Logo image
Logo image

Vähennä lihansyöntiä näiden viiden menetelmän avulla

3 minuuttia
Kun vähennät lihansyöntiä, tulee sinun muistaa lisätä tiettyjen muiden ruokien nauttimista saadaksesi kaikki tarvitsemasi ravinteet.
Vähennä lihansyöntiä näiden viiden menetelmän avulla
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2022

Monet ihmiset yrittävät vähentää lihansyöntiä – varsinkin viimeisten vuosien aikana tästä on tullut kasvava trendi. Lihansyöntiä päätetään vähentää yleensä joko terveyteen tai ympäristöön liittyvistä syistä, henkilökohtaisesta makumieltymyksestä tai eläinten raa’an kohtelun takia. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, kuinka lihansyöntiä vähennetään terveellisellä tavalla.

Lihansyönnin vähentäminen voi vähentää korkean verenpaineen, hyperkolesterolemian ja virtsahappo-ongelmien riskiä. Tottumattomille ihmisille tällaisen askeleen ottaminen aivan yhtäkkiä voi olla hyvinkin radikaali muutos. Siitä syystä aiommekin nyt suositella menetelmiä, joiden avulla voit alkaa syödä vähemmän lihaa asteittain. Sillä tavoin uusien syömistottumusten omaksumisesta tulee helpompaa.

Vähennä lihansyöntiä näiden menetelmien avulla

1. Ole tietoinen siitä, että liha ei ole välttämätöntä terveyden kannalta

Some figure

Päinvastoin kuin mitä monet ihmiset uskovat, on kehon ravitsemukselliset tarpeet mahdollista saavuttaa ilman lihansyöntiä.

On olemassa laajalle levinnyt myytti siitä, että liha on tärkeää yleisen terveyden ylläpitämiseksi. Tämä on kuitenkin myytti, sillä on olemassa useita ruokia, jotka voivat tarjota meille välttämättömiä ravintoaineita ravitsemuksellisten tarpeidemme täyttämiseksi.

Tässä mielessä on hyvä ajatus aloittaa vähentämällä viikottain syömäsi lihan määrää sekä syömiesi annosten kokoa. Muista myös, että liha ei ole vain sian- ja naudanlihaa sekä kanaa, vaan myös:

  • Makkaraa
  • Prosessoituja lihatuotteita
  • Pateita yms.

2. Vihannekset ja palkokasvit ovat parhaita liittolaisia

Sinun tulee olla selvillä siitä, että lihansyöntiä vähentämällä sinun tulee myös lisätä tiettyjen muiden ruokien määrää. Sillä tavoin pystyt täydentämään ruokavaliotasi niillä ravinteilla, joita muutoin saisit lihasta.

Tämä lisäys täytyy tapahtua vihannesten muodossa, jotka tarjoavat sinulle kaiken kehon tarvitseman raudan ja proteiinin. Sinun täytyy siis lisätä linssien syöntiä, sillä ne toimivat mahtavana proteiinin, kuidun, B-vitamiinin, mineraalien ja raudan lähteenä. On kuitenkin myös muita terveellisiä ruokia, kuten papuja, soijapapuja sekä täysjyväviljoja, kuten riisiä, kauraa ja vehnää.

3. Vähennä lihansyöntiä suunnittelemalla viikottaiset ostokset

Melko yksinkertainen menetelmä lihansyönnin vähentämiseksi on lakata ostamasta sitä. Et syö lihaa, jos sinulla ei ole sitä! Yritä siis ostaa enemmän vihanneksia, hedelmiä ja palkokasveja viikottaisia ruokaostoksia tehdessäsi. Tulet yllättymään kasvipohjaisten ruokien määrästä, joita paikallisesta ruokakaupasta löytyy sekä monipuolisista ruoista, joita voit niistä valmistaa.

Lue myös: Punaisen lihan yhteys syövän syntyyn

4. Vähennä lihansyöntiä askel askeleelta

Some figure

Vihanneksista ja palkokasveista valmistetut ateriat ovat hyviä korvaamaan ruokavaliossa olevan lihan.

Kuten mainitsimme aikaisemmin, on tärkeää että vähennät lihan määrää asteittain saavuttaaksesi tavoitteen tehokkaasti. Sen tehdäksesi voit aloittaa:

  • Poistamalla lihatuotteet aamiaisesta.
  • Syömällä vihanneksia useita kertoja viikossa korvaten makkarat ja muut eläinperäiset tuotteet. Salaatit, munakkaat ja vihanneslaatikot ovat myös hyviä vaihtoehtoja.
  • Löytämällä uusia lihattomia reseptejä. Koska kun huomaat kaikki tarjolla olevat mahdollisuudet, tulet vähentämään lihansyöntiä paljon rohkeammin.

Jos haluat vähentää lihansyöntiä terveyssyistä, on paras valita vähärasvaisia makkaroita ja lihatuotteita, kuten kalkkunaa ja kanaa. Niin ikään, jos haluat vähentää lihan syöntiä siksi, että alat kasvissyöjäksi tai vegaaniksi, haluat lopettaa kaikkien lihaa tai eläinperäisiä tuotteita sisältävien ruokien käytön kokonaan tapauksesta riippuen. Joka tapauksessa on aina helpompi tehdä asteittaisia muutoksia kehoon omaksuaksesi ruokavaliomuutokset paremmin.

5. Syö kalaa lihan sijaan

Jos haluat lopettaa lihansyönnin terveyssyistä, etkä ole aikeissa omaksua pelkkää kasvisruokavaliota, lisää vain enemmän kalaa aterioihin. Se on mainio tapa korvata useimpien reseptien lihatuotteet.

Siniset kalat ovat esimerkiksi mahtava Omega-3 -rasvahapon ja hyvien öljyjen lähde. Tästä syystä kala on hyvä eläinperäinen tuote syötäväksi muiden lihatuotteiden sijaan. Myös muut kalat, kuten meriahven, lahna ja turska ovat vähärasvaisia ja melko terveellisiä keholle.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Rasvaisen kalan hyödyt terveydelle

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan jos haluat muuttaa syömistottumuksiasi sekä vähentää lihansyöntiä, pidä mielessä, että sinun täytyy antaa kehon sopeutua kaikkiin muutoksiin, eli sinun tulisi tehdä se progressiivisesti. Kun olet lopulta lakannut syömästä lihaa tai vähentänyt sen nauttimista huomattavasti, huomaat varmasti tulokset ja tunnet olosi paljon paremmaksi!

Kiitos, kun luit artikkelin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Link, R., MS, & RD. Dieta vegetariana: Guía para principiantes y plan de comidas. Healthline. (2021, May 12). https://www.healthline.com/health/es/dieta-vegetariana
  • Shahidi F., Ambigaipalan P. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
  • Sotos Prieto M., Guillen M., Sorlí J. V., Asensio E. Mª, Gillem Sáiz P., González J. I. et al . Consumo de carne y pescado en población mediterránea española de edad avanzada y alto riesgo cardiovascular. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Oct [citado  2022  Nov  23] ;  26( 5 ): 1033-1040. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000500017&lng=es.
  • Zhao Z., Yin Z., Zhao Q. Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.