näyttää olevan yhtä mieltä siitä, että riisin huuhtelu ennen keittämistä kannattaa, on olemassa tutkimuksia, joissa pohditaan tämän prosessin varjopuolia.

Ensinnäkin riisi sisältää seleeniä, antioksidanttia, jolla on monia etuja ihmiskeholle. Se mm. suojaa kehoa infektioilta ja vähentää eturauhassyövän riskiä. 80 gramman annos ruskeaa riisiä sisältää neljänneksen päivittäin tarvitsemastamme seleenimäärästä.

Technology in Motion -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että riisin huuhtelu alentaa sen seleenipitoisuutta 51-79 prosenttia, koska se on vesiliukoinen aine.

Toisaalta riisin huuhtelu ennen keittämistä aiheuttaa sen, että ruoka menettää muita tärkeitä ravintoaineita, kuten sinkkiä, rautaa ja B-vitamiinia.

Miten riisi tulisi huuhdella ennen kypsennystä?

Some figure
Riisin huuhtelu on hyvin yksinkertainen toimenpide, joka vaatii vain kulhon ja vettä.

Vaikka tutkimusten mukaan tärkkelyksen poiston ja riisin tahmaisuuden välillä ei ole suoraa yhteyttä keittämisen jälkeen, on kuitenkin saatu yksittäisiä todisteita siitä, että riisin huuhteleminen saattaa vähentää sen tahmaisuutta.

Riisi kannattaa siis pestä ennen keittämistä, jos valmistetaan ruokaa, joissa riisinjyvien on oltava irrallaan. Toimenpide on hyvin yksinkertainen:

1. Laita riisi kulhoon tiskialtaaseen.

2. Avaa vesihana ja huuhtele riisi kylmällä vedellä. Sekoita riisiä käsin tai kauhalla.

3. Tärkkelys tekee vedestä sameaa. Heitä sameaksi muuttunut vesi pois ja toista prosessi, kunnes vesi on kirkasta.

4. Valuta riisi siivilän läpi ja odota, että kaikki vesi valuu pois.

5. Anna riisin seistä muutama minuutti ennen kuin siirrät sen kattilaan. Tämä auttaa riisinjyviä imemään keittonesteen paremmin.

Lue lisää: Kaali-riisipaistos: helppo resepti

Riisin huuhtelu voi olla hyväksi

Huuhdellako riisi siis ennen keittämistä vai ei? Tämä on hyvä kysymys. Toistaiseksi, vaikka asiasta käydäänkin keskustelua, tiede puoltaa tätä käytäntöä. Vaikka prosessin seurauksena riisi saattaa menettää joitakin ravintoaineita, ihmiskeholle haitallisten tuotteiden poistaminen voi olla riittävän pätevä syy.

Asianmukaisten elintarvikehygieniakäytäntöjen noudattaminen ja oikeanlainen keittäminen on tärkeää, jotta voit nauttia tämän peruselintarvikkeen ravitsemuksellisista eduista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • As.com. (2023). La OCU detecta arsénico en el arroz: las variedades donde está más presente. https://as.com/actualidad/
 • Center for International Environmental Law. (2019). El plástico y la salud: los costos ocultos de un planeta plástico. https://www.ciel.org/plasticandhealth/
 • Dalberg, University of Newcastle, Australia y World Wide Fund for Nature. (2019). Naturaleza sin plástico: evaluación de la ingestión humana de plásticos presentes en la naturaleza. Gland, Suiza: World Wide Fund for Nature. https://wwfes.awsassets.panda.org/
 • Dessì, C., Okoffo, E. D., O’Brien, J. W., Gallen, M., Samanipour, S., Kaserzon, S., Rauert, C., Wang, X., & Thomas, K. V. (2021). Plastics contamination of store-bought rice. Journal of Hazardous Materials, 416. https://www.sciencedirect.com/
 • Dihub Li, H., Yang, J., Gao, M., Wang, J., & Sun, B. (2019). Washing rice before cooking has no large effect on the texture of cooked rice. Food Chemistry, 271, 388-392. https://www.sciencedirect.com/
 • Fondo Mundial para la Naturaleza. (s.f.) Consumimos el equivalente a una tarjeta de crédito cada semana. https://www.wwf.es/
 • Organización de Consumidores y Usuarios. (2023). ¿Arsénico en los alimentos? https://www.ocu.org/alimentacion/
 • Organización Mundial de la Salud. (2022). Arsénico. https://www.who.int/es/
 • Silva Trejos, P. (2013). Efectos del lavado del arroz enriquecido en su contenido de selenio. Tecnología en Marcha, 26(3), 93-98. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4835728

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.