Logo image
Logo image

Fred Kerley: miten 100 metrin maailmanmestari treenaa

3 minuuttia
Oletko koskaan miettinyt, mitä yleisurheilumestareiden treenauksen takana on? Analysoimme Fred Kerleyn viikoittaista rutiinia.
Fred Kerley: miten 100 metrin maailmanmestari treenaa
Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2024

Fred Kerley, joka on tunnustettu yhdeksi maailman nopeimmista sprinttereistä, on jättänyt lähtemättömän jäljen yleisurheiluun. Hänen uskomattomat taitonsa yleisurheilussa ovat johtaneet siihen, että hän on voittanut mitaleita maailmanmestaruuskilpailuissa ja tuonut maansa, Yhdysvallat, palkintokorokkeelle monen monia kertoja.

Mutta mikä tekee Fred Kerleyn harjoittelusta niin erikoista? Mikä on hänen menestyskaavansa huippunopeassa urheilussa? Tässä artikkelissa selvitämme hänen menetelmäänsä liittyvät mysteerit ja paljastamme salaisuudet hänen hämmästyttävien suoritustensa takana.

Fred Kerley: nopeuden rajat rikkova mestari

Tämä 7. toukokuuta 1995 syntynyt yhdysvaltalainen sprintteri on jättänyt jälkensä 100 metrin matkan historiaan. Kerley tunnetaan myös dominoivasta asemastaan 400 metrin juoksussa, ja hän on voittanut uransa aikana lukuisia mitaleita.

Arvostetuissa MM-kilpailuissa hän voitti henkilökohtaista pronssia ja kultaa 4×400 metrin viestissä, mikä osoittaa hänen kykynsä menestyä myös joukkuekilpailuissa.

Tokion 2020 olympialaisissa Kerley todisti suuruutensa. Jännittävässä sprinttikilpailussa hän voitti hopeaa 100 metrin juoksussa johtaen sprinttiä ja puhaltaen kaikki pois päättäväisyydellään ja fyysisellä voimallaan.

Näin maailmanmestari harjoittelee: tasapaino harjoittelun ja levon välillä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että harjoittelu yleisurheilussa on avainasemassa monessa suhteessa. Yhtäältä se vahvistaa kehoa ja parantaa lihasten ja verenkiertoelimistön kestävyyttä, jotta kilpailussa voidaan ylläpitää tasaista vauhtia.

Toisaalta se kehittää tarkkoja teknisiä taitoja. Se hioo kaikkea juoksumuodosta lähtötekniikkaan ja optimoi tehokkuuden ja suorituskyvyn.

Harjoittelu on fyysistä kestävyyttä laajempaa, sillä se kattaa myös henkiset ja tekniset näkökohdat. Jokainen harjoitus on ponnahduslauta kohti korkeampia tasoja.

Kun on kyse suuruuden saavuttamisesta yleisurheilussa, Fred Kerley ei jätä mitään sattuman varaan. Hänen valmentajansa Alleyne Francique paljasti, että urheilija noudattaa huolellisesti suunniteltua metodiikkaa, joka vie hänet huipulle.

Lue tämäkin: Sprinttiharjoituksia juoksuvauhdin parantamiseen

Fred Kerleyn viikkorutiini

Kahtena päivänä viikossa Kerley ja Francique lähtevät juoksuradalle, jossa urheilija haastaa ja puskee itseään. Nämä tiistaisin ja torstaisin pidettävät intensiiviset harjoitukset ovat ratkaisevia hänen edistymisensä ja suorituskykynsä kannalta.

Mutta ei siinä vielä kaikki. He omistavat yhden päivän viikossa myös harjoittelulle nurmikolla, jossa he hiovat tempojuoksutaitojaan. Kerley, jolla on vaikuttavia 30-40 sekunnin aikoja, työskentelee väsymättä parantaakseen nopeuttaan ja kestävyyttään.

Keskiviikko on päivä, jolloin hän rentoutuu hieman uima-altaassa ja yhdistää uinnin ja aerobisen liikunnan pitääkseen kehonsa huippukunnossa. Ja perjantaisin hän haastaa itsensä kuntotasostaan riippuen 60 tai 80 metrin juoksuilla sekä diagonaalisilla juoksuilla.

Levon merkitystä huippu-urheilijalle ei kuitenkaan voi aliarvioida. Fred Kerley tietää, että riittävä uni on välttämätöntä optimaalisen suorituskyvyn kannalta. Siksi hän pitää huolen siitä, että hän nukkuu joka yö vähintään kahdeksan tuntia ja välttää huvituksia iltaisin sekä alkoholinkäyttöä.

Lue lisää: Miten urheilijat valmistautuvat olympialaisiin?

Entä ravitsemus?

Ravitsemus on Fred Kerleyn kaltaiselle urheilijalle olennainen osa elämää. Varmistaakseen optimaalisen suorituskyvyn amerikkalainen noudattaa tasapainoista ruokavaliota, joka antaa hänelle treenaamiseen tarvittavaa energiaa.

Me paljastamme hänen ruokavalionsa salaisuudet:

  • Vähärasvainen proteiini: Hänen suosikkejaan ovat broilerinrinta, kala ja vähärasvainen naudanliha. Näin maailmanmestari treenaa – laadukkaalla proteiinilla!
  • Välttämättömät hiilihydraatit: Kerley huolehtii siitä, että vähintään 60 prosenttia hänen kaloreistaan tulee hiilihydraateista. Hän sisällyttää ruokavalioonsa esimerkiksi täysjyväviljaa, riisiä, pastaa, hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja, papuja ja kvinoaa.
  • Terveelliset rasvat: Urheilija sisällyttää terveellisiä rasvoja eri lähteistä, kuten pähkinöistä, siemenistä, kasviöljyistä, vähärasvaisesta lihasta ja kylmän veden kalasta. Nämä rasvat tarjoavat välttämättömiä ravintoaineita ja auttavat ylläpitämään oikeaa tasapainoa ruokavaliossa.
  • Hedelmät ja vihannekset: Hän suosii tummempia vaihtoehtoja, kuten vadelmia, lehtikaalia, bataattia, banaania, parsakaalia, ananasta, pinaattia, mustikoita, purjoa ja granaattiomenaa. Siihen kuuluvat myös merilevä ja avokadot.
Tasapainoisen ruokavalion noudattamisen lisäksi Kerley sisällyttää rutiineihinsa myös lisäravinteita, kuten kreatiinia ja kofeiinia.

Fred Kerleylle ei näytä olevan rajoja

Selkeän harjoittelurutiinin, keskittyneen ajattelutavan ja suunnitellun ruokavalion avulla Fred Kerleystä on tullut todellinen esimerkki siitä, mitä maailmanmestaruus tarkoittaa. Hänen omistautumisensa ja kurinalaisuutensa urheiluelämän kaikilla osa-alueilla ovat johtaneet hänet loistavaan menestykseen yleisurheilussa.

Seuraa hänen esimerkkiään ja työskentele tavoitteidesi eteen. Sillä loppujen lopuksi tie menestykseen on yhdistelmä intohimoa, vaivannäköä ja vakuuttuneisuutta siitä, että pystyt siihen.

Pääkuva REUTERS

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.