Kalorit ja proteiinipitoisuus broilerin eri osissa

Tässä artikkelissa kerromme, miten broilerin eri osat eroavat toisistaan proteiinien ja kalorien suhteen, jotta voit optimoida ruokavaliosi mahdollisimman hyvin.
Kalorit ja proteiinipitoisuus broilerin eri osissa

Viimeisin päivitys: 27 toukokuuta, 2023

Kalorit ja proteiinipitoisuus vaihtelevat broilerin eri osissa. Rasvan prosenttiosuus määrittää jokaisen osan energiasisällön. Joka tapauksessa, valitsitpa minkä osan tahansa, kyseessä on loistava ruoka tasapainoisessa ja monipuolisessa ruokavaliossa. Tärkeintä on valita oikea kypsennysmenetelmä.

Ennen kuin aloitamme, on ensin korostettava, että broileri tarjoaa biologisesti arvokkaita proteiineja, joita elimistö tarvitsee toimiakseen oikein, ja auttaa näin välttämään lihasmassan kataboliaa.

Kalorit ja proteiinipitoisuus broilerin eri osissa

Seuraavaksi esittelemme broilerin eri osat, joita voit ostaa supermarketista tai lihakaupasta, sekä niiden ravintoarvot. Näin tutustut eroihin ja tiedät, mikä on kehollesi paras vaihtoehto olosuhteistasi ja tavoitteistasi riippuen.

Broilerinrinta

100 grammaa kypsennettyä broilerinrintaa sisältää noin 165 kaloria ja 31 grammaa proteiinia.

Nämä ovat biologisesti arvokkaita proteiineja, eli niissä on kaikki välttämättömät aminohapot ja hyvä sulavuus. Ne ovat osoittautuneet ratkaiseviksi hyvän palautumisen edistämisessä intensiivisen harjoittelun jälkeen.

Kalorit ja proteiinipitoisuus broilerin eri osissa.
Broileri on terveellinen ruoka, joka tarjoaa biologisesti erittäin arvokkaita proteiineja. Proteiinipitoisuus vaihtelee eri osien välillä.

100 grammassa broilerinrintaa on noin 3,6 grammaa rasvaa. Lipidiprofiili riippuu eläimen omasta ruokavaliosta. On aina suositeltavaa valita yksilöitä, jotka on kasvatettu luonnossa ja joita ei ole altistettu nopeutetuille lihotusprosesseille.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Kalkkunanlihan ja kananlihan erot

Koipireisi

Broilerin koipireisi on hieman rasvaisempi kuin rintapala. Siinä on 10,9 grammaa rasvaa 100 grammaa kohden, mikä nostaa energiasisällön 209 kaloriin. Proteiinipitoisuus sen sijaan on pienempi, ja tämä osa tarjoaa sitä 26 grammaa. Joka tapauksessa se on silti erittäin suositeltava osa broileria, joka kannattaa sisällyttää lähes mihin tahansa ruokavalioon, erityisesti urheilijoiden ruokavalioon.

Lisäksi koipireisi on halvempi kuin rintapala, joten se sopii lähes kaikkiin budjetteihin. Se on yksi parhaista vaihtoehdoista saada korkealaatuista proteiinia edulliseen hintaan. Jälleen kerran eläimen ruokavalio vaikuttaa tämän proteiinin laatuun.

Luomubroilerissa on esimerkiksi enemmän Omega-3 -rasvahappoja kuin tavanomaisessa broilerissa. Tämä ravintoaine on Biochemical Society Transactions -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan avainasemassa elimistön tulehduksen hallinnassa.

Jos voit, kannattaa valita broilerista rintapala, sillä siinä on enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa.

Siipipala

Siipipaloja suositellaan myös ravintoarvojen kannalta, vaikka niiden valmistustapa ei yleensä ole kovin terveellinen. 100 grammaa siipeä antaa 203 kaloria. Siinä on 30,5 grammaa proteiinia ja 8,1 grammaa rasvaa. Siipiä kuitenkin nautitaan yleensä epäterveellisten kastikkeiden kanssa.

Monet näistä valmisteista eivät ole luonnollisia, ja puhdistettujen sokerien ja transrasvojen esiintyminen on lähes varmaa. Nämä elementit lisäävät tulehdusarvoja elimistössä, mikä vaikuttaa kroonisten ja monimutkaisten sairauksien kehittymisriskiin.

BMJ:ssä julkaistu tutkimus vahvistaa tämän. Jos siipien mukana tarjotaan kastiketta, on parasta, että se on kotitekoista ja voit valvoa sen valmistuksessa käytettyjä ainesosia.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Ramen-nuudelit kanan kera

Ole varovainen broilerin nahan kanssa

On tärkeää ottaa huomioon, että myös broilerinnahka lisää annokseen kaloreita ja rasvaa. Yllä olevissa arvoissa emme ole ottaneet nahkaa huomioon. Esimerkiksi broilerin rintapalan kohdalla, jos siinä on mukana nahka, puhumme 100 kalorin ja 7 gramman rasvamäärän lisäyksestä.

Jos tavoitteenasi on laihduttaa tai pitää parempaa huolta terveydestäsi, nahka kannattaa jättää annoksesta pois. Myös kypsennysmenetelmällä on merkitystä. Etusijalle olisi asetettava vähärasvaiset valmistusvaihtoehdot, kuten grillaus, uunissa paistaminen ja keittäminen. Pannulla paistaminen tai uppopaistaminen eivät ole terveellisimmästä päästä. Sen lisäksi, että ne lisäävät kalorimäärää, prosessin aikana muodostuu transrasvoja ja muita myrkyllisiä yhdisteitä.

Tunne syömäsi ruoan kalori- ja proteiiniarvot

Kuten huomaat, vaikka broilerinliha on aina peräisin samasta eläimestä, eri osilla on erilainen ravintosisältö. Tämä on tärkeää ottaa huomioon, kun optimoit ruokavaliota, sillä joskus on tärkeää maksimoida proteiinin saanti ja rajoittaa kaloreita, jotta kehon koostumuksessa voidaan saavuttaa haluttuja muutoksia. Ruokavaliota yleensäkin on tietenkin parannettava – ei riitä, että keskitytään vain broileriin.

Lopuksi, muista, että eläimen elintavat vaikuttavat ravintoarvoihin. Luomuliha on yleensä kalliimpaa, mutta siitä voi saada mm. suuremman määrän Omega-3 -rasvahappoja. Näiden ravintoaineiden saannin tasapainottaminen Omega-6 -rasvahappojen saannin kanssa on erittäin hyödyllistä hyvän terveydentilan säilyttämiseksi pitkällä aikavälillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • McGlory, C., Devries, M. C., & Phillips, S. M. (2017). Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985)122(3), 541–548. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00613.2016
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.