Millainen on pakastetun lihan säilyvyys?

Pakastimesta on paljon apua jokapäiväisessä elämässämme. Mahdollisuus pakastaa lihaa ehkäisee ruokahävikkiä. Elintarvikkeiden pakastamisen ansiosta meidän ei myöskään tarvitse käydä kaupassa joka päivä.
Millainen on pakastetun lihan säilyvyys?
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Me kaikki tiedämme, että tuore liha on erittäin helposti pilaantuva raaka-aine. Lihan pakastaminen pidentää lihan säilyvyyttä, säilyttäen samalla sen laadun ja ravintoaineet. Meidän on kuitenkin otettava huomioon joitain lihan pakastamiseen liittyviä asioita, joiden avulla voidaan taata lihan laatu ja käyttökelpoisuus.

Pakastaminen säilyttää ruoan pitkään, koska se estää patogeenisten mikro-organismien kasvun, jotka voivat aiheuttaa pilaantumista tai sairauksia. Pakastetut elintarvikkeet voivat siten säilyä kauan pakastimessa pilaantumatta.

Kaikella on kuitenkin rajansa. On tärkeää ymmärtää, että pakastettunakaan ruoka ei säily ikuisesti.

Miten hyvä on pakastetun lihan säilyvyys?

Pakastetun lihan säilyvyys riippuu lihatyypistä.
Pakastetun lihan säilyvyyden takaamiseksi on otettava huomioon muutamia asioita sekä ennen pakastamista että sen jälkeen.

Aika, jonka ruoka säilyy pakastimessa käyttökelvollisena, vaihtelee suuresti ruuan tyypistä riippuen. Pakastettu liha säilyy käyttökelpoisena yleensä vähemmän aikaa kuin esimerkiksi vihannekset.

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi pakastusajat ovat erilaiset, on kunkin lihatyypin rasvamäärä. Alle olemme listanneet kuinka kauan eri tyyppiset pakastetut lihat voivat säilyä pakastimessa:

 • Erittäin rasvainen liha ja makkarat kestävät pakastimessa 1-2 kuukautta.
 • Hampurilaiset ja muut valmisteet, joissa on tuoretta jauhelihaa, 3-4 kuukautta.
 • Vasikanliha sekä tuore lampaan- ja sianlihasta säilyvät pakastimessa 4–12 kuukautta.
 • Kana, kalkkuna ja muu siipikarjanliha kestää 9-12 kuukautta pakastimessa.

Alhaisissa lämpötiloissa bakteerien kasvu pysähtyy, mutta hapetusreaktio ei. Ja vaikka se tapahtuu hitaasti, rasvan kuivuminen jatkuu.

Tämä ruoan kemiallisten reaktioiden jatkuminen on yksi tärkeimmistä syistä lihan ravintoarvon menetykseen.

Food Science and Technology -lehden artikkelissa todetaan juuri näin. Eltaantumisprosessi vaikuttaa pakastetun lihan makuun, tekstuuriin ja väreihin. Vaikka emme huomaa sitä ensi silmäyksellä, meidän on ymmärrettävä, että se tapahtuu jossain vaiheessa, jos emme käytä lihaa.

Vinkkejä pakastetun lihan laadun säilyttämiseen

Jääkaapin organisointi on erittäin suositeltavaa, jotta kaikki on helposti saatavilla.

Pakastetun lihan laadun säilyttämiseksi sekä sen ravintoarvojen menettämisen estämiseksi meidän on otettava huomioon joitain pieniä asioita:

 • Aseta pakastin oikeaan lämpötilaan, koska se auttaa lihaa jäätymään nopeammin.
 • Tyhjiöpakkaukset: Ne on käärittävä kalvoon tai sopiviin astioihin. Muuten ne voivat menettää vettä, imeä pahoja hajuja tai kuivua.
 • Lihan pakastaminen pakkauksissa tai pienissä annoksissa: Kun pakastamme erittäin suuria paloja, tuotteen keskiosa jäätyy hitaammin ja samalla sen laatu kärsii. Lisäksi ruokaan voi muodostua jääkiteitä, jotka sulaessaan rikkovat sen rakenteen ja pilaavat sen ominaisuudet.
 • Erota näkyvä rasva paloista: Kuten jo keskustelimme, pakastaminen ei pysäytä rasvojen hapettumista ja voi pilata ne.
 • Pakasta keitetty liha tai lihapata ilmatiiviissä muovi- tai lasiastioissa: Meidän on odotettava kunnes ruoka on jäähtynyt ennen kuin ruoka laitetaan pakastimeen.

Pakastimen sotkuisuuden välttämiseksi on tärkeää merkitä säilytysastiaan jokaisen pakkauksen sisältö ja pakkauspäivä sekä yrittää pitää yllä yleistä järjestystä. Näin vältät myös mahdollista ruokahävikkiä.

Pakastetun lihan oikeaoppinen sulattaminen

On yhtä tärkeää kiinnittää huomiota lihan pakastusolosuhteisiin, koska se auttaa meitä arvioimaan, kuinka sulattaa se oikein. Oikeaoppinen pakastaminen on turhaa, mikäli raaka-aine pilataan sulattamisen yhteydessä.

Pakastettu liha tulee sulattaa kylmänä. Pakastettua lihaa ei tulisi jättää huoneenlämpöön tai lähelle lämmönlähdettä prosessin nopeuttamiseksi.

Journal of Infectious Diseases -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä voi lisätä terveydelle vaarallisten patogeenisten bakteerien kasvua.

Paras tapa sulattaa pakastettua lihaa on laittaa se jääkaappiin noin 24 tunniksi. Mikäli sinulla ei ole aikaa odottaa lihan sulamista 24 tuntia, voit laittaa pakkauksen vedellä täytettyyn astiaan.

On hyvä muistaa, että sulatettu liha on kypsennettävä välittömästi. Kun lämpötila laskee, bakteerit alkavat lisääntyä.

Mikäli huomaat että et tule välittömästi käyttämään kaikkea kypsentämääsi lihaa, voit laittaa kypsennetyn ruuan pakastimeen. Älä kuitenkaan koskaan pakasta jo kertaalleen sulatettua raakaa ruokaa.

Pakastetun lihan säilyvyys: yhteenveto

Jos haluat nauttia laadukkaasta pakastetusta lihasta, sinun on paljon parempi ostaa tuoretta lihaa ja pakastaa se itse. Voit ostaa suuremman palan lihaa ja jäädyttää sen noudattamalla yllä mainittuja vinkkejä. Näin pystyt aina hallitsemaan tuotteen laatua tehokkaammin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Amaral A.B et al. Lipid oxidation in meat: mechanisms and protective factors: a review. Food science and technology. Diciembre 2018. 38(1).
 • Haselbeck AH., Panzner U., Im J., Baker S., et al., Current perspectives on invasive nontyphoidal salmonella disease. Curr Opin Infect Dis, 2017. 30 (5): 498-503.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.