Logo image
Logo image

Tulehtuneen haavan hoito oikeaoppisesti

3 minuuttia
Etkö osaa hoitaa tulehduksia? Tästä artikkelista löydät ne toimenpiteet, joita tulisi aina noudattaa tulehtuneen haavan hoidossa, sekä parhaat keinot estää haavaa tulehtumasta.
Tulehtuneen haavan hoito oikeaoppisesti
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jossain vaiheessa elämää me kaikki kärsimme tulehtuneesta haavasta. Jos sitä ei hoideta ja puhdisteta oikeaoppisesti, bakteerit voivat estää haavan paranemisen, ja samalla kasvaa arpeutumisen ja muiden komplikaatioiden riski. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tulehtuneen haavan hoito onnistuu kotona oikeaoppisesti.

Vaikka haavan tulehtuminen on yleistä, sen kanssa ei pidä leikkiä: jotkut bakteerit voivat olla jopa hengenvaarallisia. Esimerkiksi jäykkäkouristusta aiheuttavat bakteerit voivat aiheuttaa vakavia komplikaatioita terveydelle.

Tänään opit, kuinka tulehtunutta haavaa hoidetaan yksinkertaisilla mutta erittäin tärkeillä toimenpiteillä. Näin haava pääsee paranemaan eikä se pahene. Katsotaan seuraavaksi, mitkä nämä vaiheet ovat.

Tulehtuneen haavan hoito: vaiheet

Tulehtuneen haavan hoito on helppoa: sinun tarvitsee vain noudattaa joitakin yksinkertaisia vaiheita, jotka estävät bakteerien kasvua. Heikon immuunijärjestelmän omaavien ihmisten tulee olla erityisen tarkkoina, sillä heidän haavansa tulehtuvat suuremmalla todennäköisyydellä. Tähän ryhmään kuuluvat ne henkilöt, joilla on immuunijärjestelmää heikentäviä, infektioperäisiä tai diabeettisia sairauksiaHeidän tulee näin ollen tehdä alla olevat toimenpiteet mahdollisimman pian.

 Haavan puhdistaminen

Some figure
Haavan puhdistaminen poistaa siitä likajäämiä, jotka voisivat aiheuttaa tulehduksen.

Tulehtunut haava täytyy ensin puhdistaa; tämä on paras tehdä käyttämällä saippuaa ja vettä. Ole aina varovainen, ettet vahingoita haavaa enempää.

Jos haava ei ole paha, voit käyttää sen puhdistuksessa vanulappua ilman pelkoa siitä, että vanua joutuisi haavaan. Muussa tapauksessa on parempi käyttää sideharsoa.

Yritä olla repimättä haavaa sideharsolla tai vanulapulla. Niitä kannattaa käyttää painelemalla hellävaraisesti haavan päällä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Hyödynnä palasaippuan jämät

Tulehtuneen haavan oikeaoppinen hoito

Some figure

Vaikka haava on puhdistettu saippualla ja vedellä, se ei riitä. Tulehtuneen haavan hoito edellyttää oikeanlaisen hoidon valitsemista. Apteekin tai terveyskeskuksen henkilökunta auttaa selvittämään, millainen vaihtoehto on paras sinulle. Alla on joitakin hoitovaihtoehtoja, joita voidaan käyttää:

  • Antibioottivoide: tehoaa ihotulehdusta aiheuttavia bakteereja vastaan. Puhdista haava aina saippualla ja vedellä ennen sen käyttöä. Tämä hoito on erityisesti tarkoitettu kuiviin haavoihin.
  • Antiseptit: antiseptien kuten Betadinen (jodattu povidoni) tai klooriheksidiinin käyttö taltuttaa tulehduksen ja haava paranee paljon nopeammin. Pidä mielessä, että kehon eritteet kumoavat povidonin vaikutuksen. Paras vaihtoehto juuri syntyneeseen avohaavaan on klooriheksidiini.
  • Haavasiteet: haavasiteet auttavat suojaamaan haavaa ja estämään tulehduksen uusiutumista. Mutta jos side tarttuu haavaan kiinni, on parempi antaa haavan hengittää. Ja haavaside tulee tietysti aina laittaa yllä mainittujen hoitojen päälle.

Kädet tulee aina pestä ennen tulehtuneen haavan hoitoa, käytimmepä vanua tai emme. Näin estämme bakteerien pääsyn haavaan.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Haavan sulkeminen ja puhdistaminen

Antibiootit

Jos tulehdus haavassa on paha, on mentävä lääkäriin. Pahoin tulehtuneen haavan tunnistaa siitä, että haavasta vuotaa keltaista eritettä, haavan väri on muuttunut, alueella on turvotusta tai pahenevaa kipua tai ilmaantuu kuumetta. Lääkäri määrää hyvin todennäköisesti suun kautta otettavia antibiootteja bakteerien torjumiseksi tehokkaammin. Tästä huolimatta jatka yllä mainittujen toimenpiteiden noudattamista.

Tulehdusten ehkäisy

Paras keino olla joutumatta käsittelemään tulehtunutta haavaa on estää haavaa tulehtumasta alun alkaenkaan. Tämän vuoksi se tulee puhdistaa mahdollisimman pian liasta ja muista tulehdukselle altistavista tekijöistä.

Tämän jälkeen anna haavan hengittää noin 24 tuntia ja laita sideharso sen suojaksi. Haavan puhdistaminen vetyperoksidilla ja Betadinella on hyvin tehokas keino nopeuttaa paranemisprosessia. Näitä suosituksia noudattamalla voidaan estää minkä tahansa haavan tulehtumisen.

Tulehtuvatko haavasi usein? Tässä tapauksessa suosittelemme sinua ottamaan yllä mainitut neuvot käyttöön sekä menemään verikokeeseen tarkistuttamaan immuunijärjestelmäsi tilan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.