Elintarvikkeiden pakastaminen ja sulattaminen

Elintarvikkeiden oikeaoppinen pakastaminen ja sulattaminen on tärkeää. Esimerkiksi elintarvikkeiden sulattaminen huoneenlämmössä voi luoda kasvualustan patogeenisten mikro-organismien lisääntymiselle.
Elintarvikkeiden pakastaminen ja sulattaminen
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Elintarvikkeiden asianmukainen pakastaminen ja sulattaminen on erittäin tärkeää elintarvikkeiden turvallisuuden takaamiseksi. Virheellinen käsittely voi johtaa ihmisille haitallisten mikro-organismien lisääntymiseen.

Tästä syystä meidän on oltava tiukkoja elintarvikkeiden säilöntämenetelmissä. Muuten voimme saada ruokamyrkytyksen, joka voi johtaa maha-suolikanavan ongelmiin tai vielä suurempiin komplikaatioihin.

Elintarvikkeiden pakastaminen ja sulattaminen oikealla tavalla

Pakkaus on otettava huomioon. Pilko liha paloiksi tarvittaessa, sillä se helpottaa sulattamista myöhemmin.

Älä myöskään katkaise kylmäketjua elintarvikkeiden ostohetkestä siihen asti, kun asetat sen pakastimeen. Tämä johtuu siitä, että tämä lisää kasvualustaa mikro-organismeille, kuten salmonellalle, kuten tässä Epidemiology and Infection -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan.

Tuoreita elintarvikkeita, hedelmiä ja kananmunia lukuun ottamatta, ei saa säilyttää huoneenlämmössä. Laita ne jääkaappiin tai pakastimeen kotiin tuomisen jälkeen. Mitä kauemmin kylmäketju on katkaistuna, sitä suurempi on mikro-organismien kasvun riski.

Käytä lisäksi muovia pakkausmateriaalina, kun haluat pakastaa elintarvikkeita. Lisäksi tyhjiöpakkaus parantaa minkä tahansa tuotteen säilyvyyttä.

Elintarvikkeiden pakastaminen ja sulattaminen.
Elintarvikkeiden pakastaminen yksittäisissä pakkauksissa vähentää saastumisriskiä.

Ruoan sulattaminen oikein

Yksi elintarvikkeiden oikean käsittelyn kriittisimmistä kohdista on niiden sulattaminen. Älä sulata elintarvikkeita huoneenlämmössä, sillä se luo täydellisen kasvualusta mikro-organismeille.

Suurin osa tuotteen mikro-organismeista kuolee hyvin matalissa lämpötiloissa, vaikka niiden pinnalle kerääntynyt mäti on varsin kestävää. Juuri tästä syystä bakteerien kuoriutumisriski kasvaa, kun ne pysyvät suhteellisen lämpimässä ympäristössä pitkän aikaa.

Yleiset sairaudet, kuten botulismi, johtuvat huonoista ruokahygieniakäytännöistä, kertoo National Center for Biotechnology Information. Tästä syystä on tärkeää säilyttää ruoat jääkaapissa.

Lisäksi on tarpeen suunnitella, milloin aiot käyttää tuotteen ja ottaa se pakastimesta niin, että sillä on riittävästi aikaa sulaa jääkaapissa.

Toinen vaihtoehto, joka on hyödyllinen pakastevihanneksien ja muiden pienten pakasteruokien kanssa, on laittaa ne suoraan keittoastiaan. Tämä on mikrobiologisesti turvallista, mutta se vaikuttaa tuotteen aistinvaraisiin ominaisuuksiin.

Ruoan pakastaminen ja sulattaminen vedessä

Nopea tapa sulattaa ruokaa on laittaa se veteen. Tämä voi olla riskialtista, koska se luo tilanteen, jossa mikro-organismit voivat aktivoitua uudelleen. Varmista, että vesi on kylmää, jos päätät sulattaa ruokaa näin.

Lisäksi voit käyttää mikroaaltouunia ruoan sulattamiseen viime hetkellä. Tässä laitteessa on yleensä erityinen toiminto tätä tarkoitusta varten. Prosessi vaikuttaa kuitenkin myös tuotteen aistinvaraisiin ominaisuuksiin.

Veden tulee olla kylmää sulatusta varten, muuten kontaminaatioriski kasvaa.

Noudata aina asianmukaista hygieniaa sulattaessasi ja pakastaessasi elintarvikkeita

Elintarvikehygieniaprosessit mahdollistavat ruoan turvallisen kulutuksen. Väärä käsittely voi puolestaan johtaa myrkytykseen, joka vaarantaa elimistösi toiminnan.

Yleisimmät niistä liittyvät maha-suolikanavan oireisiin. Jotkut patogeenit voivat kuitenkin vahingoittaa muitakin elimiä. Ole siis todella varovainen sulattaessasi ruokaa.

Älä koskaan sulata huoneenlämmössä tai lämpimässä vedessä. Turvallisimpia vaihtoehtoja ovat sulatus jääkaapissa tai kylmässä vedessä.

Mitä aggressiivisempi sulatusprosessi on, sitä enemmän se vaikuttaa tuotteen aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Tästä syystä suhteellisen hidas sulatus jääkaapissa on aina paras vaihtoehto.

Lopuksi muista, että pakastaminen ei muuta ruoan ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Joten ostamalla pakastehedelmiä ja vihanneksia voit säilyttää ne pidempään vaikuttamatta niiden ravitsemukselliseen laatuun.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Täytyykö ruoka desinfioida infektion ehkäisemiseksi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Täytyykö ruoka desinfioida infektion ehkäisemiseksi?

Nyt pandemian aikana kysymys siitä, täytyykö ruoka desinfioida virustartunnan välttämiseksi, on ollut enemmän esillä. Tässä artikkelissa vastaamme ...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jeffery LA., Karim S., Botulism. StatPearls [Internet], 2020.
  • Morton VK., Kearney A., Coleman S., Viswanathan M., Chau K., Orr A., Hexemer A., Outbreaks of salmonella illnes associated with frozen raw breaded chicken products in Canada, 2015-2019. Epidemiol Infect, 2019.
  • Evans, J. A. (2009). Frozen Food Science and TechnologyFrozen Food Science and Technology (pp. 1–355). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444302325
  • Heldman, D. R. (2006). Food freezing. In Handbook of Food Engineering, Second Edition (pp. 427–470). CRC Press. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-646380-4.50011-6

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.