Vegaanijuustot ja niiden edut

Vegaanijuustot valmistetaan kasviperäisistä tuotteista. Ne ovat yleensä orgaanisia ja sisältävät proteiinimassaa eri lähteistä, kuten soijasta, kiinteytetyistä kasviöljyistä, ravintohiivasta tai jyvistä.
Vegaanijuustot ja niiden edut
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko koskaan kokeillut vegaanijuustoa? Uskotko, että vegaanijuustot ovat terveellisempiä kuin tavalliset juustot? Lue tämä artikkeli niin kerromme sinulle vegaanijuustojen eri lajikkeista.

Vegaanit ovat ihmisiä, jotka eivät syö lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita. Tämä tarkoittaa sitä, että he eivät syö esimerkiksi maitotuotteita tai munia.

Mitä on vegaanijuusto?

Vegaanijuustot ovat kasviperäisiä "juustoja".
Vegaanijuusto valmistetaan kasviperäisistä tuotteista eläinperäistentuotteiden välttämiseksi.

Juusto on erittäin suosittu ruoka. Valittavana on valtava valikoima ja loputtomasti erilaisia vaihtoehtoja. Monet ihmiset ovat kuitenkin joutuneet lopettamaan juustojen syömisen lääketieteellisen syyn, kuten laktoosi-intoleranssin tai maitoproteiinin allergioiden vuoksi.

Toisaalta on myös henkilöitä jotka ovat päättäneet elää ilman maitotuotteita, kuten vegaanit. Vegaanien määrä on kasvanut viime vuosina globaalilla tasolla.

Tunnetut maitopohjaiset juustot valmistetaan kaseiinista, eräänlaisista eläinten maitoproteiineista, joita saadaan lehmistä, vuohista ja lampaista. Maidon valmistuksen yhteydessä siihen lisätään entsyymejä, joita eläimen vatsa tuottaa, eli maito juoksettuu.

Toisaalta vegaani- tai vihannesjuustot valmistetaan kasveista, yleensä orgaanisista, ja siihen liittyy eri kasvilähteistä peräisin olevan proteiinimassan konsolidoituminen, lähteinä toimivat esimerkiksi soija, kiinteytetyt kasviöljyt, ravintohiiva ja jyvät.

Koska tämäntyyppinen juusto ei käy läpi luonnollista proteiinien kypsymisprosessia, sillä ei ole samaa makua kuin kypsytetyllä maitojuustolla.

Vegaanijuustojen edut

Kuten yllä mainittiin, vegaanijuustoilla on ominaisuuksia, jotka tekevät niistä erilaisia kuin eläinperäiset juustot. Vegaanijuustoilla on myös useita erinomaisia ​​ominaisuuksia, jotka tekevät niistä ihanteellisen vaihtoehdon moniin ruokalajeihin ja minkä tyyppiseen ruokavalioon tahansa.

 • Vegaanisijuustoissa on se etu, että niissä on paljon vähemmän kolesterolia ja rasvaa kuin eläinperäisissä tuotteissa. Tämä vähentää liikalihavuuden, diabeteksen, sydänongelmien ja joidenkin syöpätyyppien riskiä.
 • Vegaanijuustot ovat loistava proteiinin lähde.
 • Yksi vegaanisten juustojen syömisen merkittävistä eduista on niiden korkea mineraalipitoisuus, esimerkiksi fosfori ja kalium, jotka ovat välttämättömiä sekä hermoston moitteettomalle toiminnalle että lihastemme kunnolle.

Vegaanijuustojen 3 ryhmää

vegaanijuustot
Tofusta, kookospähkinästä tai pähkinöistä valmistetut vegaanijuustot on erilaisia.

Ensimmäisen ryhmän juustot on valmistettu tofusta. Sitä kutsutaan myös vegaanijuustoksi. Se on vain käynyttä soijaa. Käyminen antaa vaikutelman tuoreesta juustosta ja sillä on korkea proteiinipitoisuus.

Sitten on kookosrasvaan ja tärkkelykseen (yleensä perunan) perustuvia juustoja. Näiden juustojen koostumus on samanlainen kuin eläinperäisillä juustoilla.

Ja lopuksi on pähkinöistä valmistettuja juustoja. Kaksi yleisimmin käytettyä pähkinää ovat cashewpähkinät ja mantelit. Huono puoli on se, että cashew- tai mantelipähkinän makua on hyvin vaikea peittää, mutta jos jätät tämän seikan huomioimatta, sinulla on hyvin omaperäisiä makuja.

Vegaaniset juustolajikkeet

Espanjassa eläinperäisten juustojen valikoima on laaja, ja tarjolla on yli 200 vaihtoehtoa. Vegaanijuustot ovat olleet olemassa vain muutaman vuosikymmenen, mutta valikoima laajenee koko ajan. Alla on luettelo vegaanisista juustolajikkeista, joita voit maistella:

 • Raastettua parmesaanijuustoa
 • Vegaani mozzarellajuusto
 • Vegalloumi, juusto joka syödään kuumana
 • Vegaaninen cheddarjuusto
 • Savustettu vegaanijuusto

Mistä löytää vegaanijuustoja?

Vegaanijuustoja on myynnissä “vegaaniystävällisissä” ruokakaupoissa ja terveys- ja ekologisten ruokakauppojen lisäksi vegaanimessuilla ja ravintoloissa.

Voit valmistaa herkullista vegaanijuustoa myös itse kotona!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rojas Allende Daniela, Figueras Díaz Francisca, Durán Agüero Samuel. Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev. chil. nutr.  [Internet]. 2017  [citado  2019  Feb  14] ;  44( 3 ): 218-225. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300218&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182017000300218.
 • Brignardello J, Heredia L, Ocharán MP, Durán S. Conocimientos alimentarios de vegetarianos y veganos chilenos. Rev Chil Nutr 2013; 40(2): 129-134.
 • Guyomarc’h F, Nono M, Nicolai T, Durand D. Heat-induced aggregation of whey proteins in the presence of K-casein or sodium caseinate. Food Hydrocolloids. 2009;23(4):1103-1110.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.