Hedelmänmakuiset vedet

Uusia "hedelmänmakuisia" vesiä on nykyään kaupoissa valtavia määriä. Tämä johtuu siitä, että kaikki ovat tietoisia kehon nesteytyksen ylläpitämisen tärkeydestä, ja ruokateollisuus haluaa tietenkin tehdä oman osansa.
Hedelmänmakuiset vedet
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hedelmänmakuiset vedet voivat olla hyvä vaihtoehto kehon nesteyttämiseksi jollakin maukkaammalla, hauskemmalla ja vaihtelevammalla juomalla. Sen lisäksi kyseessä on myös tapa vähentää virvoitusjuomien kulutusta.

Kuinka pidämme itsemme nesteytettynä?

Kun kesällä lämpötila muuttuu kuumemmaksi, tulevat asiantuntijoiden antamat lämpötilavaroitukset tutuiksi. He neuvovat meitä suojautumaan auringolta, olemaan harrastamatta liikuntaa päivän kuumimpina aikoina sekä pysymään viileinä ja hyvin nesteytettyinä.

Olemme kaikki varmasti tietoisia siitä, että meidän tulisi juoda noin kaksi litraa vettä päivässä, kuten terveysviranomaiset ovat ohjeistaneet. Nestehukka voi johtaa vakaviin aineenvaihdunnallisiin ja toiminnallisiin häiriöihin.

Vesi onkin siis epäilemättä paras vaihtoehto. Mutta monille ihmisille ei ole kuitenkaan helppoa juoda sitä riittävää määrää, sillä he pitävät sitä mauttomana ja tylsänä. Siitä syystä monet nauttivatkin niin paljon muita juomia, kuten virvoitusjuomia, mehuja ja energiajuomia.

Ongelma on niiden sisältämässä suuressa sokerimäärässä. Monet asiantuntijat varoittavatkin tällaisten juomien suuresta jalostetun sokerin määrästä ja vaaroista, joita ne aiheuttavat terveydelle. Meidän tuleekin yrittää vähentää sokeristen juomien kulutusta mahdollisimman paljon.

Hedelmänmakuisten vesien vahvuudet

Hedelmänmakuiset vedet: mansikkajuoma.

Luonnollisista ainesosista, kuten hedelmistä, valmistetut hedelmänmakuiset vedet ja juomat ovat ihanteellisia nesteyttämisen kannalta. Ne ovat siis ihanteellisia erittäin sokeripitoisten virvoitusjuomien kulutuksen välttämisessä.

Kun puhumme hedelmänmakuisesta vedestä, tarkoitamme maustettua vettä, johon on sekoitettu hedelmiä, ja mahdollisesti myös vihanneksia ja mausteita. Kyseessä on siis juoma, joka on yhtä terveellistä kuin pelkkä vesi.

Maustettu vesi voi olla todella hyvä vaihtoehto nesteytyksen takaamiseksi maukkaammalla, hauskemmalla ja vaihtelevammalla tavalla. Se on myös hyvä tapa vähentää sokeristen virvoitusjuomien kulutusta.

Varo heikkoja kohtia

Maustettu vesi valtasi markkinat terveystietoisten ihmisten keskuudessa, jotka tietävät oikeanlaisen ravinnon tärkeyden hyvinvoinnin kannalta.

Vesi ja hedelmät ovat terveellinen yhdistelmä. Kaikki kaupoissa olevat hedelmänmakuiset juomat eivät kuitenkaan ole sitä miltä ne näyttävät, ja sinun tulee olla varovainen valitsemiesi juomien suhteen.

Sokeripitoisuus

Jos analysoit joidenkin kaupan maustettujen vesien tuoteselostuksia, huomaat pian, että suuri osa sisältää sokeria tai muita makeutusaineita.

Tämän takia jotkin niistä ovat pikemminkin virvoitusjuomia kuin mineraalivettä. Tämä johtuu siitä, että ne saattavat sisältää 2-3 tl vastaavan määrän verran sokeria 2,5 dl kohti. Jotkin niistä saattavat jopa ylittää WHO:n yksittäiselle tölkille asettaman rajan.

Vaikka siis uskotkin ostavasi terveellisemmän juoman, lisäät itse asiassa paljon sokeria ruokavalioon.

Pitkä ainesosaluettelo

Olet jo tietoinen siitä, että vesi ja hedelmät tai vihannekset ovat ihanteellisia juoman ainesosia. Mutta ainesosaluettelo voi olla hyvin pitkä kaupan juomissa. Yllä mainittujen sokerin ja makeutusaineiden lisäksi nämä juomat sisältävät tiivistettyjä hedelmämehuja, keinotekoisia aromeita, happamuudensäätöaineita, säilöntäaineita ja jopa väriaineita.

Tämä on melko kaukana siitä, mikä on hyväksyttävää juomalle, jonka on tarkoitus olla yhtä terveellistä kuin mineraalivesi.

Kasvit, vitamiinit ja mineraalit

Haluamme siis veden toimivan juomana, joka pitää meidät nesteytettynä sekä täydentää menetetyt mineraalit. Joitakin hyvin erityisiä sairauksia lukuun ottamatta, veden ei pitäisi tarjota meille muita ravintoaineita kuin mitä saamme ruoasta.

Kuten huomaat, tällaisten tuotteiden tuoteselostukset tulee lukea hyvin tarkkaan. Emme saa joutua niiden luoman viestin viettelemäksi energiaa antavasta, puhdistavasta ja tasapainottavasta juomasta. Muista, että juoman tehtävänä on pitää sinut nesteytettynä.

Kotitekoiset hedelmänmakuiset vedet

Vedessä lilluu marjoja.

Kotitekoiset hedelmänmakuiset vedet ovat terveellisiä ja ihanteellisia vilvoitteluun kesän aikana. Varmista kuitenkin, että käytät ainesosina vain hedelmiä, vihanneksia ja mausteita.

Jos teet oman maustetun veden kotona, tulet tietämään tarkalleen mitä se pitää sisällään.

Ole innovatiivinen ja kokeileva ainesosien suhteen. Kokeile siis uusia mausteita ja hyödynnä kotona jo valmiiksi olevia hedelmiä ja vihanneksia.

Noudata näitä kolmea perussääntöä terveellisen ja virkistävän juoman tekemiseksi, jota voit nauttia läpi koko vuoden. Voit tarjota monia hyviä juomia ystäville ja vieraille!

1. Vesi on pääainesosa

Veden pitäisi olla juoman pääainesosa. Voit kuitenkin halutessasi valita myös kivennäisvettä. Lisää se vain prosessin loppupuolella. Kun valmistat juoman, anna sen vetäytyä vähintään 12 tunnin ajan ennen juomista, jotta se on maukkaampaa. Voit myös lisätä jääpaloja ennen tarjoilua juoman raikkauden säilyttämiseksi.

2. Käytä mitä vain haluamiasi hedelmiä

Voit käyttää limeä, sitruunaa, appelsiinia, ananasta, mangoa, mansikkaa tai mitä tahansa muuta haluamaasi hedelmää. Leikkaa se vain paloiksi ja laita isoon kannuun. Mitä pienempiä palaset ovat, sitä parempi. Murskaa marjat, kuten mansikat, vadelmat tai mustikat, vapauttaaksesi enemmän mehua ja aromeita. Voit myös käyttää kurkkua, porkkanaa ja selleriä mielenkiintoisten yhdistelmien luomiseksi.

3. Lisää mausteita ja raikkaita yrttejä hedelmänmakuiseen juomaan

Mausteet ja tuoreet yrtit sopivat hyvin hedelmien joukkoon ja lisäävät raikkautta sekä makua. Leikkaa tuoreet yrtit, kuten minttu, basilika, salvia ja persilja, ja sekoita ne suoraan hedelmien kanssa. Kanelin, kardemumman, neilikan tai inkiväärin kaltaisten mausteiden avulla voit valmistaa haudukkeen ja lisätä niitä hedelmien joukkoon, kun juoma on vielä lämmintä.

Oletko valmis kokeilemaan hedelmänmakuisia vesiä? Kuten huomaat, ne ovat hyvä tapa pysyä nesteytettynä, kunhan vain pidät hallinnassa niiden ainesosien käytön varmistaaksesi huippulaadun. Pysy siis jatkossa erossa kaupan juomista, sillä ne sisältävät liian suuren määrän sokeria ja lisäaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • European Food Safety Authority . Panel sobre productos dietéticos y alergias (NDA). Opinión Científica sobre los valores dietéticos de referencia para el agua. Revista EFSA 2010; 8(3):1459.
  • España. Real Decreto Ley 15/1992. Reglamento Técnico Sanitario de Elaboración, Circulación y Venta de Bebidas Refrescantes. BOE (27-1-1992).
  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Informe del Consumo de Alimentación en España 2017. Madrid 2018.
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.