Logo image
Logo image

Lasten fyysisen aktiivisuuden puute on kasvava epidemia

3 minuuttia
Lasten fyysisen aktiivisuuden puute on ongelma, josta on tullut asteittain lisääntyvä ilmiö länsimaailmassa. Lapset pysyvät nykyään enemmän paikallaan kuin liikkuvat.
Lasten fyysisen aktiivisuuden puute on kasvava epidemia
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Lasten fyysisen aktiivisuuden puute on kasvava ongelma melkein kaikkialla maailmassa. Se on itse asiassa luokiteltu jo epidemiaksi. Tämä tilanne johtuu useista tekijöistä ja se on myös mahdollinen tulevia terveysongelmia laukaiseva tekijä.

Maailman terveysjärjestön (WHO) luomassa tuoreessa raportissa sanotaan, että noin 70 % alle 10-vuotiaista pojista ja 88 % tytöistä ei liiku riittävästi ikäisekseen. Tämä tarkoittaa sitä, että fyysisen aktiivisuuden puute vaikuttaa keskimäärin 79 % lapsista.

Fyysisellä aktiivisuudella on merkittävä rooli terveyden kannalta kaikenikäisillä. Se on kuitenkin välttämätöntä lapsuuden aikana normaalin kehityksen kannalta. Tästä syystä lääketieteen alalla kannetaan paljon huolta lasten fyysisen aktiivisuuden puutteen asteittaisesta kasvusta. Tässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin tätä laajalle levinnyttä epidemiaa.

Lasten fyysisen aktiivisuuden puute

Some figure

Lasten urheiluharrastuksia edistävät yhdistykset ovat hyvä tapa taistella paikallaan pysyvää elämäntapaa ja lapsuuden liikapainoa vastaan, jotka kulkevat käsi kädessä.

Fyysisen aktiivisuuden puute määritellään monin tavoin. Yksi hyväksytyimmistä on kuitenkin määritelmä, jossa ihmistä pidetään vähän liikkuvana, kun hän polttaa alle 150 kilokaloria päivässä kohtuutasoisessa fyysisessä aktiviteetissa.

Lasten fyysisen aktiivisuuden suhteen Maailman terveysjärjestö on todennut, että lapsi liikkuu vähän, jos hän harrastaa fyysisiä aktiviteetteja alle 60 minuuttia päivässä. Useat tutkimukset osoittavat, että suuri osa länsimaailman lapsista ei saavuta tätä päivittäistä aktiivisuuskiintiötä.

Pahinta kaikessa on se, että lasten fyysisen aktiivisuuden puute yhdistyy usein muihin haitallisiin tekijöihin, kuten huonoon ravintoon. Tämä yhdistelmä luo olosuhteet, joissa liikalihavia lapsia on enemmän kuin koskaan kaikkien siihen liittyvien seuraamusten kanssa.

Lue myös: Liikalihavuutta voidaan ehkäistä oikealla ruokavaliolla

Riskitekijät

Lapsuuden aikana tapahtuva liikunta on ratkaiseva tekijä psykomotoristen taitojen kehityksessä. Liikkuminen auttaa lapsia niin ikään tutkimaan itseään ja ympäröivää maailmaa. Tämä puolestaan vaikuttaa vahvasti lapsen älylliseen ja psykososiaaliseen kehitykseen. 

Miksi lasten liikkumattomuus on nykyään niin yleistä? Tässä joitakin sitä edistäviä tekijöitä:

  • Fysiologiset tekijät. Mitä lähemmäs lapset tulevat murrosikää, sitä vähemmän fyysisiä ja enemmän älyllisiä aktiviteetteja heidän on taipumus harrastaa.
  • Sosiokulttuuriset tekijät. Pelien ja viihdemuotojen muuttuminen sekä vanhempien läsnäolon puute vaikuttavat lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Liikkumista ei myöskään stimuloida riittävästi lapsilla.
  • Psykologiset tekijät. Fyysisten aktiviteettien puute rajoittaa taitojen kehittymistä. Tämä puolestaan tekee lapsista enemmän paikallaan pysyviä, koska he pitävät itseään kyvyttöminä tekemään fyysisiä taitoja vaativia aktiviteetteja.

Lasten fyysisen aktiivisuuden puutteen vaikutukset

Some figure

Lasten fyysisen aktiivisuuden puutteella on negatiiviset ja joissakin tapauksissa myös pitkäaikaiset vaikutukset. Tärkeimpiä niistä ovat muun muassa:

  • Ylipaino ja liikalihavuus. Liikunnan puute, varsinkin jos se esiintyy yhdessä riittämättömän ravinnon kanssa, johtaa ylipainoon ja liikalihavuuteen. Tämä lisää sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen riskiä.
  • Psykososiaalisen kehityksen pysähtyneisyys. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapset, jotka eivät ole fyysisesti aktiivisia, ovat vähemmän itsevarmoja, omaavat huonommat sosiaaliset taidot ja yleisesti ottaen huonomman akateemisen suorituskyvyn.
  • Riippuvuutta aiheuttavan käytöksen kehittyminen. Uusilla teknologiamuodoilla on riippuvuutta aiheuttava vaikutus, varsinkin vielä kypsymättömien lasten mielissä. Tämä rajoittaa heidän normaalia psykologista kehitystään ja voi johtaa muihin persoonallisuus- tai käytösongelmiin.

Lue myös: Istumiseen painottuva elämäntyyli – olisiko aika mennä salille?

Mielessä pidettäviä asioita

Ei ole liioiteltua sanoa, että fyysisen aktiivisuuden puute voi haitata merkittävästi ihmisen elämää. Jos lapsi ei kehitä normaaleja ikäänsä vastaavia fyysisiä ja älyllisiä taitoja, rakentuu hänen elämänsä vakavien rajoitusten puitteissa. Jos ylipainon tai liikalihavuuden kaltaisia ongelmia esiintyy, on lapsella vakava riski sairastua kroonisiin sairauksiin.

Aikuisten täytyy antaa lapsille vaihtoehtoja fyysisiin aktiviteetteihin. Vanhemmilla ja opettajilla on molemmilla merkittävä rooli siinä. Voit taistella vähän liikkuvaa elämäntyyliä vastaan elämäntapamuutoksilla. Lapset ovat luonnostaan taipuvaisia harrastamaan fyysisiä aktiviteetteja ja heidän varhaiset elinvuotensa ovat erittäin tärkeitä tämän suhteen. Aikuisten tulisikin sitoutua lasten tukemiseen, jotta lapset voivat tutkia maailmaa liikkumalla ja leikkimällä muiden lasten kanssa sekä olemalla yhteydessä luontoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Cigarroa, I., Sarqui, C., & Zapata-Lamana, R. (2016). Efectos del sedentarismo y obesidad en el desarrollo psicomotor en niños y niñas: Una revisión de la actualidad latinoamericana. Revista Univ. Salud, 18(1), 156-169.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.