Logo image
Logo image

Epäsymmetriset kasvot: mistä on kyse?

4 minuuttia
Epäsymmetriset kasvot voivat antaa ihmiselle erityisen viehätyksen. Siksi tätä tilaa tulisi hoitaa vain, jos se aiheuttaa toiminnallisia tai psykososiaalisia ongelmia.
Epäsymmetriset kasvot: mistä on kyse?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Epäsymmetriset kasvot tai “kasvojen epäsymmetria” on tila, jossa kasvojen puoliskoilla on epäharmoniaa. Kun sanomme “puoliskoilla”, viittaamme niin sanotusti kasvojen oikeaan ja vasempaan puoleen, jos keskelle piirrettäisiin pystysuora viiva.

Yleisesti ottaen epäsymmetriset kasvot ilmenevät kahdella tavalla. Ensimmäinen on, kun epäharmonia esiintyy ylä- ja alaleuassa; toinen on, kun mukana on useita luita. Jälkimmäisessä tapauksessa poskipäät, silmäkuopat, nenä, otsa jne. voivat vaikuttaa kasvojen epäsymmetriaan.

Joskus epäsymmetria johtuu lihasten, ihon tai hermojen epäharmoniasta. Olipa tilanne mikä tahansa, kasvojen epäsymmetriaan tulisi puuttua vain, jos ongelma on hyvin ilmeinen ja se aiheuttaa potilaalle psykologisia tai sosiaalisia seurauksia.

Lue myös: Täydelliset kasvot näillä vinkeillä

Mikä voi aiheuttaa kasvojen epäsymmetriaa?

Some figure
Epäsymmetriset kasvot viittaavat kasvojen epäharmoniaan.

On useita syitä, jotka voivat johtaa kasvojen epäsymmetriaan. Yleisimmät niistä on lueteltu alla.

Synnynnäinen torticollis

Synnynnäinen torticollis on niskassa sijaitsevan sternocleidomastoid-lihaksen kontraktuuri, joka mahdollistaa pään liikkeet. Tämä ongelma johtuu sikiön huonosta asennosta kohdun sisällä tai pihtien käyttövirheestä synnytyksen aikana.

Tässä tapauksessa tapahtuu pään asennon poikkeama. Tämä saa vauvan korvan työntymään olkapäätä kohti ja kääntämään leukaa toiselle puolelle. Tämä epäharmonia on suhteellisen helppo korjata.

Hammas- ja leukaongelmat

Tässä tapauksessa leuka tai yläleuka eivät kehity oikein ja tämä aiheuttaa kasvojen epäsymmetriaa. Tästä syystä henkilöllä ilmenee usein purentavikoja tai muita ongelmia. Tämä voi tapahtua pysty-, poikittais- tai anteroposteriorisessa tasossa. Melko usein se ei vaikuta vain ulkonäköön, vaan aiheuttaa myös ongelmia syömisessä, puhumisessa ja jopa hengittämisessä.

Kraniosynostoosi

Tämä on synnynnäinen tila, jossa yksi tai useampi vauvan päässä olevista luulevyistä sulkeutuu muita aikaisemmin. Vastasyntyneen vauvan kallossa on luulevyjä, joiden saumat sulautuvat vähitellen yhteen ja näin muodostavat lapsen kallon muodon. Joissakin tapauksissa voi kuitenkin ilmetä kallon saumojen luutumishäiriöitä.

Normaaleissa olosuhteissa sauman tulee sulkeutua vasta, kun lapsi on 2–3-vuotias. Jos tämä tapahtuu aikaisemmin, se johtaa epänormaalin muotoiseen päähän ja sen seurauksena epäsymmetrisiin kasvoihin.

Kasvupyrähdykset

Kasvupyrähdys on äkillistä kasvun kiihtymistä. Ne ovat säännöllisiä ja toistuvia 4-vuotiaaksi asti. Sitten prosessi hidastuu murrosikään asti, jolloin “kasvupyrähdys” voi tapahtua uudelleen.

Kasvojen epäsymmetria voi syntyä murrosiän pyrähdyksen aikana. Tässä tilassa leuan toinen puoli voi kasvaa nopeammin kuin toinen.

Hemifacial mikrosomia

Hemifacial mikrosomia on sairaus, jossa kasvojen toinen puoli ei ole täysin kehittynyt. Joissakin tapauksissa vaurio vaikuttaa kasvojen molemmille puolille tai epämuodostuma vaikuttaa kalloon kokonaisuutena.

Tämä poikkeama voi vaihdella lievästä vakavaan. Se voi vaikuttaa kasvojen muotoon, mutta myös korviin, hampaisiin, leukoihin, poskiin ja hermoihin. Tämän ongelman syyn uskotaan olevan geneettinen.

Muut syyt

On myös muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa epäsymmetristen kasvojen muotoon. Niiden joukossa ovat seuraavat:

 • Ikääntyminen. Rusto jatkaa kasvuaan murrosiän jälkeen ja tämä voi aiheuttaa epäsymmetriaa kasvoissa vuosien mittaan.
 • Hammaslääkärin suorittamat operaatiot. Hampaiden poisto sekä hammasproteesien käyttö vaikuttavat kasvojen muotoon.
 • Tupakointi. Tämä tutkimus paljasti yhteyden tupakoinnin ja epäsymmetristen kasvojen välillä.
 • Onnettomuus. Trauma voi muuttaa kasvojen muotoa.
 • Aivohalvaus. Tämä tila aiheuttaa tunnottomuutta osassa kasvoja tai kasvojen roikkumista.
 • Bellin halvaus. Tämä on äkillinen kasvojen halvaus, joka on melkein aina väliaikainen.
 • Elämäntapa. Huono asento voi johtaa kasvojen epämuodostumiin.

Lue myös: Mitä on ortognaattinen kirurgia?

Kasvojen epäsymmetrian havaitseminen

Joskus kasvojen epäsymmetrian voi havaita paljaalla silmällä ja joskus ei. Jos kasvojen epäsymmetria ei ole silmiinpistävä, ei sitä ole myöskään syytä hoitaa. Jos joku kuitenkin haluaa tarkistaa, onko hänellä epäsymmetriset kasvot, on olemassa yksinkertainen tapa tehdä se.

Paras tapa on ottaa kuva pää suorana ja kasvot suunnattuna eteenpäin. Toimi sitten seuraavasti:

 • Piirrä pystysuora viiva otsasta leukaan.
 • Piirrä vaakasuora viiva silmäluomen kulmasta toiseen.
 • Piirrä sitten vaakasuora viiva, joka yhdistää huulten kulmat.
 • Piirrä sen jälkeen viiva, joka yhdistää kaksi vastakkaista pistettä kasvojen leveimmästä osasta.
 • Piirrä lopuksi viiva molempien sieraimien väliin.

Jos loppujen lopuksi suora osuu yhteen kasvojen asennon kanssa, henkilöllä on symmetriset kasvot. Jos päinvastoin, jos se ei täsmää, puhumme kasvojen epäsymmetriasta. Lääketieteellisestä näkökulmasta tällä ei ole merkitystä.

Milloin hoito on tarpeen?

Epäsymmetrisiä kasvoja tulee hoitaa vain, jos ne aiheuttavat merkittäviä toiminnallisia tai esteettisiä ongelmia. Eli silloin, kun se ei salli henkilön suorittaa tiettyjä toimintoja tai estää häntä elämästä normaalia elämää. Myös silloin, kun ulkonäkö aiheuttaa psykososiaalisia vaikeuksia.

Ulkonäkökysymys on hyvin subjektiivinen. Ihmisestä saattaa tuntua, että hänen kasvoissaan oleva epäsymmetria on erittäin näkyvää, vaikka se ei todellakaan ole niin.

Saatavilla olevat hoitomuodot

Some figure
Leukaleikkaukset voivat auttaa korjaamaan kasvojen epäsymmetriaa.

Yleisimmin epäsymmetriset kasvot voidaan korjata leukaleikkauksella. Tällä saavutetaan yleensä halutut toiminnalliset ja esteettiset vaikutukset. Tämä kirurginen toimenpide voidaan suorittaa kolmella eri tavalla:

 • Leuan ortognaattinen leikkaus. Joko ylä- tai alaleuka leikataan.
 • Bimaksillaarinen ortognaattinen leikkaus. Sekä ylä- että alaleuka leikataan.
 • Bimaksillaarinen tai yksileuan leikkaus. Siihen voi liittyä muita esteettisiä leikkauksia. Sitä käytetään, kun kasvoissa ilmenee yleistä epäsymmetriaa.

Viimeiseen vaihtoehtoon voidaan liittää nenäleikkaus, blefaroplastia, implantit tai kasvojen täyteaineet tapauksesta riippuen. Yleensä nämä ovat vähäriskisiä toimenpiteitä, jotka harvoin aiheuttavat komplikaatioita.

Epäsymmetriset kasvot voivat myös olla viehättävät

Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että kasvojen lihasharjoittelulla voitaisiin juurikaan vaikuttaa kasvojen epäsymmetriaan. Varmaa on kuitenkin se, että jos epäsymmetria johtuu lihasheikkoudesta tai lihasjänteyden ongelmista, on olemassa kasvoharjoituksia, jotka voivat auttaa korjaamaan tämän.

Muista, että täydellinen symmetria ei ole aina esteettisesti miellyttävämpää. Epätäydellisyydet voivat luoda kasvoille persoonallisuutta ja tehdä niistä erityisen kauniit. Joten kasvojen epäsymmetriaa kannattaa hoitaa vain, jos poikkeavuus vaikuttaa negatiivisesti henkilön elämänlaatuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carrascosa, A., Audí, L., Bosch-Castañé, J., Gussinyé, M., Yeste, D., Albisu, M. Á., … & Baguer, L. (2008). Influencia de la edad de inicio del brote de crecimiento puberal en la talla adulta. Medicina Clínica, 130(17), 645-649.
 • Okada HC, Alleyne B, Varghai K, Kinder K, Guyuron B. Facial changes caused by smoking: a comparison between smoking and nonsmoking identical twins. Plast Reconstr Surg. 2013 Nov;132(5):1085-1092. doi: 10.1097/PRS.0b013e3182a4c20a. PMID: 23924651.
 • Sora, C., & Jaramillo, P. M. (2005). Diagnóstico de las asimetrías faciales y dentales. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia, 16(1 y 2).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.