Onko home ruoassa vaarallista?

Homehtuneen ruuan nauttiminen voi johtaa vakavaan ruokamyrkytykseen. Mikäli olet epävarma, on aina parasta heittää ruoka pois sen sijaan, että söisit sen.
Onko home ruoassa vaarallista?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mitä meidän tulisi tehdä, kun näemme hometta ruoassamme? Onko home ruoassa vaarallista? Joskus, kun kurotamme ottaaksemme herkullisen välipalan, huomaamme, että sen ulkopuolella on hometta tai se on jopa tunkeutunut tuotteen sisäpuolelle. Tällaisessa tilanteessa meidän on oltava varovaisia, koska hometta sisältävän ruoan syöminen voi olla terveydelle vaarallista.

Homeen esiintyminen viittaa ihmisen terveydelle haitallisen mikro-organismin kasvuun. Bakteerien, sienten tai alkueläinten syöminen voi johtaa ruokamyrkytykseen.

Sienten aiheuttamat sairaudet

Tämäntyyppiset terveysongelmat perustuvat tunkeutuvien mikro-organismien kolonisoitumiseen ruoansulatuskanavassa tai terveydelle myrkyllisten jätetuotteiden kerääntymiseen. Oireet liittyvät yleensä ruuansulatusjärjestelmän ongelmiin. Oksentelu, ripuli ja epämukavuus suolistossa ovat melko yleisiä näissä tilanteissa. Taudin aiheuttajasta riippuen vaurio voi kuitenkin olla vakavampi. Se voi myös vaikuttaa maksaan ja aiheuttaa tiettyjä vakavia terveysongelmia.

Onko homeen poistaminen ruoasta turvallista?

Onko home ruoassa vaarallista?
Home ruoassa voi olla riittävä syy sen heittämiseen pois. Vaikka joitakin elintarvikkeita voi vielä syödä, useimmat lisäävät ruokamyrkytysriskiä.

Kuivia tai vähäkosteisia ruokia voi syödä, kun home on poistettu ulkopuolelta. Tämä prosessi ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen lihaisissa tai kosteissa ruoissa, koska sieni voi levitä tuotteen sisäpuolelle aiheuttaen terveysongelmia nauttimisen jälkeen.

Epäselvissä tapauksissa on aina suositeltavaa heittää ruoka pois, kun havaitset hometta. On olemassa tiettyjä poikkeuksia, erityisesti juustojen kohdalla, joissa homeen tai mikro-organismien ilmaantuminen ei yleensä aiheuta terveysongelmia. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisimpia.

On huomattava, että homeen esiintyminen merkitsee mikro-organismin olemassaoloa tuotteen ulkopuolella ja mahdollisesti sisäpuolella. Internist -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sieni-infektioilla on yleensä erilainen oireyhtymä kuin bakteeri-infektioilla. Tässä tapauksessa maksa on todennäköisemmin vahingoittunut elin.

Lisäksi homeiden nielemisen aiheuttama maksatoksisuus on kumulatiivista, eli se ei osoita oireita ennen kuin toksisen aineen määrä organismissa on riittävän suuri aiheuttamaan vakavan vamman.

Hygienian merkitys ruoanvalmistuksessa

Ruoan asianmukainen käsittely on ratkaisevan tärkeää ruoan pilaantumisen ja tartuntariskin välttämiseksi.

Asianmukainen hygienia on välttämätöntä homeen ilmaantumisen estämiseksi. Ruoan pitäminen oikeissa lämpötila– ja kosteusolosuhteissa on erittäin tärkeää. Lisäksi meidän on erotettava elintarvikkeet ristikontaminaation välttämiseksi. Myös se, että eri elintarvikkeita ei käsitellä samoilla välineillä, erityisesti raakojen ja kypsennettyjen ruokien tapauksessa, eliminoi monia riskejä.

Toisaalta on tärkeää, että kylmäketjua ei katkaista ja ruoka sulatetaan kunnolla. Huoneen lämpötila ei yleensä ole oikea sulatettaessa ruokaa; suosittelemme, että suoritat tämän prosessin jääkaapissa.

Parasta ennen -päivämäärän ylittäminen lisää myös todennäköisyyttä, että sen pintaan kehittyy hometta tai sisälle jonkin tyyppistä organismia.

Näiden riskien minimoimiseksi teollisuus käyttää säilöntäaineita, jotka tieteelliset tutkimukset ovat osoittautuneet hyödyllisiksi. Joissakin tapauksissa nämä ovat luonnollisia, kuten suola, sokeri ja tyhjiöpakkaus. Muissa tilanteissa turvaudutaan kuitenkin kemiallisten alkuaineiden käyttöön, joiden pitkän aikavälin terveysvaikutukset eivät aina ole selviä.

Tämä on yksi syistä, miksi meidän pitäisi valita tuoreen ruoan syöminen yliprosessoitujen elintarvikkeiden sijaan. Tuoreen ruoan tulee kuitenkin olla aina oikeissa hygieniaolosuhteissa.

Mitä tehdä, jos huomaat hometta ruoassa?

Homeen kasvu ruoan pinnalla tarkoittaa mikro-organismin läsnäoloa, joka useimmissa tapauksissa on haitallinen ihmiskeholle. On tilanteita, joissa riittää tämän pintakerroksen poistaminen ruoan kuluttamiseksi myöhemmin, mutta näin ei aina ole.

Emme saa unohtaa, että haitallisten homesienten nielemisen seuraukset ilmenevät keskipitkällä aikavälillä vakavina terveysongelmina. Siksi, jos olet epävarma, on parempi heittää pois homeinen ruoka. Näin vältät mahdolliset terveyshaitat.

Tämän ongelman estämiseksi on parasta noudattaa hyvää ruokahygieniaa. Ruoan pitäminen asianmukaisissa lämpötiloissa ja sen syöminen parasta ennen -päivään mennessä ovat yleensä kaksi onnistunutta toimenpidettä haitallisten mikro-organismien nauttimiseen liittyvien komplikaatioiden ehkäisemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vehreschild MJ., Cornely OA., Resistant fungi. Internist, 2015. 56 (11): 1271-6.
  • Gokoglu N., Novel natural food preservatives and applications in seafood preservation: a review. J Sci Food Agric, 2019. 99 (5): 2068-2077.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.