Logo image
Logo image

Hallitse makeanhimoa näillä 5 ruoalla

3 minuuttia
Onko sinulla vaikeuksia saada makeanhimoa kuriin? Syötkö aivan liikaa sokeria? Näiden ruokien avulla pystyt saamaan tilanteen parempaan hallintaan.
Hallitse makeanhimoa näillä 5 ruoalla
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

On olemassa ryhmä ruokia, jotka pystyvät tehokkaasti rauhoittamaan makeanhimoa. Vaikka sokeri onkin ollut osana ruokavaliotamme jo pitkään, nykyisin ihmiset mieluusti jättävät sen pois – sokerin negatiiviset vaikutukset terveyteen ovat erittäin hyvin tiedossa.

Sokerin jättäminen menneisyyteen yhdessä yössä on kuitenkin useimmille vaikeaa, ja vaikka tahdonvoima on tärkeä tekijä, muutosta yrittävät kokevat usein todella voimakasta halua syödä makeisia tai muita sokerisia ruokia.

Kannattaakin ottaa avuksi strategia, jolla makeanhimoa pystytään hallitsemaan tehokkaasti. Tiedätkö, mitkä ruoat ovat tässä tavoitteessa ystäviäsi?

Nyt kerromme viidestä parhaasta ruoasta makeanhimon hillintään, jotta voisit estää sokeria aiheuttamasta tuhoa elimistössäsi, ja selitämme mistä tämä himo johtuu.

Miksi haluan makeaa niin kovasti?

Some figure

Makeanhimo kehittyy siksi, että veren glukoositaso kehossa romahtaa tiettyinä päivän aikoina. Sitten aivot lähettävät keholle signaaleja, että sokeria tulee saada lisää.

Tämän seurauksena makeanhimosi pääsee valloilleen – haluat syödä ihan mitä tahansa makeaa.

Syy siihen, miksi sokeria himoitaan niin paljon on se, että sokeri on välitön glukoosin lähde, ja se tekee ihmisen aivot onnellisiksi.

Toinen syy makeanhimoon on stressi. Kun ihminen on stressaantunut, kortisolia erittyy enemmän, ja tämä on se hormoni joka valmistaa reagoimaan vaaraan. Kun keho sitten tarvitsee enemmän energiaa, se haluaa lisää glukoosia, ja tämähän tarkoittaa tietysti sitä, että makeanhimo iskee.

Mitä kehossani tapahtuu, kun syön sokeria?

Some figure

Kun aivosi saavat sokeria, tämä saa aikaan hyvinvoinnin tai hyperaktiivisuuden tilan, sillä kehosi tuottaa enemmän endorfiineja. Tämä on kuitenkin hyvin lyhytkestoinen vaikutus, sillä jalostettua sokeria kehoon tuovat ruoat sisältävät nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja.

Liika sokeri veressä aiheuttaa hyperglykemiaa eli korkeaa verensokeria, ja sitten keho reagoi tuottamalla insuliinia. Tämä prosessi alentaa glukoositasoa, ja ihminen on pian samassa pisteessä kuin ennen sokerin syöntiä.

Ongelmana on, että tämä on oikea noidankehä. Ajan kuluessa insuliinista tulee tehottomampi veren glukoositasojen tasapainoittamisessa, ja tuloksena voi olla insuliiniresistenssi, diabetes tai liikalihavuus.

Lue aiheesta lisää: Viisi lääkekasvia diabeteksen hoitoon: ne toimivat!

Ruoat, jotka pystyvät rauhoittamaan makeanhimoa

Eräiden terveellisten ruokien koostumus on sellainen, että ne auttavat saamaan makeanhimon hallintaan ilman, että ihmisen terveydelle koituu haittaa. Ne säätelevät veren glukoosia, ja siten ne alentavat jalostettuun sokeriin liittyvien ongelmien riskiä.

1. Kaneli

Some figure

Tämä loistava mauste sisältää eteerisiä öljyjä ja antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa monilta häiriöiltä ja sairauksilta.

On jo pitkään tiedetty, että kanelilla on mahtava kyky estää diabetesta ja muita aineenvaihdunnan häiriöitä. Siten me suosittelemmekin kaneliteen nauttimista aina silloin, kun mielesi tekee jotakin sokerista.

2. Kurpitsa

Some figure

Sekä kurpitsa että sen siemenet pystyvät hillitsemään voimakasta makeanhimoa. Syynä tähän on se, että ne sisältävät runsaasti kuitua, ja tämä ravinne hidastaa hiilihydraattien imeytymistä sekä estää glukoositasoa nousemasta korkeuksiin.

3. Porkkana

Some figure

Porkkana on kaikille tuttu kasvis, joka sopii erinomaisesti muun muassa makeanhimon taltuttamiseksi. Se estää sokeria kertymästä vereen sekä edistää sitä, että solut käyttävät sokeria polttoaineena.

Lue aiheesta lisää: Detox-juoma pinaatista, porkkanasta ja sitruunasta poistaa myrkkyjä

4. Kaura

Some figure

Yksi ravitsevimmista ja täysipainoisimmista ruoista, joita voit kaupasta löytää, on kaura. Sitä kutsutaan “viljojen kuningattareksi” juuri siitä syystä, että se on niin ravitsevaa.

Kauran nauttiminen aamiaisella tai välipalalla antaa energiaa, mutta lisäksi se hillitsee makeanhimoa tehokkaasti.

5. Pähkinät

Some figure

Saksanpähkinä, manteli ja kaikki muutkin pähkinät antavat kuitua ja proteiinia, ja siten niiden nauttiminen (kohtuudella!) on erittäin hyvä tapa sokerinhimon hallintaan. Ne estävät ummetusta, alentavat kolesterolia sekä auttavat pudottamaan painoa.

Onko sinun vaikea luopua sokerista? Onko se lähes mahdotonta? Syötkö ihan liikaa sokeria? Älä tässä tapauksessa jätä näitä tuotteita kauppaan! Ne ovat herkullisia ja ravitsevia, ja sen sijaan että kokisit huippuja ja romahduksia glukoositasossasi, ne auttavat säätelemään sitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? a narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Seo EH., Kim H., Kwon O., Association between total sugar intake and metabolic syndrome in middle – aged korean men and women. Nutrients, 2019.
  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.