Logo image
Logo image

Helpot ja nopeat kenkätelineet puusta ja kartongista

4 minuuttia
Sen sijaan, että käyttäisit rahaa valmiin kenkätelineen ostamiseen, miksi et hyödyntäisi seuraavia ideoita ja yksinkertaisia materiaaleja kenkätelineen valmistamiseen itse. Lisäksi näihin ideoihin tarvittavat materiaalit löytyvät jo valmiiksi monen kodista, mikä tekee kierrätysmateriaaleista valmistetun kenkätelineen kasaamisesta helppoa ja nopeaa.
Helpot ja nopeat kenkätelineet puusta ja kartongista
Viimeisin päivitys: 27 heinäkuuta, 2019

Olipa kyseessä sitten kenkiä myyvä liiketoiminta, kotikirpputori tai kodin järjesteleminen ja sisustaminen, kenkätelineet toimivat sekä tilaa säästävinä että kauniina yksityiskohtina. Kiinnostaisiko sinuakin tietää, miten valmistat kotona helpon tee-se-itse kenkätelineen kahdesta varsin yksinkertaisesta materiaalista?

Kenkätelineistä löytyy monia eri muotoja, kokoja ja rakenteita; kenkätelineet eivät ole pelkästään hyödyllisiä kauppatavaran esillepanoon, vaan ne voivat toimia myös tärkeänä kodin koriste-elementtinä ja tilan säästäjänä silloin, kun valitset joukosta sopivan kokoisen kenkätelineen.

Kenkätelineeseen löytyy valtava valikoima erilaisia ideoita, mikä tekee sen rakentamisesta kotona enemmän kuin varteenotettavan vaihtoehdon. Seuraaviin ideoihin tarvitset vain kaksi yksinkertaista perusmateriaalia, jotka löytyvät omasta takaa lähes takuuvarmasti!

Tee-se-itse kenkätelineet puusta

1. Perinteinen kenkäteline

Some figure

Perinteiset kenkätelineet ovat loistava idea esimerkiksi pieneen tilaan ja niille ihmisille, jotka hakevat sisustukselta käytännöllisyyttä. Tämän idean toteuttamiseen tarvitset jonkin verran puumateriaalia, sekä joitakin puusepän työkaluja, kuten ruuveja ja ruuvimeisselin. Lisäksi, mikäli mahdollista, pyydä avuksi yksi käsipari lisää, sillä se tulee helpottamaan prosessia huomattavasti.

Tässä ideassa kenkätelineeseen käytettävien puulautojen määrä riippuu täysin siitä, kuinka monta tasoa tai hyllykköä haluat telineeseen muodostaa. Myös kenkätelineen pituus ja korkeus riippuvat pitkälti sitä, kuinka paljon sinulla on tilaa käytössä telineen rakentamiseen. Leveydeksi suosittelemme kuitenkin jättämään tilaa jokaiselle tasolle noin 25 senttimetriä, jotta saat mahtumaan telineeseen kaikenkokoisia ja -mallisia kenkiä.

 • Kun puumateriaali on saatu kasaan, ensimmäisenä vaiheena laudoista leikataan suorakulmion muotoisia levyjä, jotka tulevat kenkätelineen seinämiä ja tasoja varten. Pystyyn sijoitettavien levyjen tarkoituksena on pitää paikoillaan kenkätelineen eri hyllyköt toisistaan erottelevat tasolevyt.
 • Asettele lattialla tasolevyt noin 5-6 senttimetrin etäisyydelle telineen seinämistä ruuvien asettamista varten. Näiden tasojen tarkoituksena on jakaa hyllykön tilat eri kerroksiin; näin voit itse päättää kuinka monta kerrosta tarvitset kenkien määrästä ja käytettävästä tilasta riippuen. 
 • Sen sijaan että ruuvaisit eri tasot telineen seinämiin suorassa linjassa, on suositeltavaa, että jätät kenkätelineen alimmaisen tason ja lattian välille tilaa muutaman senttimetrin verran. 
 • Tämän kenkätelineen kasaaminen on yksinkertaista: ruuvaa vain kenkätelineen seinälevyt kiinni tasoihin asettamalla kaksi ruuvia jokaiseen kappaleeseen. Jotta lopputulos näyttäisi vieläkin paremmalta, jätä eri kerrosten tilojen välille muutaman sentin eroja. Tämä kerrosten epäsymmetrisyys ei vaikuta ollenkaan kenkätelineen vakauteen, mutta antaa sille huomiota herättävän ja esteettisesti kauniin yksityiskohdan.

Lue myös: 5 uniikkia ideaa kotitekoisten lampunvarjostimien tekemiseen

2. Kenkäteline puulaatikoista

 

Tiesitkö, että esimerkiksi vihannesten kuljetusta varten suunnattuja puisia laatikoita voidaan hyödyntää myös moneen muuhun tarkoitukseen? Yksi näistä käyttötarkoituksista on tietysti laatikoiden kierrättäminen kätevän kenkätelineen rakentamista varten.

Tämän idean toteuttaminen on hyvin yksinkertaista; aivan ensimmäiseksi sinun tulee kuitenkin siistiä laatikot kuntoon. Silota hiekkapaperin avulla ylimääräiset karheat pinnat, vahvista heikot kohdat naulaamalla ne kiinni toisiinsa ja maalaa pinta haluamallasi värillä. Voit myös luoda uudelle kenkätelineellesi vanhanaikaista maalaistunnelmaa jättämällä joitakin alueita kokonaan maalaamatta.

Sijoita sitten laatikot paikkaan, jonne haluat kenkätelineen rakennettavan. Jos saat laatikoista kasattua haluamasi kenkätelineen sellaisenaan, prosessi ei vaadi sinulta juurikaan muuta lisäkäsittelyä. Käytä laatikoiden päätyihin vain hieman silikoniliimaa, jotta laatikot pysyvät toisissaan kunnolla kiinni ja vältät mahdolliset onnettomuustilanteet myöhemmän käytön yhteydessä. Voit myös halutessasi lisätä hieman liimaa laatikon selkäpuolelle, jos haluat liittää ne kiinni seinään.

Toinen suositus: jos haluat luoda kenkätelineeseen hauskan epäsymmetristä ja normaalista poikkeavaa vaikutelmaa, voit sijoittaa osan laatikoista pystysuoraan ja osan taas vaakasuoraan. Saadaksesi lisätilaa pystysuoraan asetettuihin laatikoihin, voit jakaa ne yllä mainitun idean tavoin suorakulman muotoisiksi leikattujen puulevyjen avulla kahtia tai useampaan osaan.

Sinua voi myös kiinnostaa: 4 edullista ratkaisua keittiötavaroiden säilytykseen

Tee-se-itse kenkätelineet kartongista

Some figure

Monipuolisen puun lisäksi myös kartonkia voidaan käyttää monissa eri ideoissa kotitekoisen kenkätelineen valmistamista varten. Voit myös kasata kartongista pieniä pyramidirakennelmia, jotka yhteen kasattuna tarjoavat jokaiselle kenkäparille oman itsenäisen säilytystilan. Tarvitset tämän idean toteuttamiseen vain tyhjiä kasaamattomia pahvilaatikoita, sanomalehtiä, lakkaa, silikonia, liimaa ja teippiä.

Seuraa sitten seuraavia ohjeita:

 • Leikkaa kartongista suorakulmion muotoisia 45 × 30 senttimetrin kokoisia kappaleita. Tee taite jokaisen kappaleen pitempään päätyyn (yhteensä kaksi) ja jätä taitoksen ja lähimmän reunan välille noin 15 senttimetrin väli. Liitä päät kiinni silikonilla ja muodosta niistä kolmio varmistamalla liitosten pitävyys teipillä. Valmista kartongista niin monta kolmiota, kuin tarvitset. Kenkätelineen koko riippuu täysin kenkien määrästä ja tilasta, jonne teline tullaan asettamaan.
 • Leikkaa sitten kartongista toinen kolmion muotoinen pala, jonka tulisi peittää kaikki aiemmin toisiinsa kiinnitetyt kolmiot. Pidä mielessä, että jokaisen hyllykön leveyden tulisi olla noin 30 senttimetriä.
 • Kun kaikki tasot ovat valmiina, kiinnitä kolmiot silikonilla kiinni alustaan.
 • Lopuksi valmista liimasta ja vedestä (liiman ja veden suhde on sama) seos, jonka avulla liimaat sanomalehtien palaset kiinni kartonkiin. Sanomalehtien tulisi peittää kaikki kenkätelineen osat.
 • Anna liiman kuivua pari päivää. Varmista, että pinta on täysin kuiva ja maalaa tai lakkaa se haluamallasi värillä. Voit myös jättää sanomalehden pinnan täysin tai osittain näkyviin; vannomme, että lopputuloksesta tulee huikea!

Kuten voit huomata, kenkätelineen valmistaminen kotona käy vaivattomasti vain muutamalla materiaalilla ja työkalulla, joita löytyy valmiiksi jo lähes jokaisen kodista tai lähimmästä rakennusliikkeestä. Kokeile jo vaikka tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Krüger, Fritz. El Mobiliario popular en los países románicos.[Arcas, cofres y baúles, armarios y cómodas…]. Faculdade de letras da Universidade de Coimbra, Instituto de estudos românicos, 1963.
 • Melgarejo Belenguer, María Purificación. “De armarios y otras cosas de casas.” Feminismo/s. Vol. 17. No. 1. Publicaciones Universidad de Alicante, 2011.
 • Sanz de la Higuera, Francisco José. “Familia, hogar y vivienda en Burgos a mediados del siglo XVIII: Entre cuatro paredes, compartiendo armarios, camas, mesas y manteles.” (2002).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.