Logo image
Logo image

Harjoituksia suonikohjujen ehkäisyyn ja hoitoon

4 minuuttia
Harjoituksia suonikohjujen ehkäisyyn ja hoitoon
Viimeisin päivitys: 03 joulukuuta, 2018

Suonikohjut ja katkeilleet verisuonet johtuvat tulehduksesta verisuonissa. Verisuonissa on läpät, jotka aukeavat vain yhteen suuntaan ja kuljettavat verta sydämeen. Jos läpät heikkenevät, veri kertyy suoniin ja tällöin syntyy pieniä tukoksia. Tämän seurauksena pystyasennossa oltaessa paine laskimoissa nousee ja nestettä tihkuu verisuonten ulkopuolelle aiheuttaen jalkoihin turvotusta. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia harjoituksia suonikohjujen ehkäisyyn ja hoitoon.

Suonikohjujen oireet

Suonikohjut ja katkeilleet pintaverisuonet ilmenevät yleensä alaraajoissa, ja ne voivat ilmestyä yhdessä tai erikseen.  Yleensä suonikohjut ovat jaloissa, etenkin säärissä, mutta niitä voi ilmetä myös muualla kehossa. Suonien turvotukseen liittyy usein kipua ja kiristävää tunnetta ja ihon kutinaa. Yöllä raajojen ollessa lepoasennossa turvotus vähenee, mutta esimerkiksi suonenvetoa, raajasärkyä tai jalkojen levottomuutta voi esiintyä. Vanheneminen lisää suonikohjujen riskiä, samoin ylipaino ja liikkumaton elämäntyyli.

Suonikohjuja voi hoitaa kosmeettisilla menetelmillä ja leikkauksilla, mutta suosittelemme kokeilemaan ensin muutoksia elämäntyylissä epäesteettisten kohjujen häivyttämiseksi.

Ensinnäkin, on tärkeää vahvistaa jalan lihaksia ja auttaa verisuonia toimimaan normaalilla tavalla. Säännöllinen liikunta auttaa, mutta on olemassa tiettyjä harjoituksia, joilla voi kohdistaa huomion juuri suonikohjuihin. Nämä harjoitukset on helppo toteuttaa, eikä niihin tarvita mitään välineitä, saati sitten erityisen hyvää kuntoa – ne sopivat kaikenkuntoisille ja -ikäisille ihmisille.

Tutustu allaoleviin harjoituksiin ja tee niitä muutaman kerran päivässä, jättäen väliin tarpeeksi aikaa lihasten palautumiseen ja lepoon.

Harjoituksia suonikohjujen ehkäisyyn ja hoitoon

Makuuasennossa

Some figure

Kun lepuutat kehoasi pitkän päivän jälkeen makuuasennossa, joko sohvalla, sängyssä tai lattialla, ota hetki aikaa tehdäksesi seuraavat harjoitukset:

 • Laskeudu selällesi maahan, nosta jalat ylös ja laske ne seinää vasten. Tämä kikka poistaa päivän aikana kertynyttä painetta jaloissa ja poistaa kivun ja pakottavan tunteen. Tunnet olosi paljon virkeämmäksi.
 • Makaa selälläsi ja tuo jalat ylös suoraan lonkkaluiden yläpuolelle. Levitä haarat ja tuo jalat takaisin yhteen. Toista muutamaan kertaan.
 • Makaa selälläsi ja nosta jalat ilmaan, polje ilmaa, kuin pyöräilisit. Voit myös piirtää ympyröitä ilmaan jaloillasi.
 • Koukista jalka kohti rintakehää ja paina sitä itseäsi kohti hellävaroen käsiä käyttämällä. Anna polven levähtää rinnalla muutaman sekunnin ajan ja vaihda sitten jalkaa. Tämä harjoitus rentouttaa pohkeen lihaksia. Voit tehostaa vaikutusta hieromalla pohkeita.
 • Jalat suorina makuuasennossa, koukista varpaita 20 kertaa kummassakin jalassa.

Istuma-asennossa

Some figure

Jos vietät paljon aikaa istuen joko töissä tai kotona, kokeile seuraavia harjoituksia verenkierron kiihdyttämiseen ja paineen tunteen karkoittamiseen:

 • Venyttele ja koukista jalkoja säännöllisin väliajoin varmistaaksesi, että veri kiertää vapaasti.
 • Levitä jalat erilleen ja tuo varpaat takaisin yhteen. Toista vähintään 30 kertaa jokaisella kerralla. Muista, että on tärkeää omistautua asialle ja toteuttaa harjoitukset säännöllisesti joka päivä saavuttaaksesi parhaat tulokset.
 • Keinutuoliliike. Riisu kengät ja paina jalat maahan, puske sitten kantapäät ylös päkiöillä. Laske kantapäät maahan ja nosta vuorostaan päkiät ylös kantapäillä tukien muutaman kerran.

Seisten

Some figure
 • Kävele varpaillasi ja sitten vuorostaan kantapäillä.
 • Venyttele pohkeita puskemalla kanta maahan ja varpaat kohti kattoa, voit kurottaa varpaita kohti toinen jalka koukistettuna syventääksesi venytystä.
 • Pidä vähintään viiden minuutin tauko jokaisen työskentelemäsi tunnin aikana, kävele ympäriinsä tai venyttele, jotta saat veren liikkeelle. Ruokatunnilla kipaise kävelylenkillä korttelin ympäri, vaikka olisitkin tuonut lounaan mukanasi.

Suositukset suonikohjujen ehkäisyyn ja niiden syntymiseen

Some figure

Jalkojen hieronta

Ihon kosteutus on tärkeää, se pitää ihon pehmeänä ja terveenä. Rasvan levittäminen käy pinnallisesta hieronnasta ja tehostaa verenkiertoa. Käy jalkahieronnassa ammattilaisella tai pestaa kaveri tai puoliso hierojaksi silloin tällöin. Jos vietät paljon aikaa jaloillasi, on niiden rentouttaminen erityisen tärkeää. Hieronta vähentää turvotusta ja pakotusta. Jalkoja on helppo hieroa myös itse:

 • Tee pieniä pyöriviä liikkeitä jalkojen iholla, tämä saa veren liikkeelle ja stimuloi mahdollisten tukosten tai vuotojen katoamista. 
 • Levitä kosteusvoidetta ylöspäin jaloista kohti mahaa. Näin verisuonet pääsevät helpommin eroon nestekertymistä, suolasta, rasvasta ja myrkyistä suonissa.

Tarkkaile painoasi

Some figure

Ylipaino on usein osasyy suonikohjujen syntymiselle, joten terveessä painossa pysyminen on tärkeää. Aina se ei ole helppoa, mutta pidä mielessä, että ylipainolla on paljon haittavaikutuksia keholle. Ylipaino vaikeuttaa ja hidastaa verenkiertoa. Jojo-laihdutus ei myöskään ole hyväksi, aillä laihtuminen ja painonnousu rasittavat verisuonia ja sydäntä, joten yritä pysytellä ihannepainossasi. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat normaalipainon kulmakiviä, älä ala näännytysdieetille, vaan tee pieniä muutoksia syömisiisi ja elämäntyyliisi, näin varmistat tulosten pysyvyyden.

Vaihda asentoa, älä jumiudu samaan asentoon pitkäksi aikaa

Some figure

Television edessä möllöttäminen on sallittua, sillä joskus se on juuri sitä rentoutusta, mitä keho ja mieli kaipaavat. Älä kuitenkaan istu paikoillasi tuntikausia, oli kyseessä sitten työpaikka tai koti. Pitkään samassa asennossa vietetty aika tekee hallaa verenkierrolle. Nouse jaloittelemaan, käy vessassa, venyttele, pysy liikkeellä mahdollisimman paljon. Voit tehdä yllä mainittuja harjoituksia joka päivä, etenkin jos istut aloillasi työpöydän ääressä paljon.

Suonikohjuja ei välttämättä tarvitse hoitaa rankoin leikkauksin, mutta joskus tilanne äityy niin pahaksi, että esteettinen ja fyysinen haitta on vakava. Etenkin jos suonikohjut kipeytyvät jatkuvasti ja niitä syntyy yhä lisää, on syytä keskustella lääkärin kanssa hoitovaihtoehdoista.

Käveleminen on yksi parhaimmista matalatempoisista liikuntamuodoista, joka tekee hyvää verenkierrolle ja jota suosittelemme suonikohjujen ehkäisyyn. Kävele vähintään puoli tuntia päivässä. Uinti ja pyöräily ovat hyviä vaihtoehtoja iäkkäämmille ja ylipainoisille, sillä ne eivät rasita niveliä, mutta vahvistavat lihaksia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.