Mitä eroa on vegaanin, kasvissyöjän ja fleksitaarin välillä?

Yhä useammat ihmiset suosivat kasvispainotteista ruokavaliota ja saattavat sanoa olevansa vegaani, kasvissyöjä tai fleksitaari. Tiedätkö, mitä nämä termit tarkoittavat?
Mitä eroa on vegaanin, kasvissyöjän ja fleksitaarin välillä?
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Olet ehkä kuullut termit vegaani, vegetaristi eli kasvissyöjä ja fleksitaari, mutta ymmärrätkö mitä ne todella tarkoittavat? Ne kaikki perustuvat kasvispohjaiseen ruokavalioon, joten miten ne eroat toisistaan? Alta löydät tietoa aiheesta.

Hedelmät ja vihannekset muodostavat ison osan näistä ruokavalioista. Monet ihmiset haluavat noudattaa niitä eläintenoikeuksiin liittyen tai esimerkiksi ympäristökatastrofin vuoksi.

Vegaani, kasvissyöjä ja fleksitaari – mikä erottaa ne toisistaan?

On monia syitä, miksi näiden ruokavalioiden suosio kasvaa kasvamistaan. Niissä jokaisessa on sen selkeästi muista erottavia piirteitä, jotka kuvaavat kulutukseen liittyviä aatteita. Tutustutaan tarkemmin jokaisen ruokavalion ominaispiirteisiin.

Vegaani

Tämä ruokavalio perustuu kokonaan kasvisperäisiin elintarvikkeisiin. Vegaanit eivät siis syö mitään eläinperäisiä tuotteita, kuten maitotuotteita ja niiden johdannaisia, munia tai hunajaa. Termi “vegaani” kuitenkin ylittää tämän ja viittaa itse asiassa elämäntyyliin, johon sisältyy erityinen tapa syödä.

Vegaanisen ruokavalion taustalla on paljon eettisiä ja moraalisia syitä, jotka tähtäävät siihen että kaikki lajit ovat samanarvoisia. Vegaanit ovat vastaan kaikenlaista eläinten hyväksikäyttöä ja eivät käytä tai syö tuotteita, jotka ovat joko eläinperäisiä tai eläinkokeita harjoittavien yritysten valmistamia.

Vegaanit vastustavat myös muita eläinten hyväksikäytön muotoja, kuten eläintarhoja, hevoskilpailuja ja sirkuksia. Lisäksi he ovat tietoisia karjatilojen aiheuttamista ympäristövaikutuksista.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että karjankasvatuksessa hyödynnetään suuria määriä luonnonvaroja, mikä pahentaa kasvihuoneilmiötä, hapottaa maaperää ja aiheuttaa ylimääräistä jätettä jokiin sekä meriin.

Vegaanisessa ruokavaliossa ei käytetä ollenkaan eläinperäisiä tuotteita.

Vegetaristi eli kasvissyöjä

Tällainen ruokavalio perustuu kasviruokaan, mutta sisältää myös mm. maitotuotteita, munia ja hunajaa. Tältä osin liha ja sen johdannaiset ovat ainoa ryhmä, joka jätetään kokonaan pois.

Sociedad Argentina de Nutrition -järjestön mukaan tässä ryhmässä voi olla useita erilaisia ​​alaryhmiä. Tunnetuin niistä on ovolakto-kasvissyöjä, vaikka on olemassa myös ovo-kasvissyöjä, joka sulkee pois maidon ja sen johdannaiset. Lisäksi on olemassa lakto-kasvissyöjä, ja ihmiset jotka noudattavat sitä, eivät syö kananmunia.

Osa ihmisistä on kasvissyöjiä koko ikänsä, ja jotkut heistä saattavat tehdä niin, koska he haluavat elää ilman eläinperäisiä tuotteita. Jos kaikki eläinperäiset ja -johdannaiset tuotteet jätetään pois, kyseessä onkin vegaani.

Fleksitaari

Tämä ruokavalio on joustava. Tähän ryhmään kuuluvat kaikki ne ihmiset, jotka yleensä noudattavat kasvisruokavaliota, mutta syövät lihaa satunnaisesti.

Tähän ryhmään kuuluvat ne, jotka eivät syö lihaa koko ajan tai jotka suosivat yhtä lihalajia muiden sijaan. Tämä on yleensä ensimmäinen askel niille, jotka haluavat omaksua kasvis- tai vegaaniruokavalion.

Tämä ruokavalio on saavuttanut eniten suosiota viime aikoina. Itse asiassa saatat olla fleksitaari jopa tietämättäsi. Tämä ruokavalio ei pidä lihan syöntiä rikkomuksena, joten se ei myöskään aiheuta syyllisyydentunnetta.

Ovatko nämä ruokavaliot turvallisia?

Kiivasta keskustelua on käyty jo pitkään siitä, puuttuuko ruokavalioista, joissa ei ole eläintuotteita, merkittäviä ravintoaineita. Tieteelliset todisteet viittaavatkin edelleen siihen, että jopa tarkkaan suunnitellusta vegaanisesta ruokavaliosta puuttuu B12-vitamiinia.

B12-vitamiini on seurausta eläinten suolistossa elävien mikro-organismien synteesistä. Tästä syystä ainoat sitä sisältävät elintarvikkeet ovat liha, munat, maito ja sen johdannaiset. Ammattilaisten suosittelemat päivittäiset määrät eivät täyty kasvisruokavalioissa ja fleksitaarisissa ruokavalioissa, vaikka jälkimmäisen ryhmän ihmiset syövätkin satunnaisesti eläinperäisiä tuotteita.

B12-vitamiinin pitkäaikainen puutos voi aiheuttaa anemiaa, hermostoon liittyviä ongelmia, viivästyttää sikiön kehitystä, aiheuttaa muistinmenetystä ja muita komplikaatioita. Siksi lääkärit suosittelevat lisäravinteita.

Fleksitaari syö joskus lihaakin.
Kasvisruokavalio voi johtaa B12-vitamiinin puutostilaan, mutta puutostilojen syntymistä voi ehkäistä syömällä lisäravinteita.

Ero vegaanin, kasvissyöjän ja fleksitaarin välillä

Kuten näet, yllä mainitut ruokavaliot ovat melko erilaisia. Voisimme sanoa, että fleksitarismi on ensimmäinen askel elämäntapaan, joka voi edetä kasvissyöntiin ja sitten veganismiin. Henkilö voi kuitenkin ohittaa nämä vaiheet ja alkaa heti noudattaa vegaanista ruokavaliota.

Mikä tahansa ruokavaliosi onkin, sinun on suunniteltava se huolellisesti varmistaaksesi, että se on tasapainoinen ja että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet. Muuten tuloksena voi olla erilaiset puutostilat ja terveysongelmat. Ota aina yhteys lääkäriin tai ravitsemusterapeuttiin, kun suunnittelet suuria muutoksia ruokavalioosi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • García-Maldonado, E., Gallego-Narbón, A., & Vaquero, M. (2019). ¿ Son las dietas vegetarianas nutricionalmente adecuadas? Una revisión de la evidencia científica. Nutrición Hospitalaria36(4), 950-961.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science360(6392), 987-992.
  • Farran, A., Illan, M., & Padró, L. (2015). Dieta vegetariana y otras dietas alternativas. Pediatría Integral. 5th ed. Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria (SEPEAP), 313-23.
  • Gallo, D., Manuzza, M., Echegaray, N., Montero, J., Munner, M., Rovirosa, A., … & Murray, R. S. (2015). Grupo de trabajo alimentos de la sociedad argentina de nutrición-Alimentación Vegetariana. Available on: http://www. sanutricion. org. ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final. pdf. Consulted on1(06).
  • FAO. Capítulo 11. Vitaminas. Disponible en: http://www.fao.org/3/w0073s/w0073s0f.htm#:~:text=La%20vitamina%20B12%20es,Se%20mide%20en%20microgramos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.