Eriasteiset painehaavat ja niiden hoito

Painehaavoja on eriasteisia, ja niitä syntyy iholle kovan alustan aiheuttaman paineen tai hankauksen seurauksena.
Eriasteiset painehaavat ja niiden hoito
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 09 joulukuuta, 2022

Tänään aiheenamme on eriasteiset painehaavat ja niiden hoito.

Painehaavat (toiselta nimeltään makuuhaavat) tarkoittavat ihon ja ihonalaisen kudoksen vauriota, joka on seurausta pitkittyneestä paineesta tai hankauksesta kovaa alustaa vasten. Niitä ilmenee usein potilailla, jotka ovat olleet pitkään vuoteenomina.

Painehaavat ovat yleensä asteeltaan vakavampia iäkkäillä ihmisillä, ja ne aiheuttavat tässä ikäryhmässä vakavia ongelmia.

Painehaavat ovat hyvin kivuliaita ja aiheuttavat paljon paikallisia ja yleistyneitä tulehduksiaNe sijaitsevat yleensä kehon luisten ulokkeiden kohdalla: ristiluussa, sarvennoisissa (ulokkeissa, jotka sijaitsevat reisiluun yläpäässä), kantapäissä, lapaluissa ja takaraivon alueella.

Eriasteiset painehaavat vaihtelevat ihon punoituksesta nirhautumiseen ja pahimmassa tapauksessa alla olevan luun paljastumiseen.

Eriasteiset painehaavat

Eriasteiset painehaavat ovat yleisiä vuodepotilailla
Painehaavat voivat heikentää merkittävästi elämänlaatua.

Terveydenalan ammattilaiset käyttävät painehaavojen vaikeusasteen luokittelussa neljää eri ryhmää:

 • 1. aste: Ensimmäisen asteen painehaava on kaikkein pinnallisin vaurio. Ihon väri muuttuu: se näyttää punoittavalta vaaleilla potilailla ja mustelmaiselta tai sinertävältä tummempi-ihoisilla potilailla. Ensimmäisen asteen painehaavassa iho ei rikkoudu, mutta se saattaa olla kivulias, kutiseva ja kosketettaessa joko lämmin ja pehmeä tai kova.
 • 2. aste: Toisen asteen painehaavoissa ihon uloin kerros eli orvaskesi ja ihon sisempi osa eli dermis (verinahka) menee rikki. Haava ilmenee avohaavana tai rakkulana.
 • 3. aste: Tässä ryhmässä iho vaurioituu koko paksuudelta, ja myös ihonalainen kudos vaurioituu. Vaurioita ei kuitenkaan ilmene lihaksissa tai luissa. Painehaava ilmenee syvänä, onkalomaisena haavana.
 • 4. aste: Neljästä eriasteisesta painehaavasta tämä on kaikkein vakavin. Tässä tapauksessa ihossa on syviä vaurioita ja viereisissä kudoksissa ilmenee nekroosia eli kuoliota. Myös alla olevassa lihaksessa tai luussa saattaa olla vaurio. Neljännen asteen painehaavasta kärsivillä potilailla on suuri riski saada vakavia infektioita.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 7 keinoa estää kenkien aiheuttamia rakkoja

Eriasteiset painehaavat: hoito

Koska eriasteiset painehaavat ovat hankala terveysongelma, joka johtuu joukosta toisiinsa liittyviä tekijöitä, potilaan tulee saada hoitoa eri ammattilaisilta. Painehaavojen hoitoon kuuluu seuraavia menetelmiä.

Asennon vaihtaminen

Kehon liikuttaminen ja asennon vaihtaminen tasaisin väliajoin on yksi parhaista tavoista ehkäistä painehaavojen syntyminen. Tämä lievittää painetta ensimmäisen ja toisen asteen makuuhaavojen kohdalla.

Patjat ja pehmusteet

Eriasteisia painehaavoja voidaan hoitaa erikoispatjoilla
Kaikista näistä toimenpiteistä voi olla apua.

Kehon alttiiden alueiden paineen lievittämiseen on olemassa laaja kirjo erikoispatjoja ja -pehmusteita. Vakavammista painehaavoista kärsivät potilaat tarvitsevat kehittyneempää patjaa tai jopa erityistä sänkyjärjestelmää.

On esimerkiksi olemassa patjoja, jotka voidaan yhdistää jatkuvaan ilmavirtaan, jonka säätely tapahtuu automaattisesti paineen vähentämiseksi tarvittavina hetkinä.

Haavasidokset

Muutamia esimerkkejä näistä ovat:

 • Hydrokolloidit: Nämä haavasiteet pitävät sisällään erityistä geeliä, joka edistää uusien ihosolujen kasvua.
 • Alginaatit: Nämä haavasidokset on valmistettu natrium- ja kalsiumpitoisesta merilevästä. Tutkimuksissa on osoitettu, että ne nopeuttavat paranemista.

Paikalliset valmisteet

Haavan paranemisen nopeuttamiseksi voidaan määrätä voiteita tai salvoja. Ne estävät samalla myös ihovaurion pahenemista. Myös eräänlaisia vapaita radikaaleja puhdistavia kemikaaleja voidaan käyttää soluvaurioiden ehkäisemiseksi perimän tasolla.

Antibiootit

Antibiootit auttavat ehkäisemään bakteeritulehduksia ja varotoimena myös sekundaarisia infektioita.

Antiseptisen voiteen käyttö paikallisesti voi myös puhdistaa haavat siellä jo olevista bakteereista.

Leikkaus

Joskus painehaavan hoito näillä keinoin ei onnistu, vaan sen sulkemiseksi ja kudosten lisävaurioiden ehkäisemiseksi tarvitaan leikkausta. Ihonsiirto on yleisin menetelmä. Siinä kehon toisesta kohdasta otetaan ihoa ja lihasta, joilla haava suljetaan.

Eriasteiset painehaavat ovat hankala patologia

Painehaavat ovat hyvin yleisiä, syntyvät helposti ja vaativat monitekijäistä hoitoa. Niiden potilaiden kohdalla, joilla on riskitekijöitä (pääasiassa kroonisista sairauksista kärsivät vuodepotilaat), tulisi huomioida lukuisat arpeutumista ehkäisevät toimenpiteet painehaavojen ennusteen parantamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Anaslema, Fernando Moncayo. “ULCERA POR PRESIÓN: IDENTIFICACIÓN DEL GRADO Y TIPOS.: Unidad de cura avanzada del Hospital Abel Gilbert Pontón.” REVISTA FACULTAD DE CIENCIAS MÉDICAS 2.1 (2021): 1-8.
 • BoykoTatiana, V., T. LongakerMichael, and P. YangGeorge. “Review of the current management of pressure ulcers.” Advances in wound care (2018).
 • Cortés, Olga Lucía, et al. “Uso de apósitos hidrocoloides en la prevención de úlceras por presión en pacientes de alto riesgo: una cohorte retrospectiva.” Investigación y Educación en Enfermería 36.1 (2018).
 • Pedro, M. (2000). Escaras o Ulceras por presión. Manual geriatría y gerontología.
 • Rimareix, F., Delpit, X., Bauer, T., & Lortat-Jacob, A. (2009). Tratamiento quirúrgico de las escaras. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71608-1
 • Zuñiga Carrasco, R. I., Mijangos Pacheco, M., & Puga Cahuich, C. (2015). El manejo de las úlceras por presión: intervenciones encaminadas a un oportuno manejo hospitalario. Artículo de revisión.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.