Sopiva patja takaa hyvät yöunet

13 heinäkuun, 2019
Sopivan patjan valinta voi olla vaikeaa, koska valikoima on niin runsas. Tiettyjen tekijöiden huomioon ottaminen auttaa löytämään patjan, joka takaa hyvät yöunet.

Nykyään on saatavilla laaja valikoima erilaisia patjoja, aina vaahtomuovipatjoista, joustin-, lateksi- ja viskoelastisiin patjoihin. Koska vaihtoehtoja on runsaasti myös patjan pehmeyden ja paksuuden suhteen, juuri itselleen sopivan patjan löytäminen voi olla haastavaa. Tästä syystä annamme nyt vinkkejä oikean patjan valintaan. Löydä itsellesi sopiva patja, joka takaa hyvät yöunet!

Sama patja ei sovi kaikille. Esimerkiksi paino, nukkuma-asento ja selkäongelmat ovat joitakin tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon patjaa valitessa. Katsotaan tätä tarkemmin, jotta osaat valita itsellesi sopivan patjan.

Löydä sinulle sopiva patja

Kuinka yleensä nukut?

Nukkuma-asento vaikuttaa patjan valintaan

Jotta löydät itsellesi sopivan patjan, mieti hetki omaa nukkuma-asentoasi. Nukutko yleensä selälläsi, mahallasi vai kyljelläsi? Tämä auttaa määrittämään sen, millaisen patjan tarvitset saadaksesi hyvät yöunet.

  • Mahallaan tai selällään nukkuminen: Sopiva patja on tässä tapauksessa jämerä, sillä se auttaa pitämään selän suorassa. Pehmeässä patjassa selkä uppoaisi ja loisi epämukavan kaarteen, mikä saattaisi aiheuttaa selkäkipua myöhemmin.
  • Kyljellään nukkuminen: Jos nukut mieluiten kyljelläsi, kovasta patjasta ei ole apua. Tarvitset pehmeämmän patjan, joka mukautuu kehosi muotoon. Näin olkapää uppoaa patjaan hieman, jolloin olet mukavammassa asennossa.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Mitä nukkuma-asentosi kertoo sinusta

Sopiva patja määräytyy painon mukaan

Saatat luulla, ettei paino vaikuta mitenkään patjan valintaan, mutta todellisuudessa sekin on yksi tekijä.

  • Jos painat paljon: Jos olet painava, pehmeä patja upottaa sinua liikaa, mikä saa sinut nukkumaan huonossa asennossa. Tästä syystä patjan tulisi olla kova ja antaa kunnon tukea. Muista silti, että myös nukkuma-asento on ratkaiseva tekijä patjan valinnassa.
  • Jos painat hyvin vähän: Jos olet kevyt, tarvitset joustavamman patjan, joka jakaa kehosi painon tasaisesti. Tämä estää sen, että jotkut kehosi alueet joutuisivat kannattelemaan liikaa painoa.

Liikehditkö paljon vai vähän nukkuessasi?

Kyljellään nukkuva tarvitsee pehmeämmän patjan

Millainen on sopiva patja siinä tapauksessa, jos pyörit paljon nukkuessasi? Ihanteellinen patja tässä tapauksessa on eri kuin silloin, jos pysyt nukkuessasi paikallaan.

Vaikka joinakin öinä saatat liikehtiä enemmän ja toisina et paljon yhtään, määritä se kumpi on tavallisempaa sinulle ja pidä nämä vinkit mielessä:

  • Jos liikehdit kovasti: Jos pyörit niin paljon unissasi, että vuodevaatteetkin tippuvat sängystä, kova patja on sinulle ihanteellinen vaihtoehto, koska tällöin kääntyily ei vie niin paljon energiaa.
  • Jos liikehdit hyvin vähän: Jos nukut yleensä samassa asennossa koko yön etkä liikehdi paljon yhtään, kannattaa valita pehmeämpi ja joustavampi patja, jossa kehon paino jakautuu tasaisesti. Näin se kehon osa, jonka päällä makaat koko yön liikkumatta, ei kipeydy.

Kannattaa lukea myös: Hyvät yöunet riippuvat iltarutiineista

Onko sinulla kuuma vai kylmä nukkuessasi?

Yksi huomioitava seikka patjan valinnassa on se, onko sinulla kuuma vai kylmä nukkuessasi. Tämä riippuu aina asuinpaikastasi ja alueen ilmastosta (esimerkiksi kuivuudesta tai kosteudesta).

  • Jos sinulla on yleensä kuuma: Jos et voi pitää paljon päällä nukkuessasi ja hikoilet helposti, sopiva patja sinulle on joustinpatja. Ne ovat viileämpiä ja niissä on parempi ilmanvaihto.
  • Jos sinulla on yleensä kylmä: Jos sitä vastoin palelet ja tarvitset paljon vaatetusta nukkuessasi, suosittelemme vaahtomuovi-, lateksi- tai viskoelastista patjaa. Ne säilyttävät lämmön paljon paremmin.

Ota allergiat huomioon

Entä silloin, jos olet lisäksi allerginen pölylle tai sairastat astmaa? Tässä tapauksessa sopiva patja olisi vaahtomuovi- tai lateksipatja, jossa on pestävä suojus.

Nyt tiedät, millainen on juuri sinulle sopiva patja. Mutta suosittelemme pyytämään neuvoja vielä asiantuntijalta patjan valinnassa, jos sinulla on jotain erityisiä selkäongelmia, kuten skolioosi. Muista, että hyvä ja omiin tarpeisiisi mukautuva patja takaa hyvät yöunet.