Logo image
Logo image

Juustolla ja kinkulla täytetyt purjot

3 minuuttia
Täytetyt purjot ovat herkullinen vaihtoehto, joka valmistuu lyhyessä ajassa. Jos haluat oppia valmistamaan juustolla ja kinkulla täytetyt purjot, lue alla oleva resepti.
Juustolla ja kinkulla täytetyt purjot
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Juustolla ja kinkulla täytetyt purjot ovat herkkua, jonka kokeilemista et tule katumaan. Tämä helppovalmisteinen ruokalaji on erinomainen vaihtoehto gourmet-aterian alkupalaksi. Se on lisäksi erinomainen tapa saada vaihtelua tyypillisiin alkuruokiisi.

Purjot, vihannekset jotka kuuluvat sipulin, pillisipulin ja valkosipulin ryhmään, ovat monipuolisia raaka-aineita keittiössä. Hivenen makean makunsa ansiosta niitä voidaan valmistaa höyrytettyinä tai lisätä keittoihin ja liemiin.

Tällä kertaa opetamme valmistamaan herkulliset juustolla ja kinkulla täytetyt purjot, jotta pääset nauttimaan purjon mausta maksimaalisesti. Lue eteenpäin – löydät alta reseptin ja valmistusohjeet vaihe vaiheelta.

Juustolla ja kinkulla täytetyt purjot: tarvittavat välineet ja ainekset

Näistä määristä riittää viiteen annokseen:

 • 1 kananmuna
 • 8 isoa purjoa
 • 50 grammaa voita
 • 100 grammaa viipaloitua kinkkua
 • suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan
 • 1 rkl Dijon-sinappia
 • 250 g tuorejuustoa tai mozzarella-juustoa
 • syvä kattila
 • matala uuninkestävä astia
Some figure
Mozzarellajuusto sulaa erittäin hyvin, mikä antaa tälle reseptille hivenen kermaisuutta.

Ohjeet vaihe vaiheelta

Ihan ensiksi purjoja tulee keittää kiehuvassa, suolatussa vedessä 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Aika on vain likimääräinen. Pidä mielessä, että purjojen tulisi pysyä ehjinä.

Kun odotat purjojen pehmenemistä, riko muna kulhoon ja vatkaa sitä haarukalla muutama minuutti. Pilko sitten mozzarella-juusto palasiksi ja laita samaan kulhoon. Lisää sinappi, suola ja mausteet. Tämän jälkeen paloittele kinkku suikaleiksi ja lisää nekin kulhoon.

Laita tässä vaiheessa uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sillä aikaa kun uuni lämpiää, valuta purjoista vesi, huuhtele juoksevan kylmän veden alla, laita liinan tai talouspaperin päälle ja anna jäähtyä 10 minuuttia. Tämä on tärkeä vaihe, jotta pystyt täyttämään purjot näppejäsi polttamatta.

Poista seuraavaksi purjoista keskus painamalla niitä. Niistä tulisi saada onttoja. Täytä purjot sitten lusikan avulla ja laita ne voideltuun astiaan. Ennen täyttämistä voit halutessasi leikata purjoja pienemmäksi tehtävän helpottamiseksi.

Kun olet valmis, laita purjot vierekkäin ja levitä loput voista niiden päälle lusikan avulla. Paista 15 minuuttia tai kunnes juusto on kullanruskeaa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Lukuma: ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Mitä täytettyjen purjojen kanssa voi tarjota?

Juustolla ja kinkulla täytetyt purjot voivat olla osa pääateriaa. Tällöin sinun tulee valmistaa jotain purjojen kaveriksi makua täydentämään.

Yksi vaihtoehto on paistettu tai grillattu liha. Mausta vain pala punaista lihaa timjamilla, suolalla ja katajalla, ja paista uunissa. Älä laita sitä samaan astiaan purjojen kanssa, tai muutoin lihasta irtoavat nesteet voivat saada täytetyt purjot hajoamaan.

Tähän reseptiin sopivat hyvin myös bataatit tai paistetut perunat. Tässä tapauksessa paloittele nämä mukulakasvit ohuiksi viipaleiksi kuorineen, ripottele päälle vähän oliiviöljyä ja kurkumaa tai paprikajauhetta, ja paista uunissa 10 minuuttia.

Toinen vaihtoehto on käyttää valkoista riisiä ja kasviksia, kuten maissia, herneitä tai paprikoita. Kaikki nämä vaihtoehdot sopivat hyvin yhteen juustolla ja kinkulla täytettyjen purjojen kanssa.

Mitä tulee ottaa huomioon?

On hyvä pitää mielessä, että tässä ateriassa on runsaasti kaloreita, natriumia ja tyydyttynyttä rasvaa. Tästä syystä ihmisten, joilla on metabolisia häiriöitä, korkea verenpaine tai korkeat triglyseridiarvot, ei kannata syödä niitä usein. Useat tutkimukset osoittavat, että näiden ravintoaineiden rajoittaminen on välttämätöntä lisäkomplikaatioiden välttämiseksi.

Tästä reseptistä voi kuitenkin muunnella terveellisemmän version niin, että ei käytä voita vaan ekstra-neitsytoliiviöljyä, tai valitsee kevyemmän juuston, kuten vähärasvaisen ricottan.

Onko purjojen syöminen terveellistä?

Paitsi että tätä vihannesta voi käyttää monissa eri resepteissä, keho saa siitä runsaasti ravintoaineita. Libro de la alimentación españolalähteen mukaan purjot ovat kuidun ja joidenkin vitamiinien lähde.

Purjot sisältävät B9-vitamiinia eli foolihappoa, joka vaikuttaa verisolujen muodostumiseen. Saman lähteen mukaan 150 grammasta purjoa saa 48 % sen suositellusta saannista.

Ne sisältävät myös C-vitamiinia, joka kylläkin häviää osittain kypsennyksen aikana. Purjoissa on runsaasti myös kivennäisaineita: kaliumia, fosforia, kalsiumia ja rautaa.

Some figure
Purjoista voi valmistaa monia erilaisia ruokia, ja ne edistävät osaltaan terveyttä ravitsemuksellisten ominaisuuksiensa ansiosta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Vegaanijuustot ja niiden edut

Valmista nämä herkulliset juustolla ja kinkulla täytetyt purjot

Vaikka purjo ei ole yhtä yleinen vihannes keittiössä kuin sipulit ja valkosipuli, se on monipuolinen vihannes, joka antaa ainutlaatuista makua aterioihin. Ja tämä resepti on erinomainen tapa hyödyntää sitä.

Jos sinulla ei ole paljon aikaa, voit keittää purjot ennalta ja jättää ne jääkaappiin myöhempää täyttämistä varten.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Díaz, M. C., & Glaves, A. (2020). Relación entre consumo de alimentos procesados, ultraprocesados y riesgo de cáncer: una revisión sistemática. Revista chilena de nutrición47(5), 808-821.
 • LA ALIMENTACIÓN ESPAÑOLA. Puerro. Disponible en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/2018/libro-la-alimentacion-espanola.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.