Hidastavatko hedelmät painonpudotusta?

Hedelmissä on suuri määrä keholle välttämättömiä hivenaineita. Tiettyjen hedelmien korkean sokeripitoisuuden vuoksi niiden syöntiä kannattaa kuitenkin rajoittaa.
Hidastavatko hedelmät painonpudotusta?
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos päätät noudattaa tiettyä ruokavaliota painonpudotuksen nopeuttamiseksi, sinun tulee miettiä tarkkaan mitä syöt. On tärkeää että saamme totuudenmukaista ravintotietoa ruoka-aineistamme, sillä näin voimme valita ruoka-aineet jotka hyödyttävä ruokavaliotamme, ja tunnistamme ne joita ei tulisi syödä lainkaan. Jotkut hedelmät nopeuttavat painonpudotusta ja toiset taas haittaavat sitä.

Hedelmillä on tärkeä rooli monipuolisessa ja tasapainoisessa ruokavaliossa. Alta löytyy lisää tietoa aiheesta. Hedelmissä on vitamiineja ja hivenaineita, jotka ovat välttämättömiä terveydelle, ja laajan valikoiman ansiosta voimme syödä juuri niitä, joista eniten pidämme.

Mitkä hedelmät estävät painonpudotusta?

Viinirypäleet

Viinirypäleet haittaavat painonpudotusta.
Viinirypäleiden korkean sokeripitoisuuden vuoksi niiden kulutusta tulisi rajoittaa silloin, kun halutaan pudottaa painoa.

Viinirypäleissä on korkea sokeripitoisuus ja runsaasti mineraaleja. Niissä on myös ravintoaineita, jotka auttavat vahvistamaan luukudosta sekä ehkäisemään tiettyjen sairauksien puhkeamista, esimerkiksi Alzheimerin tautia ja paksusuolensyöpää. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät fytoravinteita, tanniineja, joilla on merkittäviä antioksidanttiominaisuuksia, kuten “Molecular Neurobiology” -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan.

Viinirypäleiden lisääminen ruokavalioon ei kuitenkaan auta painonpudotuksessa. Viinirypälelajikkeesta riippuen paino voi helposti lähteä jopa nousemaan. Mikäli tavoitteena on painonpudotus, viinirypäleitä on parasta syödä säästeliäästi.

Kermaomena (cherimoya)

Kermaomenan syöminen ei auta painonpudotuksessa. Sillä on korkea sokeripitoisuus ja siinä on vähän rasvaa sekä proteiineja. Niissä on kuitenkin runsaasti mineraaleja, kuten kalsiumia, kaliumia, rautaa sekä tarpeeksi kuitua. Tämä voi auttaa ruoansulatuskanavan toiminnassa.

Avokado

Avokadot haittaavat painonpudotusta.
Avokadossa on runsaasti keholle terveellisiä rasvoja.

Avokado on terveellinen ja herkullinen hedelmä. Se sopii mainiosti moniin ruoka-annoksiin ja on erittäin terveellinen ihmisille, joilla on aineenvaihduntaongelmia tai häiriöitä. Tutkimukset osoittavat, että puolikas avokado kattaa suuren osan kehon päivittäisestä kalori- ja rasvatarpeesta.

Avokadon ei ole tieteellisesti todistettu hidastavan painonpudotusta mutta korkean rasvapitoisuuden vuoksi sitä on kuitenkin syytä nauttia pieninä annoksina.

Kookos

Myös kookos sisältää suuria määriä kaloreita ja sokeria. Kookosöljyn ja -maidon on osoitettu sisältävän yhtä paljon tyydyttynyttä rasvaa kuin pala lihaa.

Vaikka asiantuntijat sanovat että kookoksen syömisellä ei ole juurikaan merkitystä painonpudotuksessa, on kuitenkin hyvä nauttia sitä kohtuudella. “Nutrition Reviews” -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kookoksen lisääminen normaaliin päivittäiseen ruokavalioon voi kuitenkin ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia.

Banaani

Kypsä banaani sisältää runsaasti rautaa, kaliumia ja fruktoosia. On osoitettu, että jatkuvasti huomattavan määrän fruktoosia sisältävien ruokien nauttiminen voi aiheuttaa muutoksia aineenvaihduntaan. Vuonna 2019 julkaistu tutkimus väittää, että tämä ravintoaineeseen liittyy korkea metabolisen oireyhtymän puhkeamisen riskiin.

Yhden banaanin syöminen päivässä ei aiheuta sivuvaikutuksia.

Mango

Tämä trooppinen hedelmä sisältää paljon antioksidantteja, ja sitä suositellaan kun painoa halutaan nostaa.

Mangossa on korkea sokeripitoisuus, mutta se sisältää paljon ravinteita. Siinä ei ole juurikaan rasvaa tai kolesterolia, mutta tämä ei tarkoita, että sen syömisestä olisi apua painonpudotuksessa. Mangon syöminen on yleisesti ottaen erittäin suositeltavaa, koska sillä on monia terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, se vahvistaa luita ja ruoansulatuskanavaa. Se voi myös ehkäistä sairauksia, kuten astmaa, diabetesta, syöpää ja sydänongelmia.

Mangon tulisi olla osa monipuolista ruokavaliota. Mangon syömisestä ei juurikaan ole apua painonpudotuksessa. Mikäli mangoa syö liikaa, veren glukoosipitoisuudet voivat muuttua.

Ylipaino ja liikalihavuus ovat maailmanlaajuisia terveysongelmia

Lihavuus ja ylipaino ovat maailmanlaajuisia ongelmia. Maailman terveysjärjestön (WHO) tuoreet tilastot vuonna 2016 osoittivat, että yli 1,9 miljardia aikuista ympäri maailmaa on ylipainoisia ja että 650 miljoonaa kärsii liikalihavuudesta.

Tämä on luonut maailmanlaajuisen ongelman, jonka seurauksena monet ihmiset haluavan laihtua. Painonpudotus on aloitettava valitsemalla ruoka-aineet huolellisesti. Tässä vaiheessa syntyy kysymyksiä siitä, mikä on todella terveellistä syödä ja mikä ei.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zhao S., Zhang L., Yang C., Li Z., Rong S., Procyanidins and Alzheimer’s disease. Mol Neurobiol, 2019. 56 (8): 5556-5567.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Taskinen MR., Packard CJ., Boren J., Dietary fructose and the metabolic syndrome. Nutrients, 2019. 11 (9): 1987.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.