Pickleball: kuinka sitä pelataan?

Oletko koskaan kuullut pickleballista? Se on hauska risteys tenniksen, sulkapallon ja pöytätenniksen välillä.
Pickleball: kuinka sitä pelataan?

Viimeisin päivitys: 02 kesäkuuta, 2023

Pickleball on urheilulaji, joka on saanut alkunsa muista pallopeleistä. Se syntyi Yhdysvalloissa, mutta on jo levittäytynyt moniin muihin maihin.

Sen nimi on epätavallinen. Siinä yhdistyvät tennis, sulkapallo ja pöytätennis. Sitä pelataan tällä hetkellä yli 70 maassa ja sillä on yli 5 miljoonaa seuraajaa.

Lue lisää, koska aiomme kertoa lisää tästä lajista sekä siitä, miksi se on niin suosittu ja miten sitä pelataan.

Mikä on pickleball?

Pickleball on pallopeli, jossa yhdistyvät tennis, sulkapallo ja pöytätennis. Vaikka sitä pidetään melko uutena, se syntyi jo vuonna 1965, ja sen keksiminen johtuu lähteiden mukaan Yhdysvaltain kongressiedustaja Joel Pritchardista.

Sanotaan, että kaikki tapahtui Bainbridge Islandilla Washingtonin osavaltiossa, kun poliitikko oli joidenkin ystävien kanssa, jotka halusivat pelata sulkapalloa. Tarinan mukaan heillä ei ollut tarvittavia välineitä sen pelaamiseen, mutta Barney MacCallum, Pritichardin ystävä, sai idean improvisoida meloilla ja palloilla.

Sittemmin pickleball on kehittynyt urheilulajiksi. Se on helppo oppia, se on nopeatempoinen ja hauska, ja siinä on yksinkertaiset pelisäännöt. Toisaalta se on fyysisesti vähemmän vaativa kuin sen synnyttäneet alkuperäiset urheilulajit.

Tämä tekee siitä sopivan kaikille iästä tai fyysisestä kunnosta riippumatta. Toisin kuin esimerkiksi tennis, pickleball ei vaadi yhtä montaa tuntia harjoittelua mailan hallitsemiseksi.

Tilan suhteen tämä laji vaatii vain pienen alueen.

Pickleball nelinpelinä.
Pickleball on ainutlaatuinen, yksinkertainen ja erittäin hauska urheilulaji perheen tai ystävien keskuudessa pelattavaksi.

Missä pickleballia pelataan eniten?

Pickleball syntyi Yhdysvalloissa, ja siellä sitä pelataan eniten.

Se saapui Espanjaan vuonna 2012, kun perustettiin Espanjan pickleball -järjestö, joka on International Pickleball Federation -järjestön osasto, jossa on 30 000 jäsentä.

Baskimaa, Kanariansaaret, Katalonia ja Madrid ovat Espanjassa paikkoja, joissa eniten harrastetaan tätä urheilua.

Miten tätä mailapeliä pelataan?

Pickleballissa on kipinä, joka kiinnostaa monia ihmisiä. Sen helppous on tehnyt siitä perheen tai ystävien kanssa nautittavan toiminnan, koska, kuten mainitsimme, se ei vaadi paljon fyysistä rasitusta.

Varusteet

Tarvitset vain kolme elementtiä, jotta voit pelata pickleballia:

 • Mailat: Nämä on valmistettu puusta tai muusta materiaalista. Niiden leveys ja pituus eivät saa ylittää 61 senttimetriä.
 • Pallot: Valmistettu muovista ja niissä on pieniä reikiä. Niiden mitat vaihtelevat halkaisijaltaan 7 ja 7,5 senttimetrin välillä. Ne painavat 22–26 grammaa.
 • Verkko: Hyvin samanlainen kuin tenniksessä tai padelissa käytetty verkko. Se on 6,7 metriä pitkiä ja 91,44 senttimetriä korkea päistä ja 86 cm keskeltä.
Pickleball-kenttä.
Pickleball-kentän pystytys on hyvin yksinkertaista. Tärkeintä on, että pinta on sileä ja tasainen.

Pickleballin säännöt

 • Sitä pelataan pareittain tai yksittäin.
 • Joukkue tai pelaaja, joka saavuttaa 11, 15 tai 21 pistettä, voittaa erän. Voittajan on aina oltava kaksi pistettä vastustajansa edellä.
 • Täysi ottelu kestää 3 erää.
 • Kentän tulee olla tasainen ja siihen voidaan asentaa kannettava verkko. Pelialue on 13,4 metriä pitkä ja 6 metriä leveä.
 • Pallo syötetään alakautta. Pallo ei saa pomppia syöttäjän kenttäpuoliskolla ennen kuin se on käynyt vastustajan puolella.
 • Varmistetaan, että pallo menee syöttölaatikkoon vinosti vastapäätä syöttökohtaa.
 • Syötönpalautuksen sekä syöttäjän puolen ensimmäisen syötönjälkeisen lyönnin on annettava pompata kerran maassa ennen kuin sitä voi lyödä. Tämän jälkeen sitä voi lyödä ilmassakin ennen maakosketusta.
 • Pallo voi pomppia vain kerran vastustajan kentän rajojen sisällä. Jos se pomppii ulos, syöttö on virheellinen, mutta jos se osuu maahan kahdesti, pisteen saa syötön tehnyt joukkue.

Miksi tämä urheilulaji on niin suosittu?

Monet ihmiset saattavat ajatella, että pickleballissa ei ole mitään uutta verrattuna sen alkuperälajeihin, mutta kyllä siinä on, sillä se yhdistelee ne ja tuo mukaan jotain kokonaan uutta.

Aloittelijoille tärkeintä ei ole fyysinen taito, vaan psyykkinen taito. Kokeneemmat pelaajat puolestaan lisäävät peliin nopeutta, mikä tekee siitä täydellisen urheilulajin.

Lopuksi, pelaajat ovat hyvin lähellä toisiaan, mikä lisää vuorovaikutusta kahden pelaajan tai joukkueen välillä. Tämä ei ole yhtälailla mahdollista urheilulajeissa, joista pickleball on peräisin. Onkin tehty tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat tämän urheilun hyvän vaikutuksen yksin asuviin ikääntyviin ihmisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Asociación de Profesionales de la Educación Física ADAL. Revista pedagógica Adal, 18 (31) 21. ISSN 1575-2429.
 • Heo, Jinmoo, et al. “Importance of playing pickleball for older adults’ subjective well-being: A serious leisure perspective.” The Journal of Positive Psychology 13.1 (2018): 67-77.
 • Vitale, Kenneth, and Steven Liu. “Pickleball: review and clinical recommendations for this fast-growing sport.” Current sports medicine reports 19.10 (2020): 406-413.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.