10 pakastamiseen soveltuvaa vauvanruokaa

Tiedätkö, mitä vauvoille sopivia ruokia voi pakastaa? Jaamme muutamia vaihtoehtoja, jotta voit monipuolistaa vauvasi ruokavaliota ja säästää samalla ruoanlaittoon kuluvaa aikaa!
10 pakastamiseen soveltuvaa vauvanruokaa
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lasten ruokkiminen on yksi niistä asioista, jotka voivat viedä vanhemmilta huomattavasti aikaa. Kaiken kuorimisen, siementen poistamisen, pilkkomisen, soseuttamisen ja keittämisen keskellä tuntuu siltä, ettei aikaa ole koskaan riittävästi. Tästä syystä pakastimeen soveltuvat vauvanruoat ovat loistoidea. Tässä artikkelissa esittelemme 10 pakastamiseen soveltuvaa vauvanruokaa.

Pakastaminen on erinomainen ruoansäilömismenetelmä. Sinun on vain valittava oikeat ruoka-aineet ja noudatettava muutamia vinkkejä, jotta pakastamasi ruoan ravintoaineet, maku ja tekstuuri säilyisivät ennallaan.

Mitä vauvanruoan pakastamiseen tarvitaan?

Ennen vauvanruoan pakastamista on hyvä tehdä lista tarvittavista välineistä. Tämä auttaa pitämään pakastimen järjestyksessä ja tuotteet mahdollisimman tuoreina. Mercedes Piqueran mukaan useimmissa ruoissa säilyvät niiden alkuperäiset ominaisuudet, ravintoarvo, maku ja tuoksu sulattamisen jälkeen.

Teippiä ja vedenkestävä tussi

Jotkut valmistamasi ruoat ovat keskenään samanvärisiä, esimerkiksi porkkanasose ja persikkahillo, mikä voi saada sekoittamaan ne keskenään. Tästä syystä jokaiseen rasiaan tulee kirjoittaa, mitä se sisältää ja milloin se on valmistettu.

Jääpalamuotit

Jääpalamuotit ovat helpoin tapa pakastaa vauvanruokaa, koska niihin saa pieniä annoksia. Joustavat jääpalamuotit ovat paremmin taivuteltavissa kuin jäykät, kun annoksia otetaan pakkasesta.

Jos sinulla ei ole tällaisia jääpalamuotteja, voit käyttää pieniä muoviastioita, joita on helppo käsitellä sulattaessa.

Muffinivuoka

Muffinivuoka toimii samaan tapaan kuin jääpalamuotti. Kun vauvanruoka on jäätynyt, voit siirtää sen muoviseen pakastepussiin tai kannelliseen muoviastiaan.

Vauvanruoan voi säilöä pakastepusseihin
Voit ostaa pakastepusseja ruoan pakastamista varten.

Keksimuotit

Voit käyttää vauvanruoan pakastamiseen myös keksimuotteja, kun peität ne voi- tai leivinpaperilla. Laita sosetta niihin lusikan avulla tai puristamalla sitä pieniä annoksia pussista, jossa yksi kulma on leikattu auki.

Pakastepussit

Roberto Massinin mukaan kaikki pakasteet tulee suojata jääpoltteelta, joka voi pilata tai kuivattaa ruoan.

Pakastepussit ovat erinomainen vaihtoehto pienten annosten suojaamiseen. Voit käyttää isoja pusseja isompien määrien säilömiseen. Äläkä tietenkään unohda laittaa pussiin etikettiä, josta käy ilmi ruoan nimi ja valmistuspäivä.

Mitä ruokia voi sitten pakastaa? 10 pakastamiseen soveltuvaa vauvanruokaa

Kemian insinöörien mukaan hitaan jäätymisen aikana muodostuu suuria, teräviä jääkiteitä, jotka voivat hajottaa joidenkin ruokien rakenteen. Tästä syystä tällaiset ruoat kannattaa muussata tai soseuttaa ennen pakastamista.

1. Kurpitsa on loistava vaihtoehto pakastamiseen

Voit käyttää mitä tahansa kurpitsalajiketta, esimerkiksi satokurpitsaa tai talvikurpitsaa. Perspectives in Human Nutrition -lehti suosittelee näitä, koska niissä on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Lisäksi vauvat pitävät niiden makeasta mausta.

Huuhtele, kuori ja paloittele kurpitsa ja keitä sitä 5–8 minuuttia. Valuta lopuksi vesi pois ja muussaa soseeksi käsin tai tehosekoittimessa.

2. Naudanliha, kana ja kala

Nämä ovat lasten pääasiallisia proteiinilähteitä. Ne tulee kypsentää kasvisliemessä pehmeiksi ja sitten muussata pienessä määrässä oliiviöljyä soseeksi ennen pakastamista.

3. Mustikat, mansikat ja kirsikat

Tohtori Garzón kertoo, että näissä hedelmissä on paljon antosyaaneja, bioaktiivista väriainetta, joka tunnetaan antioksidoivasta vaikutuksestaan kehossa. Niissä on myös C-vitamiinia ja kuitua, jotka auttavat ehkäisemään ummetusta.

Voit muussata ne tuoreina ja pakastaa ne suoraan, tai sitten keittää niitä ensin 10 minuuttia. Keittäminen tiivistää sokerit ja antaa soseelle makeamman maun. Muista huuhdella ne hyvin ennen soseuttamista.

4. Persikat

Espanjan ravitsemussäätiön mukaan persikoissa on runsaasti kaliumia, C-vitamiinia, karotenoideja ja antioksidantteja. Ne sisältävät myös luonnollisia tuoksu- ja makuyhdisteitä nimeltä kumariinit.

Pesemisen, kuorimisen ja siementen poistamisen jälkeen paloittele persikat ja jauha ne tehosekoittimessa. Keitä noin 15 minuuttia pienessä määrässä vettä luontaisten sokerien uuttamiseksi. Anna soseen olla huoneenlämmössä, minkä jälkeen pakkaa astioihin ja pakasta.

5. Porkkanat

Porkkanoita lapset voivat alkaa syödä jo varhaisessa iässä. Makeutensa vuoksi ne ovat yleensä perheen pienimpien suosikkeja.

Porkkanoissa on beetakaroteeneja, jotka muuttuvat A-vitamiiniksi, kuitua ja kaliumia.

Ne tulisi keittää kuorineen, jotta fytokemikaalit ja ravintoaineet eivät liukene veteen ja häviä. Kun ne ovat pehmeitä, kuori ja muussaa ne. Jäähtymisen jälkeen ne voi säilöä pakastimeen.

6. Bataatti on pakastamiseen soveltuvaa vauvanruokaa

Bataatit ovat juureksia, jotka sisältävät runsaasti tärkkelystä, sokereita ja karotenoideja. Niillä on samankaltainen ulkomuoto ja tekstuuri kuin perunoilla, ja ne soveltuvat ihanteellisesti soseuttamiseen.

Pese, kuori ja pilko bataatit pieniksi palasiksi. Keitä 15–20 minuuttia tai kunnes ne pehmenevät. Anna jäähtyä ja muussaa ennen pakastamista.

7. Pavut, linssit ja tarhapavut ovat pakastamiseen soveltuvaa vauvanruokaa

Palkokasvit ovat tärkeitä lapsen ruokavaliossa jo varhain. Ne ovat kasviproteiinin, tärkkelyksen ja kuidun lähde. Niissä on myös runsaasti sinkkiä, rautaa, magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja B-ryhmän vitamiineja.

Palkokasvien kypsennysaika vaihtelee riippuen siitä, ovatko ne pehmeitä vai eivät. Kuivia papuja kannattaa pehmittää liottamalla noin 8 tuntia ennen kypsennystä. Linssit pehmenevät 15–20 minuutissa ilman liottamistakin.

Kun ne ovat pehmeitä, soseuta ne tehosekoittimessa. Niiden makua voi korostaa sekoittamalla joukkoon vähän valkosipulia tai sipulia. Ne säilyvät pakkasessa pitkään.

Palkokasvit ovat pakastamiseen soveltuvaa vauvanruokaa
Palkokasvit ovat ravitsevia sekä lapsille että aikuisille, ja niissä on paljon hyödyllisiä yhdisteitä.

8. Maissi

Pikkumaissi on erinomainen vaihtoehto muussaamiseen ja pakastamiseen. Tässä viljassa on reilusti vettä, kuitua, proteiineja ja sokereita. Maissia tulisi liottaa kuusi tuntia sitä peittävän kuoren poistamiseksi, joka on vauvojen vaikea pureskella.

Keitä sitä sitten noin 45 minuuttia ja anna jäähtyä. Muussaa se myöhemmin tehosekoittimessa pienessä määrässä oliiviöljyä ja keitinvettä. Muodostuva tahna tulisi siivilöidä ennen pakastamista.

9. Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on helposti sulava vihannes, ja miedon makunsa vuoksi yleensä yksi perheen pienimpien suosikkeja. Siinä on runsaasti vettä ja kuitua.

Huuhtelun jälkeen paloittele kesäkurpitsa ja paista valkosipulin, sipulin ja purjon kera. Voit halutessasi sekoittaa sen porkkanan ja bataatin kanssa. Soseuta, niin se on valmis pakastettavaksi.

10. Kukkakaali ja parsakaali ovat erinomaista pakastamiseen soveltuvaa vauvanruokaa

Kukkakaali ja parsakaali kuuluvat samaan ristikukkaisten vihannesten sukuun. Pohjois-Carolinan Department of Agriculture and Consumer Services -osaston mukaan parsakaali sisältää A- ja K-vitamiinia, folaatteja ja C-vitamiinia. Professori Nicolás Pedreros korostaa, että kukkakaali on bioaktiivisten yhdisteiden lähde.

Nämä kaalit voi pehmittää höyryttämällä niitä 5 minuuttia. Muussaa ne ja anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen pakastamista.

Ruoat, jotka eivät sovi pakkaseen

Kaikki ruoat eivät sovellu pakastamiseen. Jotkut niistä muuttuvat epämiellyttävän ruskeiksi tai vetisiksi ja niiden maku häviää. 

Eräs asiantuntijaryhmä suosittelee lisäämään niihin puristettua sitruunaa tai höyryttämään ruoka-ainetta kolme minuuttia värin parantamiseksi. Näitä ruoka-aineita ovat:

  • Päärynät
  • Avokadot
  • Luumut
  • Aprikoosit
  • Kurkku
  • Kiivi

Vinkkejä vauvanruoan pakastamiseen

Tässä muutamia vinkkejä vauvanruoan turvalliseen pakastamiseen niin, ettei se vaikuta ruoan ravintoarvoon:

  • Rasiat: Ne tulisi sulkea tiiviisti niin, ettei rakoja jää. Ne tulisi ensin desinfioida ja pestä huolellisesti. Steriloi ne mahdollisuuksien mukaan kuumassa vedessä. Kirjoita myös päivämäärä ja ruoan nimi etikettiin.
  • Jätä sopivasti tilaa pakkaukseen: Jäätyvä ruoka laajenee. Älä siis täytä rasiaa piripintaan, sillä ruokaa saattaa valua yli pakastamisen aikana.
  • Soseiden keittäminen: Ruoat tulisi keittää kunnolla, jotta soseessa ei ole paakkuja. Älä lisää suolaa, ja pakasta vasta kylmäksi jäähtynyt sose. Voit lisätä teelusikallisen öljyä.

Kotona valmistettu vauvanruoka on turvallisempaa, halvempaa ja ravitsevampaa. Muussattua ruokaa tai soseita pakastamalla et joudu valmistamaan ruokaa päivittäin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitä tehdä, jos vauva kieltäytyy rintamaidosta?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitä tehdä, jos vauva kieltäytyy rintamaidosta?

Mitä tehdä, kun vauva kieltäytyy rintamaidosta? Tässä artikkelissa kerrotaan mahdollisista syistä ja ratkaisuista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.