Eroon lutikoista lopullisesti

Lutikat eivät kestä korkeita lämpötiloja, joten voit asettaa patjan ja petivaatteet suoraan auringonvaloon, laittaa ne kuumaan saunaan tai höyryttää ne.
Eroon lutikoista lopullisesti

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lutikat ovat pieniä hyönteisiä, jotka elävät ihmisten ja kotieläinten verellä. Lutikat ovat on kodin yleisimpiä syöpäläisiä. Ne liikkuvat öisin ryömimällä, päivisin ne ovat piilossa sängyssä, jalkalistojen takana ja tapettien halkeamissa. Lutikan vierailusta kielivät mustat ulostepilkut sängyn alapuolella, sängyn jaloissa sekä veripilkut lakanoissa.

Lutikka on litteä, noin 5-8 mm pitkä, pahalta haiseva hyönteinen. Ne eivät ole haitallisia ihmisille, eivätkä levitä vaarallisia tauteja kuten puutiainen, mutta niiden puremat voivat kutittaa inhottavasti.

Lutikat viihtyvät sängyn lämmössä ja löytävät myös ravintonsa sieltä, sillä ihminen palaa joka yö nukkumaan sänkyyn. Lutikat kannattaa karkottaa heti, kun niitä ilmenee, sillä ne aiheuttavat kipua ja kutinaa.

Parhaiten lutikoista pääsee eroon vaihtamalla patjat ja petivaatteet kokonaan, mutta tämä ei kuitenkaan ole se kaikkein toimivin ratkaisu. Patjat ja peitteet ovat kalliita, joten niitä ei välttämättä halua uusia tuosta vain. Onneksi on olemassa monia kotikonsteja, joilla lutikat voi karkottaa ja sängyn puhdistaa. Jatka lukemista!

Näin pääset eroon lutikoista

Höyrytys

Höyrytys on yksi helpoimmista keinoista päästä eroon lutikoista. Lutikat eivät nimittäin kestä korkeita lämpötiloja.

Kokeile vähintään 50-asteista höyryä ja käy läpi patjat, lakanat, tyynyt, matot ja verhot: eli siis kaikki tekstiilipinnat makuuhuoneessa.

Jauhettu kumina

Kumina sisältää runsaasti kurkumiinia, jota lutikat eivät voi sietää. Jauhettu kumina onkin oivallinen ase lutikoita vastaan. Kuminalla on antimikrobinen vaikutus, ja se ehkäisee lutikoiden leviämistä ja esiintymistä sängyssä. Tämä tekee lutikoiden eliminoimisesta helpompaa.

Kumina toimii estämällä lutikoiden hapensaannin, mikä johtaa niiden kuolemaan tai siirtymiseen. Se on yllättävä apuväline, mutta taatusti tehokas.

Suositeltua lukemista: Näin pääset eroon punkeista

Aurinko

Auringon lähettämä lämpö voi auttaa poistamaan lakanoissa, patjassa ja peitoissa piileskelevät lutikat.

Yli 30-asteen lämpötila voi auttaa pääsemään eroon lutikoista nopeasti. Raahaa siis patja ja petivaatteet ulos tai ikkunan eteen kesällä.

Minttu

minttu karkottaa lutikat

Monet hyönteiset eivät voi sietää mintun tuoksua, joten se toimiikin hyönteiskarkoitteena tehokkaasti. Pienet tuholaiset kuten lutikat voi hävittää minttua käyttämällä.

Tämä kotikonsti sopii lutikoiden karkottamiseen makuuhuoneesta, puutarhasta ja lemmikeistä.

Minttuöljyn lisäksi voit kokeilla eteeristä laventeliöljyä, jolla on minttua vastaava vaikutus. Muista varmistaa, ettei kukaan perheenjäsen ole yliherkkä hajusteille, sillä minttu ja laventeli ovat voimakkaan tuoksuisia ja voivat ärsyttää herkkien hengitysteitä.

Neilikka

Neilikalla on mausteinen ja vahva tuoksu, joka karkottaa kutsumattomat vieraat tehokkaasti. Neilikkaa käytetään usein mm. muurahaisten karkottamiseen, ja se sopii myös lutikoiden häätämiseen. Sirottele jauhettua neilikkaa tai neilikkaöljyä petivaatteisiin ja sänkyyn, imuroi muutaman tunnin kuluttua.

Desinfiointiaine

Lutikat eivät pysty elämään hapokkaassa ympäristössä, joten vahva desinfiointiaine toimii niiden häätämisessä loistavasti.

Kaada pieni määrä desinfiointiainetta suihkepulloon ja suihkuttele kaikkialle sänkyyn ja muihin paikkoihin, joissa lutikoita voi esiintyä.

Muista, että sinun tulee toistaa tämä 6-7 päivän välein päästäksesi eroon lutikoista lopullisesti.

Kun olet suihkinut petivaatteet ja patjan läpikotaisin, vie ne ulos tuulettumaan – näin vahva alkoholin haju ei jää petivaatteisiin pysyvästi.

Imurointi

imuroinnilla eroon lutikoista

Imuroimalla voi karkottaa helposti monet eri itikat ja punkit, sillä imuroimalla pääsee helposti siistimään pienet kolot ja kulmat, joissa lutikat voivat piileskellä. Imuroi patja ja sänky säännöllisesti ja vie patja ulos tuulettumaan. Voit viedä patjan ulos myös pakkasella, sillä kylmä tappaa lutikat ja pölypunkit myös.

Muutama ylimääräinen vinkki

  • Älä pidä sänkyä seinää tai muita huonekaluja vasten. Älä jätä petivaatteita lattialle tai nuku patjan päällä lattialla, sillä tämä houkuttaa lutikat luokseen.
  • Jos sinulla on lemmikkieläimiä, pidä ne poissa makuuhuoneesta, älä anna niiden tulla sänkyyn ja pese ne usein ja huolellisesti.
  • Tarkasta sängyn ja muiden huonekalujen jalat säännöllisesti, sillä lutikat piileskelevät usein jaloissa. Jos huomaat lutikoita, levitä talkkia alueelle.
  • Siivoa ja desinfioi makuuhuone säännöllisesti pitääksesi itikat loitolla. On tärkeää vaihtaa lakanat ainakin kaksi kertaa kuussa ja pestä ne korkeissa lämpötiloissa. Tuuleta huone kunnolla ja tuuleta myös petivaatteet ja patja. Vaihda vanhat tyynyt, peitot ja patja tarpeen mukaan uusiin.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka tehdä sumute pölypunkeille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka tehdä sumute pölypunkeille

Pölypunkit aiheuttavat pölyallergiaa ja sen tuomia inhottavia oireita. Hankkiudu eroon pölyallergiasta, valmista sumute pölypunkeille!


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.