Logo image
Logo image

Kuinka säilöä basilikaa pakastimessa?

4 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, kuinka basilikaa voidaan pakastaa ja kuinka pitää se tuoreena ympäri vuoden. Näiden neuvojen avulla tämän aromaattisen yrtin tuoksu ja maku ovat osa ruuanlaittoasi ympäri vuoden!
Kuinka säilöä basilikaa pakastimessa?
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Basilika on aromaattinen yrtti, jota käytämme usein ruuanlaitossa. Kyseessä on kasvi, joka luonnostaan kukoistaa vuoden kuumimpina kuukausina. Kun lämpötila alkaa laskea, sen ulkonäkö ja maku muuttuvat. Yleensä se kuihtuu ja lehtien säilyttäminen tuoreena on erittäin haastavaa. Basilikaa voi kuitenkin säilöä pakastimessa, ja oikein pakastettuna voimmekin nauttia tuoreesta basilikasta ympäri vuoden.

Ei ole väliä kasvatatko basilikaa parvekkeella tai puutarhassa vai ostatko sen tuoreena supermarketista. Oikean säilömismenetelmän avulla on mahdollista pitää basilika tuoreena pitkään.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka on mahdollista nauttia tuoreesta basilikasta vuoden jokaisena päivänä!

Vaihtoehtoja basilikan pakastamiseen ja säilömiseen

Basilikan pakastamiseen ja säilömiseen on olemassa monia eri menetelmiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kussakin tapauksessa säilytämme vain basilikan lehdet ja heitämme varret pois.

Meidän tulisi myös muistaa, että basilikalla on luonnostaan korkea vesipitoisuus. Mikäli leikkaamme lehdet ja emme käytä niitä heti, ne muuttuvat mustiksi ja menettävät makunsa. Suosittelemme, että et kuivaa basilikaa, koska se on erittäin herkkä yrtti ja voi menettää makunsa nopeasti.

Pakastimessa se voi kestää jopa 10 kuukautta, joten alta löydät joitain tapoja pakastaa basilikaa ja varmistaa, että se säilyttää kaikki ominaisuutensa.

Pakasta lehdet kokonaisina

Jos haluat pakastaa lehdet kokonaisina, noudata seuraavaa ohjetta:

 • Erottele lehdet varsistaan.
 • Pese ne huolellisesti. Tätä varten suosittelemme, että upotat ne lasilliseen kylmää vettä, koska lehdet ovat erittäin herkkiä ja vahva vesisuihku voi vahingoittaa lehtien rakenteita.
 • Kuivaa ne paperipyyhkeillä.
 • Laita ne ilmatiiviiseen pussiin jäätymään.

Cuban Journal of Pharmacy -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tällä tavalla basilika säilyy tuoreena vähintään 10 kuukautta. On todennäköistä, että osa lehdistä murenee tai kutistuu pakastimessa, näin ollen ne eivät ole enää tuoreita kun sulatamme lehdet.

Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, jos lisäämme basilikan lehdet ruokaan murskattuina.

Some figure
Jäädytetty basilika antaa extramakua jokaiseen ruokalajiin.

Pakasta basilika öljyn seassa

Tämä on käytännöllisempi tapa pakastaa basilika. Tarvitset vain jääpalamuotin, jota käytetään jääpalojen valmistamiseen. Kun olet pessyt lehdet hyvin, laita 5 tai 6 basilikan lehteä jokaiseen jääpalamuotin lokeroon ja lisää öljyä.

Tällä tavoin säilytät myös basilikan tuoksun!

Basilikan säilöminen oliiviöljyn tai suolan kanssa

Basilikan pakastaminen oliiviöljyssä on yksi suosituimmista tavoista. Kun olet pessyt ja kuivannut lehdet edellä esitetyllä tavalla, toimi seuraavasti:

 • Laita basilikan lehdet yrttimyllyyn ja lisää oliiviöljyä; noin kaksi lusikallista jokaista runsasta kourallista lehtiä kohden.
 • Murskaa seosta, kunnes saat tasaisen tahnan.
 • Jaa seos jääpalamuottiin ja laita pakastimeen.

Basilikan säilöminen suolassa on todella helppoa. Tarvitset basilikan lehtiä, suolaa, oliiviöljyä ja lasipurkin. Luo purkkiin kerroksia basilikan lehdistä ja suolasta, kunnes purkki on täynnä.

Myöhemmin kaada kerrosten päälle oliiviöljyä ja sulje purkki. Voit säilyttää basilikaa tällä tavalla noin kahden kuukauden ajan.

Valmista pestoa ja pakasta se

Tämä vaihtoehto on yksi suosikeistamme, koska pakastetun peston käyttäminen säästää paljon aikaa.

Tarvitset basilikan lehtiä, oliiviöljyä ja suolaa. Sinun on jauhettava lehdet sekä lisättävä öljy ja suola. Voit pakastaa valmiin pesto-tahnan jääpalamuotissa.

Suosittelemme kokeilemaan tätä reseptiä, mikäli haluat tehdä hieman hienomman pesto kastikkeen:

 • 2 dl basilikaa
 • 50 ml oliiviöljyä
 • 0,5 dl pähkinöitä
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 1 dl parmesaania tai vastaavaa juustoa
 • 1 valkosipulinkynsi ja suolaa maun mukaan

Käsittele kaikki ainesosat ja laita ne pakastamiseen sopiviin astioihin, lisää tilkka oliiviöljyä ja jäädytä. Pesto säilyy pakastimessa noin vuoden.

Some figure
Voit pakastaa valmiin peston, mikä helpottaa ruoanlaittoa.

Kuinka pakastaa tai säilöä basilikaa

Jos et halua pakastaa basilikaa, mutta haluat sen kestävän hieman kauemmin kuin normaalisti, sinun on pidettävä basilika suojattuna luonnonvalolta. Hyvin valolta suojattuna basilika voi säilyä maljakossa jopa kaksi viikkoa.

Toinen vaihtoehto on pakastaa se, mutta pitää lehdet kokonaisina ja tuoreina. Erottele puhtaat ja kuivat lehdet ja laita ne tarjottimelle aseteltuna pakastimeen.

Säilö jäätyneet lehdet ilmatiiviisiin pakasterasioihin. Tällä tavalla lehdet pysyvät pidempään paremmassa kunnossa. Noudata artikkelin alussa olevia ohjeita.

Mikäli haluat, voit myös kuivata tuoreita yrttejä, kuten basilikaa. Aloita pesemällä ja kuivaamalla basilikan lehdet. Asettele ne kuivumaan ulos suojaisaan paikkaan. Näin vältetään se että hyönteiset tulisivat syömään lehtiä tai että ne menettäisivät makunsa liiallisen kuivumisen vuoksi.

Kuivatut basilikan lehdet ovat valmiita kun ne murenevat helposti. Basilikan kuivaamista ei yleensä suositella, koska se on todella herkkä yrtti. Päätös on kuitenkin sinun.

Viimeiset neuvot

Tässä artikkelissa olet oppinut, että basilikaa on mahdollista säilöä pitkään säilyttäen samalla suurimman osan sen aistinvaraisista ominaisuuksista. Haluamme kuitenkin korostaa, että basilikan lehdet on jauhettava ennen kuin ne lisätään ruoka-annokseen. Jos annat basilikan olla huoneenlämmössä liian kauan, se muuttuu mustaksi ja kuihtuu.

Käytämme tuoretta basilikaa juomien, infuusioiden, etikan ja öljyjen maun parantamiseksi. Kaikki nämä valmisteet tulisi pitää jääkaapissa ja käyttää neljän päivän kuluessa niiden valmistamisesta. Tämä on välttämätöntä bakteerien kehittymisen estämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia34(3), 187-195.
 • Longoni, T., Alonso Esteban, J., Ciappellano, S., Matallana González, M., & Torija Isasa, M. E. (2015). Interés de la albahaca (Ocimum basilicum) como alimento: valor nutritivo y propiedades funcionales. In Congreso Nacional de Ciencias Hortícolas, Sociedad Española de Ciencias Hortícolas(Vol. 71, pp. 429-432).
 • Bunning, M., Woo, D., & Kendall, P. Hierbas: cómo conservarlas y usarlas (Doctoral dissertation, Colorado State University. Libraries).
 • Galiano, C. (2013). Comprar, Conservar y Congelar nuestros alimentos desde la A hasta la Z. Bubok.
 • Martija-Ochoa, M. (2020). Cultive en casa hierbas aromáticas. Parkstone International.
 • Green, A. (2007). El Libro de las especias: hierbas aromáticas y especias. Ediciones Robinbook.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.