Alzheimerin taudin voi havaita silmistä

Alzheimerin taudin voi havaita silmistä

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Viimeaikaiset Yhdysvalloissa ja Kiinassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että Alzheimerin taudin voi havaita silmistä. Tämä johtuu siitä, että silmäsi ovat yhteydessä aivoihisi ja joihinkin sen tärkeimpiin toimintoihin. Seuraavassa artikkelissa annamme sinulle vähän enemmän tietoa tästä aiheesta, joka varmasti yllättää sinut.

Alzheimerin taudin määritelmä

Alzheimerin tauti vaikuttaa aivoihisi ja joihinkin sen toimintoihin, pääasiassa kognitiivisiin toimintoihin ja käyttäytymiseen. Tämän vuoksi sitä pidetään neurodegeneratiivisena sairautena, josta kärsivät enimmäkseen yli 65-vuotiaat ihmiset.

Yksi yleisimmistä taudin oireista on kyvyttömyys hankkia uutta tietoa ja käyttää muistia. Sen vuoksi tauti aiheuttaa asteittaista muistin ja muiden psyykkisten taitojen menetystä. Tällä hetkellä tämä tauti on yleisin dementian aiheuttaja ja se on parantumaton. Diagnoosin jälkeen taudilla on tapana kestää kymmenen vuotta.

Silmät ja niiden suhde Alzheimerin taudin havaitsemiseen

Aivot
Yhdysvaltojen Georgetownin yliopiston lääketieteen keskuksen tutkijat ja Hong Kongin yliopiston tutkijat Kiinassa havaitsivat rotilla laboratoriossa tehdyn tutkimuksen avulla, että kerroksen menettämisellä silmän verkkokalvossa ja Alzheimerin taudin puhkeamisella on yhteys.

Yleensä tämä tutkimus koostuu analysoimalla mainittujen eläimien verkkokalvoja, jotka on geneettisesti käsitelty saamaan sairaus. Verrattuna toisiin tutkimuksiin, jotka on tehty aiemmin, tässä tapauksessa tutkijat mittasivat paksuuden verkkokalvoista, mukaan lukien sen sisäkerroksen osat ja gangliosolut.

Tällä tavoin he osoittivat, että rotat joilla oli Alzheimerin tauti, kokivat merkittävän ohenemisen analysoiduissa kerroksissa. Toisaalta terveiden rottien verkkokalvoissa ei näkynyt merkittäviä muutoksia.

Tämä tutkimus ei tietenkään ole lopullinen, koska vielä on jäljellä tutkittavaa. Siitä huolimatta se avaa mahdollisuuden havaita tämän vakavan sairauden silmien kautta.

alzheimerin taudin havaitseminen silmästä

Joka tapauksessa on parasta seurata joitakin yksinkertaisia suosituksia, jotka luultavasti ehkäisevät tai viivyttävät taudin puhkeamista. Esimerkiksi sinun pitäisi noudattaa terveellistä elämäntyyliä, sinun pitäisi liikkua säännöllisesti ja pitää aivosi aktiivisina. On todistettu, että aivojen harjoittaminen auttaa taistelemaan kognitiivisia sairauksia vastaan.

 

Tämän vuoksi on parasta lukea, oppia uusia asioita kuten kieliä tai harrastuksia, analysoida jatkuvasti asioita jotka kiinnostavat sinua, tehdä jotain taiteellista tai urheilullista tai kirjoittaa. Tekemällä näitä yksinkertaisia jokapäiväisiä toimintoja sinulla on pienempi mahdollisuus saada tämän taudin kaltaisia ongelmia tulevaisuudessa.

nainen lukee kirjaa

Jos olet iäkäs, on tärkeää käydä tutkimuksissa, jotka osoittavat onko sinulla tämä sairaus. Vaikka sairautta ei voikaan parantaa, on olemassa joitakin vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat niin hyvän elämän kuin mahdollista. Sekä potilaat että perheenjäsenet saavat tukea eri tahoista sairauden sattuessa kohdalle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Weiner, M. W., Veitch, D. P., Aisen, P. S., Beckett, L. A., Cairns, N. J., Cedarbaum, J., … Trojanowski, J. Q. (2015). 2014 Update of the Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative: A review of papers published since its inception. Alzheimer’s and Dementia. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2014.11.001
  • Pereira, M. L. F., Camargo, M. von Z. A., Aprahamian, I., & Forlenza, O. V. (2014). Eye movement analysis and cognitive processing : detecting indicators of conversion to Alzheimer ’ s disease. Neuropsychiatric Disease and Treatment. https://doi.org/10.2147/NDT.S55371
  • Kayabasi, U. (2014). Retinal Examination for the Diagnosis of Alzheimer’s Disease. International Journal of Ophthalmic & Pathology. https://doi.org/10.4172/2324-8599.1000145

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.